Γραμματα Αναγνωστων

7' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αφορισμοί»

Κύριε διευθυντά

Στο κύριο άρθρο του φύλλου της Τρίτης 10 Ιουλίου, γράφετε ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου οδηγήθηκε στην καταστροφή, λόγω της ανοχής του τότε πρωθυπουργού έναντι της κ. Κατσέλη και άλλων υπουργών οι οποίοι είχαν σηκώσει δικό τους «μπαϊράκι»».

Εχετε κάθε δικαίωμα να εκφέρετε γνώμη και να κάνετε σκληρή κριτική. Πιστεύω, όμως, ό,τι σε μια έγκριτη εφημερίδα όπως η δική σας, γενικόλογοι αφορισμοί και χαρακτηρισμοί, χωρίς τεκμηρίωση, πρέπει να αποφεύγονται, γιατί αγγίζουν τα όρια του κιτρινισμού.

Επειδή από το εν λόγω άρθρο σας απουσιάζει η τεκμηρίωση, έχω το δικαίωμα να ρωτήσω σε ποια συγκεκριμένη δική μου πράξη αναφέρεσθε; Στην ιστοσελίδα μου, www.loukakatseli.gr, υπάρχει πλήρης απάντηση στο σχόλιό σας με λεπτομερή αναφορά στο έργο που επιτελέσθηκε κατά τους 20 μήνες υπουργίας μου. Εδώ, περιορίζομαι ενδεικτικά μόνο στα εξής:

1. Πέτυχα με κατάλληλους χειρισμούς να ανασταλεί η απεργία στο λιμάνι και να αποκατασταθεί, σε στενή συνεργασία με την Cosco και τον ΟΛΠ, η εύρυθμη λειτουργία του.

2. Υλοποίησα την προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για ρύθμιση και αναστολή χρεών δανειοληπτών που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής τους και μέσω του γνωστού πλέον ως νόμου Κατσέλη και της αναστολής πλειστηριασμών, δόθηκε ανάσα σε χιλιάδες οικογένειες που βρέθηκαν σε αδιέξοδο.

3. Προώθησα, τον Σεπτέμβριο 2010, τη μόνη και τελευταία συνολική ανατιμολόγηση φαρμάκων που έχει γίνει στη χώρα τα 10 προηγούμενα χρόνια, μειώνοντας τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 1 δισ. σ’ ένα χρόνο και τις τιμές των φαρμάκων μεσοσταθμικά κατά 20%.

4. Απλοποίησα και αποκέντρωσα τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ και, μέσα από προγραμματικές συμφωνίες με τις περιφερειακές αρχές, αυξήθηκε η απορροφητικότητά του, μέσα σε λίγους μήνες, από το 3,5% στο 18%.

5. Ξεμπλοκάρισα 1.341 ιδιωτικές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 3,8 δισ. ευρώ που ήταν στοιβαγμένες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

6. Προώθησα, έπειτα από ουσιαστική διαπραγμάτευση με την τρόικα, την εισαγωγή Ειδικών Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που επέτρεπαν μεν την απόκλιση από κλαδικές συμβάσεις σε όσες επιχειρήσεις είχαν ανάγκη, αλλά υποστήριζαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και απέτρεπαν τη γενικευμένη και οριζόντια μείωση σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ ως κατώτατο δίχτυ ασφαλείας.

Μήπως η κυβέρνηση Παπανδρέου οδηγήθηκε στην καταστροφή επειδή από την αρχή -ακόμα και πριν από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου- προέβαλα δημοσίως με επιχειρήματα την άποψη ότι πέρα από τις αρνητικές κοινωνικές συνέπειες, οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, η αλόγιστη αύξηση του φορολογικού βάρους στις μεσαίες και χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις, αλλά και η αποδόμηση των συλλογικών συμβάσεων οδηγούν μαθηματικά την οικονομία σε βαθιά ύφεση, υπονομεύουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και καθιστούν δυσχερέστερη τη διαχείριση του χρέους; Υπενθυμίζω ότι αυτή η θέση -την οποία υπηρέτησα με συνέπεια και με προσωπικό κόστος- υιοθετήθηκε απ’ όλα τα κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο.

Οι πολίτες έχουν πλέον διαμορφώσει άποψη για το ποιοι οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κρίση και ποιοι ευθύνονται για την προώθηση αδιέξοδων πολιτικών. Γνωρίζουν ποιοι ωφελήθηκαν από την κρίση και ποιοι πλήρωσαν τα σπασμένα.

Αν θελήσετε ν’ ανοίξετε ένα σοβαρό διάλογο για τα αίτια και τη διαχείριση της κρίσης, είμαι στη διάθεσή σας να συμβάλω με τις απόψεις και την εμπειρία μου.

Καθ. Λουκα T. Κατσελη – Πρόεδρος Κοινωνικής Συμφωνίας

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Κύριε διευθυντά

Με έκπληξη διάβασα το άρθρο του μέχρι πρότινος συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα πληροφορικής κ. Δρυμιώτη σχετικά με την «αποτυχία» της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην Ελλάδα. Αποψη που είμαι βέβαιος ότι βασίζεται σε άγνοια των πραγματικών στοιχείων.

Η έκπληξη ξεκινάει κατ’ αρχάς από τον χαρακτηρισμό «αποτυχημένο». Κι αυτό γιατί ακόμα και ο ίδιος ο συντάκτης στο άρθρο του αναφέρει ότι «στην Αγγλία η ηλεκτρονική στιγμιογράφηση πήρε 10 χρόνια και δύο φάσεις για να υλοποιηθεί και στη Σουηδία, όπου εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα το 40% των συνταγών είναι χειρόγραφες!». Αντίθετα, στην Ελλάδα, παρά τα μύρια όσα πραγματικά και γραφειοκρατικά προβλήματα, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει προχωρήσει μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια και μάλιστα πολύ ικανοποιητικά. Ηδη στο σημερινό σύστημα, που η ΗΔΙΚΑ αναγκάστηκε να δημιουργήσει εκ των ενόντων, λόγω της αδυναμίας της πολιτείας να υλοποιήσει πιο ορθόδοξες λύσεις (ο σχετικός διαγωνισμός ακόμα καρκινοβατεί), έχει ενταχθεί ήδη περίπου το 95% όλων των φαρμακείων της χώρας και το 80% όλων των γιατρών που συνταγογραφούν στη χώρα. Ή, για να το πούμε απλούστερα, το σύστημα έχει φτάσει να επεξεργάζεται σήμερα περίπου το 80% όλων των συνταγών της χώρας. Οσον αφορά δε την καταλληλότητα και την ποιότητά του, παραπέμπω τον συντάκτη στην αναλυτική έκθεση της ομάδας των κορυφαίων Ευρωπαίων τεχνικών που ήρθαν πρόσφατα στη χώρα μας και το μελέτησαν διεξοδικά. Εκθεση η οποία καταρτίστηκε από τους πλέον ειδικούς σε θέματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πανευρωπαϊκά και η οποία είναι ιδιαίτερα θετική για την προσπάθεια της ΗΔΙΚΑ και τα αποτελέσματά της (e-prescription in Greece, July 2012). Ενα σύστημα που κόστισε μηδαμινά ποσά στην πολιτεία για την κατασκευή του, αναπτύχθηκε σε χρόνο-ρεκόρ και έχει συμβάλει ήδη στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Η δεύτερη έκπληξη έχει να κάνει με την αντιπρόταση που προτείνεται. Να ανατεθεί, δηλαδή, η ανάπτυξη και λειτουργία του όλου συστήματος με πιο δυναμικό τρόπο και με πρωτοποριακή εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (SLAs). Οχι ότι δεν είναι μια αξιοπρόσεκτη εναλλακτική λύση. Η έκπληξη έγκειται στο ότι ήταν μία από τις λύσεις που προτάθηκαν από την πρώτη μέρα από την ΗΔΙΚΑ και που, όπως καλά γνωρίζει ο συντάκτης του άρθρου σας, απορρίφθηκε από τα αρμόδια όργανα, στα οποία συμμετείχε και ο ίδιος, ως ανεφάρμοστη με το ισχύον νομικό πλαίσιο και πλαίσιο προμηθειών. Λύσεις που θα μπορούσαν να είχαν ήδη νομοθετηθεί. Οσον αφορά την ΗΔΙΚΑ, η θέση μας είναι σαφής: κάθε βελτίωση του απαράδεκτου και χρονοβόρου σημερινού πλαισίου για τους σχετικούς διαγωνισμούς θα ήταν ευπρόσδεκτη. Θέμα για το οποίο έχουμε υποβάλει ήδη και συγκεκριμένες προτάσεις στην πολιτεία.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι μια πολύ σημαντική εφαρμογή για τη χώρα. Οπως απεδείχθη ήδη, μπορεί να συμβάλει στο να εξοικονομηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια μη απαραίτητης φαρμακευτικής δαπάνης και να συμβάλει ακόμα στην ουσιαστική βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες. Είναι ακόμα η μεγαλύτερη ίσως εφαρμογή πληροφορικής (σε αριθμό χρηστών) στην Ελλάδα. Μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε με πενιχρά μέσα και μέσα σε ένα ασφυκτικό διαδικαστικό περιβάλλον από τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ, που είναι μια κρατική, μη κερδοσκοπική, εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου. Νομίζω λοιπόν ότι, αντί να γίνεται αναίτια και επιζήμια κριτική, είναι καλύτερα να συμβάλουμε όλοι στο να ξεπεραστούν τα πολλά εμπόδια που απομένουν για την πλήρη εφαρμογή και αξιοποίησή της.

Καθ. Γ. Παγκαλος – Πρόεδρος ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.)

Απάντηση

Αντί άλλης απάντησης παραθέτω μέρος από την πρόσφατη (10/5/2012) ανακοίνωση του κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη, αντιπροέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου: «…Εάν ήθελαν να μιλήσουν με ειλικρίνεια και πέρα από τις σκοπιμότητες, θα έπρεπε να παραδεχθούν ότι το λεγόμενο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι ένα ιδιαίτερα πρόχειρο δημιούργημα, που «στήθηκε» με συνοπτικές διαδικασίες προκειμένου να παρουσιασθεί στην τρόικα στο πλαίσιο της προσπάθειας να εισπράξουν τα εύσημα της έγκαιρης μνημονιακής προσαρμογής. Στην πραγματικότητα, όμως, κατασκευάσθηκε ένα έργο που μόνο κατ’ όνομα είναι «ηλεκτρονική συνταγογράφηση», ενώ στην ουσία είναι μόνο ένα κέλυφος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και το μόνο που έχει πετύχει είναι να αντικαταστήσει το μολύβι του γιατρού με τον εκτυπωτή του υπολογιστή…». Το πλήρες κείμενο υπάρχει στη διεύθυνση www.ictplus.gr/default.asp?pid=30&rID=19077&ct=0&la=1 και είναι καταπέλτης. Οταν οι χρήστες το αξιολογούν έτσι, η δική μου κριτική είναι μάλλον ήπια.

Επίσης, αξίζει να μελετήσει ο κ. πρόεδρος τα δύο δημοσιεύματα από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» της 3ης και 4ης Ιουλίου του 2012 με τίτλους «Οταν η Συνταγή ισοδυναμεί με επιταγή» και «Το πάρτυ με την εκτός ενδείξεων συνταγογράφηση», όπου αναφέρεται ότι «το 99% των γιατρών γράφει το φάρμακο στον χώρο του ελεύθερου κειμένου και όχι στο πεδίο κωδικοποίησης. Ετσι αποφεύγεται η διασταύρωση, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα δεν έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει λέξεις…». Το σημαντικότερο, όμως, πρόβλημα είναι ο συντάκτης υπερηφανεύεται ότι το «σύστημα αναπτύχθηκε με πενιχρά μέσα…» Ακριβώς εδώ είναι το πρόβλημα. Οταν οι «άλλοι» θέλουν 10 χρόνια και πολλά εκατομμύρια για να κάνουν ένα έργο, εμείς πιστεύουμε ότι θα το κάνουμε φθηνότερα, ταχύτερα και καλύτερα με ίδια μέσα, γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ που είμαστε. Και δεν έχουμε αναφερθεί καθόλου στα επιχειρησιακά προβλήματα (συχνά εκτός λειτουργίας, αργή απόκριση κ.ο.κ.) του συστήματος που είναι τεράστια.

Ανδρεας Δρυμιωτης

Αντίσταση στον παραλογισμό

Κύριε διευθυντά

Ζούμε στην εποχή των ψευδαισθήσεων. Λέγεται ότι γεννιέται κάτι καινούργιο, χωρίς όμως τη διατήρηση της παράδοσης και της θεωρίας των αξιών. Η αγωνία του σκεπτόμενου ανθρώπου είναι πια ζωγραφισμένη στα ενδόμυχα της ψυχής του. Η αναθεώρηση του Μνημονίου με γνώμονα την αξιοπιστία και την ειλικρίνεια αποτελεί πια μονόδρομο για την αναγέννηση και την ανατροπή. Τα γεγονότα ρέουν και το ποτάμι της αλλαγής οδηγεί στο όνειρο. Η κοινωνία των πολιτών είναι πρωταρχικό μέλημα για τη δημιουργία και την αναδόμηση. Θέλει τόλμη, προσπάθεια, πάθος και μεράκι. Πολλή δουλειά, χωρίς παραφιλολογίες και ρητορικά σχήματα. Το οξύμωρο είναι ότι τα ξενόφερτα στοιχεία αδιαφορούν. Ομως, η αντίσταση στον παραλογισμό είναι αφορμή ακόμη για περισσότερη θέληση, ενότητα και σύγκλιση απόψεων.

Αλεξιος Φ. Μαυρουδης – Πειραιάς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή