Η Ικαρία είναι ελληνική

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εφημερίδα Libero είναι μια δεξιά, λαϊκή εφημερίδα με έδρα το Μιλάνο και περιθωριακή απήχηση στην Ιταλία. Στη χθεσινή της ιστοσελίδα φιλοξενεί ως ένα από τα πρώτα της θέματα τα οπίσθια ενός από τα κορίτσια που εμπλέκονται στα σκάνδαλα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της Νικόλ Μινέτι. Από κάτω ακριβώς οι αναγνώστες καλούνται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους στη θέα των φωτογραφιών. Για την ιστορία 153 χρήστες εξέφρασαν «ευχαρίστηση» και 16 «λύπη». Στην Ελλάδα το φύλλο αυτό προκάλεσε πιο έντονα συναισθήματα, οργή και αγανάκτηση. Για άλλους λόγους όμως. Επειδή έγραψε ότι η Ικαρία σκέφτεται σοβαρά να αποσχιστεί από την Ελλάδα, ελπίζοντας στην προσάρτησή της από την Αυστρία.

Η είδηση κανονικά θα έπρεπε να προκαλέσει «ευχαρίστηση» και να αντιμετωπιστεί με την απορία: «Τι πίνουν και δεν μας δίνουν» οι Ικαριώτες στα καλοκαιρινά πανηγύρια τους; Κι όμως, η ελληνική πρεσβεία στην Αυστρία εξέδωσε σοβαροφανή ανακοίνωση με την επίκληση των σχετικών συνθηκών, που βουλώνει τα στόματα όσων επιβουλεύονται το «κόκκινο νησί»: «Η Ικαρία είναι αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας και δεν υπάρχει καμία λήγουσα συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στο νησί… Με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, επιβεβαιώνεται στο άρθρο 12 ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Ικαρία, ανήκουν στην Ελλάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της παντελούς έλλειψης χιούμορ από τη μία, αλλά και των υστερικών αντανακλαστικών που προκαλεί κάθε υπόνοια, ακόμη και πλακατζίδικη, εκχώρησης της εθνικής μας κυριαρχίας από την άλλη. Την επαύριο της έκκλησης του Βύρωνα Πολύδωρα «προς τους συνέλληνες να γρηγορούν» γιατί βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση και της καταγγελίας του για «οργανωμένο σχέδιο» διάλυσης της ελληνικής γραμματικής, βρισκόμαστε πάλι στο παρά πέντε να κατεβούμε σε συλλαλητήρια για να διακηρύξουμε ότι «η Ικαρία είναι ελληνική».

Ολα αυτά τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη διεξάγεται ένας σοβαρός διάλογος περί απεμπόλησης μέρους της εθνικής κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση. «Η εκχώρηση κυριαρχίας αποτελεί τη μόνη οδό για την εμβάθυνση της ένωσης στην Ευρωζώνη», υποστήριξε χθες το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιεργκ Ασμουσεν, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο Συνταγματικό Δικαστήριο της πατρίδας του, που εξετάζει με πολύ σοβαρότερους όρους όμως το ίδιο θέμα. Δεν είναι λοιπόν μόνο η αδυναμία οικονομικών μεταρρυθμίσεων που εξωθεί την Ελλάδα στο κατώφλι της Ευρωζώνης. Είναι η συμπλεγματική μας προσκόλληση στη συνωμοσιολογία και τον εθνικιστικό ινφαντιλισμό που μας εμποδίζει να εκσυγχρονιστούμε και να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, στο οποίο -υποτίθεται ότι- ανήκουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή