49 χρόνια πρίν…20.VΙΙ.1963

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΣΤΑΣΙΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ: Βηρυττός. 19.- Ως εγνώσθη 20 άτομα εκ των μετασχόντων εις την αποτυχούσαν συνωμοσίαν εξετελέσθησαν διά τυφεκισμού, μετά συνοπτικήν διαδικασίαν. Η εκτέλεσις έλαβε χώραν αμέσως μετά την καταδίκην των εις θάνατον. Δώδεκα εκ των εκτελεσθέντων είναι πολίται και οκτώ στρατιωτικοί. Μεταξύ των εκτελεσθέντων είναι και τεχνικός ο οποίος έναντι 6.000 συριακών λιρών είχε προκαλέσει δολιοφθοράν εις τον ραδιοσταθμόν της Δαμασκού. Το στρατοδικείον συνεδριάζει μονίμως υπό την προεδρίαν του ταγματάρχου Σαλάχ ελ Τζουντί. Ο πρώτος εκτελεσθείς ήτο ο συνταγματάρχης Σεμπίμπ, του σώματος διαβιβάσεων. Κατά τινας πληροφορίας οι νεκροί εκ του στασιαστικού κινήματος υπερβαίνουν τους 170. […] Ο στρατηγός Ατάσι επέστρεψεν εις Δαμασκόν από το Κάιρον όπου συνωμίλησε με τον πρόεδρον Νάσερ. Κατά τους παρατηρητάς το νέον κίνημα δυνατόν να ματαιώση οριστικώς την τριμερή ένωσιν των αραβικών χωρών διότι ως κατέθεσε στασιαστής σκοπός των ήτο η ανατροπή του κόμματος Μπάαθ και η άμεσος ένωσις με την Αίγυπτον άνευ του Ιράκ. […] Ως οργανωτής του πραξικοπήματος κατηγγέλθη υπό του Εθνικού Επαναστατικού Συμβουλίου ο ευρισκόμενος ήδη εις Αίγυπτον τέως αντιπρόεδρος της Ηνωμένης Αραβικής Δημοκρατίας, στρατηγός Σαράτζ.

ΣΤΟ ΛΟΞΟ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Χθες το απόγευμα ένας ωρίμου ηλικίας άνδρας είχεν ανέλθει επί του λιθοστρώτου τμήματος των πιδάκων της πλατείας Ομονοίας και εδροσίζετο από τας ψιχάλας των υδάτων, που ο ελαφρός άνεμος έρριχνε προς το μέρος του. Τα ρούχα του είχον μουσκέψει αρκετά [και] ο συγκεντρωθείς κόσμος απελάμβανε το πρωτότυπον θέαμα.

ΕΚΟΦ: Η φοιτητική οργάνωσις ΕΚΟΦ (Εθνική Κοινωνική Οργάνωσις Φοιτητών) εις ανακοίνωσίν της τονίζει ότι υπέβαλε μηνύσεις κατά των διοικήσεων των φοιτητικών συλλόγων Φυσικομαθηματικής Αθηνών και Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, διότι εις προς τον Τύπον ανακοινώσεις των την αποκαλούν παρακρατικήν και φασιστικήν οργάνωσιν. Εις την ανακοίνωσιν τονίζεται επίσης ότι η εν λόγω οργάνωσις αποτελείται από 2.000 φοιτητάς των κομμάτων ΕΡΕ, Ενωσις Κέντρου και Προοδευτικών και σκοπόν έχει τον αντικομμουνιστικόν αγώνα μεταξύ της νεολαίας.

ΟΡΘΟΣ ΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ: (Από την στήλην «Σημειώσεις ενός Αθηναίου»): «[…] Λογιωτατίζομεν […] και με την λεωφόρον Κηφισιάς, την οποίαν και τα δημόσια έγγραφα ακόμη θέλουν Κηφισίας, ενώ και οι αρχαίοι Κηφισιάν την ήθελαν.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή