Εστίαση, ΦΠΑ και ακρίβεια

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση «στην προηγούμενη κλίμακα» περιλαμβάνεται στη συμφωνία της τρικομματικής που στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά, ως ένα από τα ζητήματα που αφορούν στην αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης. Σχεδόν όλα τα κόμματα είχαν υποσχεθεί την ίδια ρύθμιση. Πριν από λίγες ημέρες, οι συνδικαλιστές των μικρομεσαίων επιχειρηματιών (ΓΣΕΒΕΕ) απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, υπενθυμίζοντας τις σχετικές υποσχέσεις των πολιτικών και επιχειρηματολογώντας ότι η αύξηση του ΦΠΑ έφερε «κατακρήμνιση του κύκλου εργασιών κατά 40%, κλείσιμο επιχειρήσεων και 30.000 άμεσες απώλειες σε θέσεις απασχόλησης».

Η μείωση του ΦΠΑ θα αποτελούσε σοβαρό λάθος, ιδιαίτερα εάν γίνει αυτή τη στιγμή και χωρίς να έχει συμφωνηθεί τρόπος καταγραφής του πραγματικού κύκλου εργασιών. Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι επιχειρήσεις στον κλάδο αυτόν έχουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Μείωση του ΦΠΑ τις επόμενες ημέρες, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, ισοδυναμεί με τροφοδοσία σοβαρής φούσκας κερδών για τους επιχειρηματίες εις βάρος των φορολογουμένων και των καταναλωτών.

Είναι προφανές ότι θα ήταν τρελό να περιμένει κανείς μείωση των τιμών στην περίοδο με την υψηλότερη ζήτηση του έτους. Κανείς επιχειρηματίας δεν πρόκειται να ρίξει τις τιμές του, κάνοντας «έκπτωση 10%» στους πελάτες του, μέσα στον Αύγουστο. Επομένως, παρόμοια κυβερνητική απόφαση θα πρέπει να εξηγηθεί ως ένα «δώρο» των φορολογουμένων προς τους επαγγελματίες της εστίασης, αφού είναι σίγουρο ότι θα μειώσουν ισόποσα τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία.

Στη Γαλλία εφαρμόστηκε πριν από λίγα χρόνια μείωση στο 5,5% του σχετικού ΦΠΑ, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να διαβεβαιώσει ότι το μέτρο ωφέλησε την οικονομία περισσότερο από την τσέπη των επιχειρηματιών του κλάδου. Εκθεση του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, το 2010, είχε υπολογίσει σοβαρότατη ζημία του κράτους, ενώ και η αύξηση της απασχόλησης ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Πάντως, κυβέρνηση και επαγγελματίες του κλάδου επέμειναν στο μέτρο, ενώ και η Γερουσία παρέτεινε την εφαρμογή του.

Ο χαμένος τζίρος στα «φαγάδικα» οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ακρίβεια. Η βιαστική επιβολή ενός τόσο υψηλού ποσοστού φόρου επέτεινε το πρόβλημα αυτό και, ταυτοχρόνως, είναι σίγουρο ότι θα έχει αυξήσει περαιτέρω τη φοροδιαφυγή. Ομως, σε κάθε περίπτωση, η μείωση του ΦΠΑ πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα εξασφαλισμένης απόδοσης, όπως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών σε πραγματικό χρόνο και η υποχρεωτική αποδοχή των καρτών τραπεζικής πληρωμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή