Το δίλημμα του κ. Σαμαρά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν μπορούν πλέον οι εθνομύντορες να τα βάλουν με τον κ. Σόιμπλε ή την κ. Λαγκάρντ ως ανθέλληνες, γιατί θα πρέπει να τα βάλουν και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, την ΕΚΤ που σταμάτησε να δέχεται ελληνικά ομόλογα και το ΔΝΤ που φαίνεται να αρνείται να βοηθήσει άλλο. Τα διεθνή ΜΜΕ ασχολούνται όλο και λιγότερο με την ελληνική κρίση και όποτε ασχολούνται είναι για να εκτιμήσουν τον χρόνο εξόδου μας από το ευρώ, το Grexit. Το ίδιο κάνουν ακόμα και αυτοί που στην αρχή διέκειντο φιλικά, όπως ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν και ο νομπελίστας Πωλ Κρούγκμαν. Τέλος, οι Ευρωπαίοι πολίτες σε δημοσκοπήσεις τάσσονται υπέρ του Grexit και αυτό ασφαλώς επηρεάζει τη στάση των κυβερνήσεων.

Οι δικές μας κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν τους εταίρους μας όχι σαν σύμμαχο, αλλά σαν κάποιο μινώταυρο που τους ζητεί να θυσιάσουν τα παιδιά τους και αυτές για να τα γλιτώσουν προσφέρουν «ισοδύναμα μέτρα». Τα παιδιά τους είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συντεχνίες. Τα «ισοδύναμα μέτρα» είναι οι περικοπές μισθών και οι φοροεπιδρομές, που έχουν φτάσει σε απίστευτα ύψη. Ο μέσος φόρος τετραπλασιάστηκε. Και αυτή η ανάλγητη δήθεν φιλολαϊκή πολιτική προστασίας δημοσίων κηφήνων (5.000 υπάλληλοι στην ΕΡΤ – όσοι και στο …CNN, 40 κηπουροί στον Ευαγγελισμό κ.λπ.) δεν θα αφήσει απαθή την πλειοψηφία των Ελλήνων που πτωχεύουν μαζικά.

Τώρα, η κυβέρνηση αναζητεί νέες περικοπές ύψους 11,5 δισ. (όσο περίπου το δάνειο που σπαταλήθηκε στον ΟΣΕ), αλλά πολλοί υπουργοί δηλώνουν αδυναμία περικοπών και συγχρόνως υποβάλλουν δεκάδες αιτήσεις εξαίρεσης από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Είτε είναι ανίκανοι είτε κουτοπόνηροι είτε πράγματι δεν μπορούν να γίνουν περικοπές χωρίς απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αυτές όμως η κυβέρνηση (λέγε με ΔΗΜΑΡ) τις έχει αποκλείσει. Μυρίζει νέα επιδρομή στους μισθούς και στις συντάξεις.

Την ώρα που οι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα -αυτού που παράγει πλούτο- έφθασαν τους 1.109.658, την ώρα που η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να εισπράξει τους φόρους και τους κολλάει στον λογαριασμό της ΔΕΗ, την ίδια ώρα ιδρύει άχρηστο υπουργείο Μακεδονίας που θα κοστίσει εκατομμύρια ευρώ. Την ώρα που ο εισαγγελέας κ. Ι. Διώτης και το ΣΔΟΕ ελέγχουν τα περιουσιακά στοιχεία περισσοτέρων των 1.000 πολιτικών προσώπων -δηλαδή πρακτικά όλου του πολιτικού κόσμου- ως ύποπτων διαφθοράς, διαβάζουμε για βουλευτική αποζημίωση ακόμα και στους κοπανατζήδες.

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει το δίλημμα που βρίσκεται: η Ιστορία θα τον καταγράψει είτε ως πρωθυπουργό της δραχμής είτε ως σωτήρα της Ελλάδας από την οικονομική, πολιτιστική και πολιτική καταστροφή. Για να πετύχει το δεύτερο οφείλει με κάθε τρόπο να πείσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και ότι η κατρακύλα έπιασε πάτο, ότι αρχίζει η ανάκαμψη και συνεπώς ότι τώρα είναι η συμφέρουσα γι’ αυτούς στιγμή να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο «κάθε τρόπος» είναι ένας: να συμμαχήσει επιτέλους με τους εταίρους μας και να πατάξει κάθε δήθεν ψυχοπονιάρικη αντίδραση μέσα και έξω από το κόμμα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή