Εθνικό δόγμα ασφαλείας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία του μέρα στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, ο υπηρεσιακός υπουργός και πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λευτέρης Οικονόμου είχε δηλώσει προς τον νέο υπουργό κ. Νίκο Δένδια: «Πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι οι πλέον κατάλληλες για να διαμορφωθεί ένα εθνικό δόγμα εσωτερικής ασφάλειας. Θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς».

Πράγματι, από τα τέλη του 2009 οπότε o κ. Οικονόμου ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού και μέχρι πρότινος η συνεργασία των υπηρεσιών ασφάλειας και πληροφοριών κινήθηκε στη λογική του «ενιαίου δόγματος ασφάλειας». Οχι γιατί υπήρξε θεσμική παρέμβαση ή κεντρικός σχεδιασμός για την αλλαγή των όρων συνεργασίας ανάμεσα στις υπηρεσίες. Προέκυψε από πρωτοβουλίες συγκεκριμένων προσώπων που βρέθηκαν σε θέσεις «κλειδιά». Οι επικεφαλής της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής, της Ασφάλειας ή και του ΣΔΟΕ, λόγω πολυετούς συνεργασίας που δοκιμάστηκε μέσα από δύσκολες υποθέσεις, ανέπτυξαν «χημεία» και αποτελεσματικό κώδικα επικοινωνίας.

Ο μέχρι πρότινος 1ος υποδιοικητής της ΕΥΠ κ. Φώτης Παπαγεωργίου, για παράδειγμα, προερχόταν από την Αντιτρομοκρατική όπου υπήρξε για χρόνια υπεύθυνος στον τομέα των πληροφοριών. Την περίοδο που εξαρθρώθηκε η «17 Νοέμβρη» ανέπτυξε στενή συνεργασία με τον σημερινό διοικητή του ΣΔΟΕ, εισαγγελέα κ. Γιάννη Διώτη, και τον επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής και χαμηλόβαθμο, τότε, αξιωματικό κ. Αλκη Τζοΐτη. Πρόσφατες υποθέσεις λαθρεμπορίας που έφερε στο φως το ΣΔΟΕ αποτελούν προϊόν συνεργασίας του σώματος με την ΕΥΠ μέσα από τον δίαυλο απευθείας επικοινωνίας που είχαν αναπτύξει οι κ. Παπαγεωργίου και Διώτης. Η εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» και οι συλλήψεις των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» υπήρξαν αντίστοιχα αποτέλεσμα της συνεργασίας της Αντιτρομοκρατικής με την ΕΥΠ. Πολλές από τις πρόσφατες επιχειρήσεις αντιτρομοκρατίας σχεδιάστηκαν από κοινού στο γραφείο του κ. Τζοΐτη, παρουσία του κ. Παπαγεωργίου.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει στην περίπτωση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Ο μέχρι πρότινος διοικητής κ. Γιάννης Δικόπουλος υπηρέτησε στην ΕΥΠ και ως διοικητής Ασφαλείας διατήρησε υψηλό επίπεδο συνεργασίας με την υπηρεσία. Η έρευνα στην υπόθεση των στημένων αγώνων, η εξάρθρωση της «σπείρας των ακινήτων», κυκλωμάτων εκβιαστών σε Αθήνα και περιφέρεια αποτελούν ορισμένες μόνο «ιστορίες επιτυχίας». Μετά τις πρόσφατες ανακατατάξεις προσώπων σε Αστυνομία και ΕΥΠ, το -κατά κοινή ομολογία- επιτυχημένο σχήμα ουσιαστικά διαλύθηκε. Στην περίπτωση της ΕΥΠ, μάλιστα, οι επιλογές για την αντικατάσταση της ηγετικής ομάδας σηματοδοτούν αλλαγή «φιλοσοφίας» της υπηρεσίας.

Το σχήμα έμπειρων διπλωματών – δοκιμασμένων υπηρεσιακών στελεχών, που είχε καθιερωθεί, εγκαταλείφθηκε και ως διοικητής και υποδιοικητής τοποθετήθηκαν ένας μηχανολόγος μηχανικός και ένας δικηγόρος, αντίστοιχα. Οι προκλήσεις στο σημερινό περιβάλλον ασφάλειας καθιστούν κομβικό τον ρόλο της πληροφορίας. Μένει να φανεί κατά πόσο η υπηρεσία θα διατηρήσει την πολυδιάστατη συμβολή της στην αντιμετώπισή τους ή εάν η στροφή σε άλλη δεξαμενή άντλησης στελεχών για την ηγεσία της θα αλλάξει τις προτεραιότητές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή