Χωρίς εισιτήριο οι εκπαιδευτικοί στα δημόσια μουσεία

Χωρίς εισιτήριο οι εκπαιδευτικοί στα δημόσια μουσεία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά, τακτοποιήθηκε και αυτό… Ποιο; Η εξασφάλιση του δικαιώματος των εκπαιδευτικών να έχουν δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια μουσεία.

Θόρυβος πολύς ξέσπασε όταν έγινε γνωστή η, δίχως τυμπανοκρουσίες, κατάργηση αυτού του προνομίου για τους εκπαιδευτικούς, με απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμμένου δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Η απόφαση περιελάμβανε και τα μέλη του Εικαστικού Επιμελητηρίου.

Για τους εκπαιδευτικούς, όμως, και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, «ανταποκρινόμενος στο δίκαιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας», αποκατέστησε αυτήν την αδικία.

Από τη νέα σχολική χρονιά θα τεθεί σε ισχύ η νέα απόφαση, σύμφωνα με την οποία όλοι οι εκπαιδευτικοί (με τους μειωμένους μισθούς στο δημόσιο σχολείο) θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση να καταβάλλουν εισιτήριο σε «μνημεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μουσεία», που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Εχει κάποια λογική αυτή η αποκατάσταση του δικαιώματος των εκπαιδευτικών.

Δεν έγινε γνωστό αν θα έχουν την ίδια τύχη και οι εικαστικοί καλλιτέχνες, αλλά σαφώς οι εκπαιδευτικοί έχουν ένα προβάδισμα. Με εξαίρεση την Ακρόπολη όπου η είσοδος είναι 12 ευρώ, τα περισσότερα από τα υπόλοιπα δημόσια μνημεία έχουν πολύ προσιτή είσοδο, 2, 3 ή 4 ευρώ. Βεβαίως, η συζήτηση έχει και ηθική βάση, αλλά δυστυχώς το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει δυνατότητα να συντηρεί το δίκτυο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων χωρίς εισιτήριο. Θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στην παραχώρηση προνομίων αλλά και λογικοί στην απαίτησή τους. Προέχει η δυνατότητα λειτουργίας των μουσείων μας.

Οι δάσκαλοι έχουν ασφαλώς ένα προβάδισμα ανάμεσα στις ομάδες που διεκδικούν ελεύθερη είσοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή