Το αναγκαίο για όλους ΕΣΥ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ καλά έκαναν οι Βρετανοί και αφιέρωσαν μια ενότητα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο εθνικό τους σύστημα υγείας. Οσο κι αν ξένισαν κάποιους τα κρεβάτια και οι νοσοκόμες που χόρευαν, ένα κράτος που έχει ισχυρούς θεσμούς δικαιούται να καμαρώνει. Το βρετανικό ΕΣΥ δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και βασίστηκε στη Λευκή Βίβλο για την υγεία που είχε παρουσιάσει το 1943 ο οικονομολόγος Ουίλιαμ Μπέβεριτζ. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως τεράστιες λίστες αναμονής, ο πυρήνας όμως παραμένει: δωρεάν περίθαλψη στο σύνολο του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα του 2012, μια χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με διαρκώς αυξανόμενη ανεργία, προκαλεί ισχυρό σοκ η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες ο Ιατρικός Σύλλογος μιλώντας για σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Τα στοιχεία προκύπτουν από το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για τη στήριξη ανασφάλιστων, ανέργων και παραμελημένων ομάδων του πληθυσμού. Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, έχουν εξεταστεί 3.596 ανασφάλιστοι πολίτες.

Το 88% των ασθενών είχε χάσει την κοινωνική του ασφάλιση μέσα στα έτη 2010, 2011 και 2012. Το 44% είναι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που είχαν κάποια μικρομεσαία επιχείρηση η οποία έκλεισε και έμειναν ανασφάλιστοι λόγω οφειλών στο Ταμείο τους και στην εφορία. Οι οφειλές αυτές, μάλιστα, καθιστούν μάλλον αδύνατη την έκδοση βιβλιαρίου απορίας.

Ανάμεσα σε αυτούς τους συμπολίτες μας υπάρχουν άνθρωποι με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, υπάρχουν γυναίκες με δύσκολη εγκυμοσύνη, υπάρχουν ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας, χειρουργικής επέμβασης ή εξειδικευμένης φαρμακευτικής περίθαλψης. Αλλά… δεν υπάρχουν λεφτά.

Πρωτοβουλίες όπως αυτή της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» να χορηγεί χημειοθεραπευτικές αγωγές σε ανασφάλιστους καρκινοπαθείς από δωρεές φαρμακευτικών εταιρειών είναι λαμπρές. Αλλά δεν αρκούν. Μια χώρα που θέλει να λέγεται Δημοκρατία πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να φροντίζει για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών της. Πρώτα η ζωή και μετά όλα τ’ άλλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή