49 χρόνια πρίν στην «Κ» 13.VΙΙΙ.1963

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 13.VΙΙΙ.1963

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΗΝ ΡΑΣΚ: Ουασιγκτών, 12.- Ο κ. Ρασκ, ομιλών σήμερον εις την Επιτροπήν Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, συνέστησε την επικύρωσιν της συμφωνίας της Μόσχας [διά τον περιορισμόν των πυρηνικών δοκιμών], η οποία, ως είπε, δύναται να αποτελέση την απαρχήν νέας εποχής, χαρακτηριζομένης από εμπιστοσύνην και προοριζομένης να αντικαταστήση την βασιλείαν του τρόμου. Ο αρχηγός του Σταίητ Ντηπάρτμεντ εξέθεσε λεπτομερώς τα διάφορα σημεία της συνθήκης, τονίσας κατηγορηματικώς ότι πέραν του κειμένου που υπεβλήθη εις την Γερουσίαν, ουδεμία άλλη διάταξις υφίσταται εις την τριμερή συμφωνίαν, είτε εν τω κειμένω είτε εν παραρτήματι. Εις ό,τι αφορά το άρθρον 1 της συνθήκης, ο κ. Ρασκ ετόνισεν ότι τούτο δεν επηρεάζει την χρησιμοποίησιν των πυρηνικών όπλων εν καιρώ πολέμου. […] Περαιτέρω, υπεγράμμισεν ότι η συνθήκη κατοχυρώνει την εθνικήν ασφάλειαν των Ηνωμένων Πολιτειών. «Θα παραμείνωμεν έτοιμοι, προσέθεσεν, όπως αντιμετωπίσωμεν πάσαν πρόκλησιν. Η συνθήκη επιτρέπει την διεξαγωγήν υπογείων πυρηνικών δοκιμών. Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών συνίσταται εις την συνέχισιν των απαιτουμένων διά την ασφάλειάν των υπογείων δοκιμών.»

«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ» ΤΣΟΥΧΑΤΣΕΦΣΚΥ: Μόσχα, 12.- Οι Ρώσοι κινηματογραφισταί ετελείωσαν προσφάτως ένα φιλμ μικράς διαρκείας το οποίον αναφέρεται εις πέντε Ρώσους στρατηγούς που εξετελέσθησαν επί Στάλιν. Η ταινία αυτή έχει τίτλον «Οι ήρωες ποτέ δεν πεθαίνουν». Το σοβιετικόν πρακτορείον ειδήσεων ΤΑΣΣ μετέδωσε σχετικώς ότι η ταινία αυτή φέρει διά πρώτην φοράν εις φως στοιχεία από την ζωήν των νεαρών στρατηγών Μιχαήλ Τουχατσέφσκυ, Βασίλυ Μπλύχερ, Αλεξάνδρου Γεγκόρωφ, Ιωνος Γιακίρ και Ιερωνύμου Ουμπορέβιχ.

ΕΠΙΦΥΛΛΙΣ: «ΕURΟ-ΕΛΛΙΝΙΚΑ». Τέσσερα άρθρα του κ. Βασιλείου Δ. Φόρη. (Του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή