Γραμματα Αναγνωστων

7' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μονοδρομήσεις στην Κηφισιά

Κύριε διευθυντά

Οκ. δήμαρχος Κηφισιάς στην απάντησή του στο άρθρο του συνεργάτη σας, κ. Κ. Ζούλα, υποστηρίζει ότι οι νέες ρυθμίσεις της Ν. Ερυθραίας – Καστρίου έγιναν για μεταφορά της κυκλοφορίας στους άξονες Χ. Τρικούπη και Ε. Βενιζέλου. Τον ρωτάω λοιπόν: Γιατί απέκλεισε τη μία από τις μόνες δύο διεξόδους της άνω Ν. Ερυθραίας και Καστρίου προς την Ε. Βενιζέλου, την οδό Κοραή; Με τις νέες ρυθμίσεις μπαίνεις κανονικά στην Κοραή και μόλις φθάσεις δύο μέτρα από την Ε. Βενιζέλου συναντάς απαγορευτικό και εμπόδιο – κολονάκια. Είσαι παγιδευμένος. Δεν μπορείς να κάνεις πίσω, η Κοραή είναι μονόδρομος, δεν μπορείς να κάνεις δεξιά γιατί η Λουκή Ακρίτα έχει επίσης απαγορευτικό. Οι ευφυείς και καλοί άρχοντες, λοιπόν, υποδεικνύουν να καβαλήσεις το πλακόστρωτο μπροστά από το Ηρώο της Ν. Ερυθραίας για να επιστρέψεις από εκεί που ήρθες μέσω της οδού Φλέμινγκ για να συμπληρωθεί «το γύρω-γύρω όλοι» ή «ο γύρος του θριάμβου» του κ. Ζούλα. Φαντάζομαι ότι η διάταξη αυτή προτάθηκε για να γίνει θέμα διατριβής των σπουδαστών της συγκοινωνιολογίας!

Ν. Καρατζας / Ν. Ερυθραία

Τα τσιγάρα και η ιχνηλάτηση

Κύριε διευθυντά

Είναι σαφές ότι ο κ. Δρυμιώτης δεν γνωρίζει σε βάθος το θέμα. Στο άρθρο του αναφέρθηκε εκτενώς στο σύστημα που έχει εγκαταστήσει η ελβετική εταιρεία SIPCA στην Τουρκία για τα προϊόντα καπνού. Νομίζω ότι παρέθεσα τους λόγους για τους οποίους το σύστημα αυτό δεν είναι αποτελεσματικό για την πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Επαναλαμβάνω ότι κανένα κράτος-μέλος της E.E. δεν το έχει εγκαταστήσει. Γιατί λοιπόν το υπουργείο Οικονομικών να το εγκαταστήσει στην Ελλάδα με πολύ μεγάλο κόστος;

Το λαθρεμπόριο δεν γίνεται με πλαστές ταινίες φορολογίας. Αφορά προϊόντα που δεν φέρουν ταινίες φορολογίας. Ομως η σήμανση (marking) αυτών των πακέτων προϊόντων καπνού που παράγονται στην Ελλάδα, ήδη παρέχει σε μεγάλο βαθμό τις απαιτούμενες πληροφορίες για το «tracking and tracing». Δηλαδή, η αυθεντικότητα του προϊόντος, η ημερομηνία κατασκευής του, η μηχανή στην οποία κατασκευάσθηκε, ακόμη και η ταυτότητα του πρώτου παραλήπτη προκύπτουν από το σημερινό marking. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο για το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, οι καπνοβιομηχανίες (και όχι τα κράτη) έχουν υποχρέωση εντός τριών ετών από την υπογραφή του να έχουν βελτιώσει το marking των προϊόντων, ώστε όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για το «tracking and tracing» να είναι διαθέσιμες.

Σπυρος Φλεγγας / Πρόεδρος και εκπρόσωπος Συνδέσμου Ελληνικών Καπνοβιομηχανιών

Απάντηση

Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά της επιστολής του κ. Φλέγγα. Ουσιαστικά παραδέχεται ότι είναι απαραίτητο το «tracking and tracing» και επιπλέον ότι οι καπνοβιομηχανίες έχουν την υποχρέωση να το εφαρμόσουν. Αυτός ακριβώς ήταν και ο σκοπός του αρχικού κειμένου μου. Να επισημάνω την ανάγκη για πλήρη καταγραφή και ιχνηλάτηση της παραγωγής και διακίνησης των καπνικών προϊόντων όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα. Δεν προτείνω κανένα συγκεκριμένο σύστημα. Τα όσα παραθέτω είναι από την έκθεση των τελωνειακών, οι οποίοι είδαν στην πράξη κάποιο σύστημα.

Εξάλλου στην ίδια έκθεση αναφέρεται επί λέξει: «Υπάρχει ακόμα ένα σύστημα, που χρησιμοποιεί η Phillip Morris, η οποία και το προτείνει, το οποίο φαίνεται αποτελεσματικότερο σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της πορείας των τσιγάρων από τον κατασκευαστή μέχρι τον τελικό λιανοπωλητή. Παρουσιάζεται δε, ως οικονομικά προσφορότερο λόγω του ότι δεν χρειάζεται ένσημη ταινία, αλλά μόνο σήμανση στα πακέτα, τις κούτες και τα χαρτοκιβώτια. Η επίδειξη αυτού του συστήματος μπορεί να γίνει στην Ελβετία». Αφού η επίδειξη μπορεί να γίνει μόνο στην Ελβετία, υποθέτω ότι αυτό που έχουμε στην Ελλάδα δεν καλύπτει όλες αυτές τις απαιτήσεις.

Ανδρεας Δρυμιωτης / Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Τα κρατικά κανάλια

Κύριε διευθυντά

Από συνεργάτες της «Κ» έχει διατυπωθεί η άποψη ότι τα κρατικά κανάλια και αυτό της Βουλής πρέπει να κλείσουν, γιατί έχουν ασήμαντη θεαματικότητα, ενώ βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, τους φορολογουμένους. Διετυπώθη ακόμη και το ερώτημα: «Ποιος αντελήφθη τη διακοπή λειτουργίας των κρατικών καναλιών;» κατά την απεργία των εργαζομένων σε αυτά δημοσιογράφων.

Η απάντησις στο ερώτημα δεν είναι «κανείς», όπως αφήνεται να εννοηθεί στο δημοσίευμα, αλλά ούτε λίγοι που, βέβαια, δεν βγήκαν σε διαδηλώσεις, ανεξάρτητα από το δίκαιο ή άδικο των λόγων της απεργίας των εργαζομένων σε αυτά δημοσιογράφων. Τα κρατικά κανάλια, το κανάλι της Βουλής και ένα ή δύο ιδιωτικά κανάλια προσφέρουν και πολλές επιμορφωτικές και ενημερωτικές εκπομπές στους τομείς της καθαράς και εφηρμοσμένης επιστήμης, της φιλοσοφίας των τεχνών κτλ., με συνεντεύξεις, αναλύσεις και ντοκιμαντέρ, απαντώντας, με αυτά, στα ενδιαφέροντα, τις επιθυμίες και απαιτήσεις σημαντικού μέρους του τηλεοπτικού κοινού, του οποίου τα μέλη είναι επίσης φορολογούμενοι.

Το κοινό αυτό δεν πρέπει να στερηθεί της παροχής αυτής, που του προσφέρει το κράτος, με το σκεπτικό ότι το κοινό τούτο δεν είναι πολυάριθμο. Με μία διασταλτική ερμηνεία του σκεπτικού αυτού, και τα Μουσεία των Αθηνών και η Ακρόπολις, που βαρύνουν επίσης τους φορολογουμένους, πρέπει να κλείσουν αφού οι επισκέπτες τους είναι ολιγάριθμοι σε σύγκριση με το πλήθος των ατόμων στα οποία απευθύνονται, και με δεδομένο ότι πολύ μεγάλο μέρος των κατοίκων του Λεκανοπεδίου της Αττικής δεν τα έχει ούτε μια φορά επισκεφθεί.

Τα άλλα ιδιωτικά κανάλια, με δικά τους επιχειρηματικά κριτήρια, απολύτως δικαιολογημένα, αποδεκτά και σεβαστά, επιλέγουν άλλο μέρος του τηλεοπτικού κοινού, στου οποίου τις επιθυμίες και απαιτήσεις επιδιώκουν να ανταποκριθούν, επιλέγοντας τις κατάλληλες για το κοινό τους εκπομπές.

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια περιορισμού των δαπανών και ενδεχομένης σπατάλης, αλλά κατά κανένα τρόπο δεν πρέπει η λειτουργία των κρατικών καναλιών και εκείνου της Βουλής να θεωρείται σπατάλη.

Κων. Σπ. Αποστολοπουλος / Αθήνα

Το βάσανο της γλώσσας

Κύριε διευθυντά

Ενας «Ελληνας. Που αγαπά τη γλώσσα του και τη θεωρεί συστατικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητάς του. Και που δεν λησμονεί τον ορισμό του έθνους που μας παρέδωσε ο Ηρόδοτος: το όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον και το «ομότροπον». Προειδοποιεί πως «το μονοτονικό… η αναγκαστική δημοτική… και τώρα η κατάργηση των φωνηέντων… είναι βάναυσα χτυπήματα κατά της γλώσσας και κατά της εθνικής υπόστασης» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28.7.2012, σελ. 11).

Ο αρθρογράφος φαίνεται «εγκρατής των γραφών», συνεπώς θα γνωρίζει και τον ορισμό του Ισοκράτη «περί της κοινής παιδείας και ου της κοινής φύσεως των Ελλήνων», και ακόμη θα γνωρίζει πως «οι αρχαίοι ημών πρόγονοι» δεν γνώριζαν πνεύματα και πολυτονικό διότι χρησιμοποιούσαν κεφαλαία γράμματα. Το πολυτονικό σύστημα είναι «πατέντα» των Αλεξανδρινών. Το εφάρμοσαν για να διευκολύνουν τους «βαρβάρους» να προφέρουν σωστά τις ελληνικές λέξεις με τους διφθόγγους και τις δασείες και… να «βασανίζουν» τους νεοέλληνες!

Οσον αφορά εις το «ομόθρησκον» που ο επιστολογράφος χρεώνει στον Ηρόδοτο, σήμερα υπάρχει ένα κίνημα του Δωδεκάθεου, οι εκπρόσωποι του οποίου θέλουν να κάνουν τελετές στην Ακρόπολη και στην Αρχαία Ολυμπία. Συνεπώς, μόνο αυτοί «δικαιούνται να ομιλούν ως καθαρόαιμοι Ελληνες!».

Ως προς το «ομόγλωσον», ποιους θεωρούμε Ελληνες, αυτούς που είχαν μητρική γλώσσα την ελληνική ή και αυτούς που την έμαθαν ως ενήλικοι; Θα εξαιρέσουμε τον Μιαούλη, τον Κολοκοτρώνη, τον Κατσαντώνη (με τα αρβανίτικα), τον Σολωμό (είχε μητρική τα ιταλικά), τους Πάγκαλους (παππού και εγγονό με μητρική τα αρβανίτικα), τους Παπανδρέου (τον γιο της Μινέικο και τον γιο της Μαργαρίτας), τον Εβερτ, τον Πιπινέλη. Θα απορρίψουμε τον Στράβωνα, τον Λουκιανό… τον Καραγκιόζη; Θα κόψουμε από τον ελληνικό κορμό τους Ρομά, τους καθολικούς, τους Εβραίους, τους Τσάμηδες (ο τσάμικος, κατεξοχήν ελληνικός χορός) και φυσικά τους Πομάκους και τους μουσουλμάνους της Θράκης. Ποιοι θα μείνουν λοιπόν; Οι κατά τον αρθρογράφο Ελληνες όπως τους καθορίζει στο άρθρο του;

Αφού «ούτε ο Ελύτης ούτε ο Σεφέρης, οι δάσκαλοί μας, ήσαν γλωσσολόγοι», και ο υπογράφων, «εκ μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων» Καππαδόκης (με μητρική γλώσσα την καππαδοκική ελληνική), μη ων γλωσσολόγος, νομίζω πως δικαιούμαι να ομιλώ για τη γλώσσα.

Ιορδανης Β. Παπαδοπουλος / Μαθηματικός

Απώλεια

Κύριε διευθυντά

Οι Φίλοι της Βαλκανικής Χλωρίδας θρηνούμε τον απροσδόκητο και τραγικό χαμό της προέδρου μας, της Μαρίας Γεράρδη-Πασσαλή. Φίλη μας πιστή, συνεργάτις και εμψυχώτριά μας, σπουδαία και πολυτάλαντη καλλιτέχνις και δασκάλα, και πάνω απ’ όλα ενάρετος άνθρωπος, μοιράστηκε μαζί μας τον σκοπό και τους στόχους της εταιρείας μας σχετικά με τη διατήρηση της φυτικής βιοποικιλότητας και εργάστηκε δημιουργικά για την υλοποίησή τους για πολλά χρόνια. Λίγες εβδομάδες πριν έβαλε και πάλι τη σφραγίδα της, εργαζόμενη με αυταπάρνηση για την επιτυχία του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Eurogard VI στη Χίο, την πατρίδα της που τόσο λάτρευε. Αναλογιζόμενοι τον χαμό της και το δυσαναπλήρωτο κενό που μας αφήνει, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει όλοι μας να εργαζόμαστε τώρα ακόμη πιο πολύ και πιο δημιουργικά, μήπως και μπορέσουμε να αναπληρώσουμε μέρος όσων πρόσφερε η Μαρία με τον νου και την καρδιά της, με τη μέθοδο και το χαμόγελό της, την ευγένεια και τη γενναιοδωρία της, το ταλέντο και την αδιάκοπη εργασία της.

Για τους Φίλους της Βαλκανικής Χλωρίδας

Δρ Ανδρεας Οικονομου / Μαθηματικός-ψυχολόγος, Επίκουρος καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή