49 χρόνια πρίν…15.VΙΙΙ.1963

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΒΒΑΣ ΔΙΚΤΑΤΩΡ: Μπραζαβίλ, 14.- Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Κογκό (πρώην γαλλικό) αββάς Φιλμπέρ Γιουλού (Fulbert Youlou), εις μήνυμά του προς τον λαόν του Κογκό, μεταδοθέν ραδιοφωνικώς, εδήλωσεν ότι λόγω της σοβαρότητος της καταστάσεως, ανέλαβεν εις χείρας του τας πολιτικάς και στρατιωτικάς εξουσίας. Ολιγάριθμος επιτροπή, υπαγομένη εις τον αρχηγόν του κράτους, θα έχη ως αποστολήν την αποκατάστασιν της τάξεως, την επανάληψιν των εργασιών και την πραγματοποίησιν των επιβαλλομένων μεταρρυθμίσεων. Παραλλήλως, κατάστασις πολιορκίας εκηρύχθη εις την πόλιν.

ΦΥΛΕΤΙΚΑΙ ΤΑΡΑΧΑΙ ΕΙΣ ΗΠΑ: Νέα Υόρκη, 14.- Η φυλετική διαμάχη συνεχίζεται εις πλείστας πόλεις με εκδηλώσεις, αι οποίαι καταλήγουν συνήθως εις αιματηράς συγκρούσεις και συλλήψεις εκατοντάδων μαύρων διαδηλωτών ενίοτε και λευκών είτε διότι συμμετέχουν εξ αλληλεγγύης εις τας διαμαρτυρίας των νέγρων είτε διότι αντιτίθενται εις αυτάς. Τουλάχιστον τέσσαρα άτομα ετραυματίσθησαν χθες την νύκτα εις το Σικάγον, κατά την διάρκειαν συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, οι οποίοι διεμαρτύροντο εναντίον των φυλετικών διακρίσεων. Εκ των τραυματιών, οι τρεις είναι αστυνομικοί. Τα επεισόδια ήρχισαν όταν η αστυνομία επεχείρησε να συλλάβη δύο διαδηλωτάς, ένα μαύρον και ένα λευκόν, οι οποίοι είχον δεθή μεταξύ των δι’ αλύσεως. […] Επίσης, εις Τζέρσεϋ Σίτυ, όπου την νύκτα της παρελθούσης Παρασκευής [Αυγούστου 1963] εφονεύθη διά πυροβολισμών η ηλικίας 14 ετών μαύρη Σερίνα Ταίηλορ, η κατάστασις είναι τεταμένη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ: Λονδίνον, 14.- Η μεγαλυτέρα απογευματινή εφημερίς του Λονδίνου «Ηβνιγκ Νιούζ» δημοσιεύει σήμερον εις την πρώτην σελίδα της δακτυλογραφημένην επιστολήν των ληστών της αμαξοστοιχίας, την οποίαν υπογράφει κάποιος «Τσάρλυ». Η επιστολή αυτή, που παρεδόθη εις την Σκότλαντ Γυάρντ αναφέρει τα εξής: «Αναφορικώς με την μεγάλην ληστείαν του τραίνου, διαμαρτυρόμεθα εντόνως διά την απάτην των αγγλικών αρχών που προσπαθούν να διαπράξουν εις βάρος μας. Προς ενημέρωσίν σας και προς ενημέρωσιν οιουδήποτε ενδιαφερομένου προσώπου, σας πληροφορούμεν ότι το ποσόν που συναποκομίσθη εκ της επιχειρήσεώς μας αυτής ανέρχεται εις 2.095.324 λίρας και όχι εις 2.600.000 ως ισχυρίζονται αι ανωτέρω αρχαί. […]»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή