Γραμματα Αναγνωστων

6' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαντήσεις από τα πράγματα

Κύριε διευθυντά

Στο Οικονομικό της «Καθημερινής» δημοσιεύθηκε την 17-7-2012 ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας αναζητεί τη στελέχωση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και στην ίδια εφημερίδα την 28-7-2012 ότι ο δημοσιογράφος κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου έγραψε πως «οι δαπάνες του κράτους το 2009 είχαν φθάσει στα 113 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους.

Επί εκάστης περιπτώσεως παρατήρησα τα εξής:

Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες πρέπει να είναι και άριστοι γνώστες των προϋπολογισμών και των απολογισμών του κράτους, καθ’ όσον πρόκειται κυρίως για δημοσιονομικά θέματα.

α) Θα διαπιστωθούν και τα εγκληματικά εις βάρος του ελληνικού κράτους swaps, τα οποία συνομολογήθηκαν εκτός του Ελληνικού Συντάγματος, το έτος 2001 και κατεβλήθησαν στην Goldman Sachs, κατά τα έτη 2009 και 2010, 1.501.777.378 ευρώ, από το Ελληνικό Δημόσιο και έπεται η συνέχεια. Εν τω μεταξύ, μαθαίνουμε ότι συνομολογήθηκε και άλλο swap για το δάνειο των 120 δισ. ευρώ κατά το έτος 2010. Γιατί; Υποκειμενική δολιότητα.

β) Ομοίως, τα «προμέτοχα», τα οποία, επίσης, συνομολογήθηκαν το έτος 2001 και κατεβλήθησαν από το Ελληνικό Δημόσιο κατά τα έτη 2009 και 2010 176.646.789 ευρώ.

γ) Υπερβολικές καταπτώσεις εγγυήσεις, υπέρ κυρίως των ΔΕΚΟ, οι οποίες παρασχέθηκαν με αποφάσεις των υπουργών των Οικονομικών, αντί με νόμους κατά το άρθρο 43 παρ. 2 και 5 και 79 παρ. 2 και 80 παρ. 1 του Ελληνικού Συντάγματος και επληρώθησαν από το Ελληνικό Δημόσιο κατά τα έτη 2009 και 2010, 1.549.700.155 ευρώ, ενώ κατά το έτος 2008, μέχρι το ποσό των 253.762.084 ευρώ.

δ) Υπερβολικές προμήθειες τραπεζών, για τη συνομολόγηση δανείου του Ελληνικού Δημοσίου, κατά τα έτη 2009 και 2010 αντίστοιχα, 140.716.075 ευρώ και 406.204.829 ευρώ και κατεβλήθησαν από το Δημόσιο, ενώ μέχρι το έτος 2008 το ποσό 72.352.787 ευρώ κατ’ έτος.

ε) Αδικαιολόγητες «πληρωμές μεταβιβαστικές» για επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και πληρωμές για δημόσιες επενδύσεις, χωρίς να είναι επενδύσεις.

Επιβάλλεται να περικοπούν αμέσως τα swaps και τα «προμέτοχα» (άρθρο μου στην «ΕΣΤΙΑ» την 8-5-2012), καθώς και από τις λοιπές κατηγορίες, επιλεκτικά, από την «ανάλυση των εξόδων κατά κωδικό αριθμό» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οπότε θα προκύψει περικοπή περίπου έξι (6) δισ. ευρώ κατ’ έτος και θα καλυφθεί το ζητούμενο ποσό των 11,6 δισ. κατά τα έτη 2013 και 2014 (άρθρο μου στην «ΕΣΤΙΑ» την 2-8-2012).

Περί των ανωτέρω, ερωτώ τον κ. Υπουργό των Οικονομικών κατά το δημοκρατικό μας πολίτευμα, και επιθυμώ να μάθω, ό,τι από το λειτούργημά του απορρέει, ιδίως, πώς καταρτίζονται οι προϋπολογισμοί; Με συνυπολογισμό και των εγκληματικών χρεών;

Ο απολογισμός των εσόδων και εξόδων του κράτους, κατά το 2009, είχε 116.178.903.807 ευρώ. Μείον χρεολύσια 50.924.848.279 ευρώ, 65.254.055.528 ευρώ. Μείον τόκοι δανείων 9.657.135.340 ευρώ. Υπόλοιπο γενικών δαπανών 55.596.920.188 ευρώ.

Συνεπώς, γενικές δαπάνες, εκτός των τόκων 65,3 δισ. ευρώ και μαζί με τους τόκους 55,6 δισ. ευρώ.

Πώς, κατά τον κ. Παπαδημητρίου, «οι δαπάνες του κράτους, κατά το 2009, είχαν φθάσει στα 113 δισ. ευρώ»;

Κωνσταντινος Χρ. Τρακας – Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ.

Graffiti, επαιτεία, διαδηλώσεις

Κύριε διευθυντά

Τελευταία, δημοσιεύθηκαν στην «Καθημερινή» δύο άρθρα για τις προσπάθειες του δήμου της Αθήνας προκειμένου να περιορισθεί η φθίνουσα εμπορική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλεως, που οδήγησε σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων και επακόλουθα σε απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας. Οι προσπάθειες όμως που εξαγγέλθηκαν δεν αντιμετωπίζουν τους κυριότερους λόγους, που ευθύνονται για τον μαρασμό του κέντρου. Οι λόγοι αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

1. Ολοι οι τοίχοι και οι κολώνες του κέντρου είναι μουντζουρωμένοι με ιδεογράμματα (graffiti). Ο καθένας μας μπορεί να μουντζουρώνει, μέχρις εξαντλήσεως, τους εσωτερικούς τοίχους του σπιτιού του με αηδίες. Οχι όμως και τους τοίχους της πόλεώς μας. Σιχαίνεσαι πια να περάσεις από το κέντρο.

2. Οποιος, παρά ταύτα περάσει από το κέντρο διέρχεται ανάμεσα σε δεκάδες εισαγόμενους επαγγελματίες επαίτες. Π.χ. μέσα στον σταθμό του Μοναστηρακίου είναι πεσμένοι στο πάτωμα και ζητιανεύουν, ταυτόχρονα, 7 επαίτες από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. Χαρακτηριστικά, επίσης, στη λεωφ. Πανεπιστημίου, από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια, μέτρησα 22 επαίτες. Ενας, μάλιστα, για να «διανθίσει» την παρουσία του κρατούσε έναν γεμάτο ουροσυλλέκτη στο πεζοδρόμιο έξω, ακριβώς, από το κτίριο του Πανεπιστημίου. Ας μην είμαστε αφελώς ανυποψίαστοι. Αν απλώσω π.χ. εγώ το χέρι μου, ως επαίτης, θα συλληφθώ εντός δεκαλέπτου. Υπάρχει μαφία που διακινεί οργανωμένα και ανεμπόδιστα αλλοδαπούς, κυρίως, επαίτες. Εχω δει την ίδια εισαγόμενη ζητιάνα πέρσι τον χειμώνα στην Αθήνα (έξω από το Μέγαρο Σλήμαν), το καλοκαίρι στη Βενετία και το φθινόπωρο πάλι στην ίδια θέση στην Αθήνα. Εχει δραστηριότητα η Δημοτική Αστυνομία ή απλώς μισθοδοτείται;

3. Τα τελευταία 38 χρόνια κλείνει το κέντρο της Αθήνας καθημερινά, για να διαδηλώνουν ανέμελα και εναλλάξ οι ίδιες και οι ίδιες (ατελείωτες) συνδικαλιστικές και λοιπές «συνιστώσες» της Αριστεράς. Εξαιρούνται οι λίγες ημέρες των Χριστουγέννων, του Πάσχα και οι 50 ημέρες των καλοκαιρινών διακοπών. Αυτό δηλ. που συμβαίνει τα τελευταία 38 χρόνια φοβάμαι πως δεν αποτελεί, πλέον, άσκηση δημοκρατικού δικαιώματος αλλά εκφυλιστική κατάχρησή του μέχρι (ξεκαρδιστικής) γελοιοποίησης. Το πολύ το «Κύριε ελέησον, το βαριέται και ο Θεός».

Πριν, λοιπόν, αρχίσει ο Δήμος Αθηναίων τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, πρέπει να προτάξει τον καθαρισμό της πόλεως από τα graffitis, τη δίωξη της επαιτείας και τέλος να προταθεί η διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασίσουμε, επιτέλους, με δημοκρατικές διαδικασίες, και εμείς οι εκατοντάδες χιλιάδες δημότες (του Α΄ Διαμερίσματος του δήμου, έστω) εάν θέλουμε ή όχι τις καθημερινές διαδηλώσεις και τον τρόπο ενός έλλογου περιορισμού τους τόσον αριθμητικά όσον και χωροταξικά.

Οι υπόλοιπες δράσεις και πρωτοβουλίες, που πρόσφατα δημοσιεύσατε ότι ανήγγειλε ο Δήμος Αθηναίων, θυμίζουν απλά τη λαϊκή παροιμία «εδώ ο κόσμος χάνεται, βαρκούλες αρμενίζουν».

Κωνσταντινος Ευσταθιαδης – Δικηγόρος

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Κύριε διευθυντά

Μερικά ζητήματα ελάσσονος σημασίας επιβεβαιώνουν ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει σ’ αυτό τον τόπο. Αναφέρομαι εν προκειμένω στον θεσμό του «Συνηγόρου του Καταναλωτή».

Ταξιδεύοντας με το πλοίο Cruise Europa της Minoan Lines από Ανκόνα προς Πάτρα στις 19-11-2011 υποστήκαμε μια φοβερή ταλαιπωρία. Υπήρξε μια πολύωρη καθυστέρηση πλέον των 12 ωρών που οφείλετο σε τηλεφώνημα για ύπαρξη βόμβας στο πλοίο. Για την καθυστέρηση δεν ευθύνεται φυσικά η Minoan. Για την ταλαιπωρία όμως των επιβατών που οδηγήθηκαν έξω από το πλοίο και περίμεναν κυριολεκτικά όρθιοι στο λιμάνι μέσα στο κρύο και την υγρασία, πολλοί με μικρά παιδιά, η ευθύνη είναι αποκλειστικά της εταιρείας που δεν φρόντισε να τους μεταφέρει σ’ έναν στεγασμένο χώρο για τις ώρες που διαρκούσαν οι έρευνες.

Αλλά η αδιαφορία της εταιρείας συνεχίσθηκε και μετά την επανεπιβίβαση όπου δεν υπήρξε ούτε μια στοιχειώδης ανακοίνωση, ούτε μια έστω «τυπική» συγγνώμη του πλοιάρχου. Αντιθέτως, αρκετά μέλη του πληρώματος συμπεριφέρθηκαν αγενέστατα. Επιστρέφοντας λοιπόν, απευθύνθηκα στον «Συνήγορο του Καταναλωτή» (info@ efpolis.gr) αναφέροντας τα διαμειφθέντα, αποσκοπώντας σε μια έστω εκ των υστέρων «συγγνώμη» της εταιρείας. Από τότε μέχρι σήμερα έχω λάβει κοινοποιήσεις εγγράφων, τα οποία η μια υπηρεσία τα στέλνει στην άλλη. Στη Minoan κανείς δεν απευθύνθηκε ακόμη, εκτός από μένα που φυσικά με αγνόησε. Η αδυναμία λειτουργίας των θεσμών είναι το μεγάλο ζητούμενο σ’ αυτή τη χώρα. Και αυτό αποδεικνύεται -κυρίως- από τα «μικρά» πράγματα.

Βασιλης Πινιατωρος – Αργοστόλι

Η περιοδεία του υπουργού

Κύριε διευθυντά

Διάβασα ότι ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού θα περιοδεύσει στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Αργολίδος.

Ελπίζω ο κύριος υπουργός να ρίξει μια μάτια δεξιά και αριστερά του δρόμου που οδηγεί από την Κόρινθο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, για να διαπιστώσει ότι μια από τις πιο τουριστικές διαδρομές της Ελλάδας έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Ιδιαίτερα το τμήμα πριν από την είσοδο στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης μέχρι την περιοχή Αμόνι αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας. Σκουπίδια, σπασμένα δέντρα, πεσμένες πέτρες, ξεραμένα πούσια, αφημένα στην τύχη τους για πάντα.

Κάνω αυτή τη διαδρομή πολλές φορές τον χρόνο και έχω διαπιστώσει ότι ο δρόμος δεν καθαρίζεται ποτέ. Περίμενα ότι πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ Επιδαύρου κάποιος θα είχε φιλοτιμηθεί να το κάνει, αλλά φευ!

Και κάτι ακόμη. Γιατί έχει μετατραπεί το ωραιότερο κομμάτι γης στην είσοδο των Λουτρών της Ωραίας Ελένης σε χώρο στάθμευσης εκσκαφέων, ανυψωτικών μηχανημάτων και πάσης φύσεως φορτηγών;

Μαρια Παπαδακη – Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή