H «Σμύρνη των Ελλήνων», η έκθεση στην Παλαιά Βουλή παρατείνεται ώς τις 16/9 λόγω επιτυχίας και «συνωστισμού» των αναμνήσεων…

H «Σμύρνη των Ελλήνων», η έκθεση στην Παλαιά Βουλή παρατείνεται ώς τις 16/9 λόγω επιτυχίας και «συνωστισμού» των αναμνήσεων…

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται ύστερα από την επιτυχία που σημειώνει η έκθεση «H Σμύρνη των Ελλήνων» ώς τις 16 Σεπτεμβρίου 2012 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής… Μία μεγάλη νίκη της συλλογικής ιστορικής μνήμης που διατρέχει την Εκθεση – σταθμό, την οποία οργάνωσε η Ενωση Σμυρναίων σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος και που καθημερινά προσελκύει επισκέπτες και προσκυνητές, από τις 5 Ιουλίου ώς τις 26 Αυγούστου, οπότε θα έληγε.

Αλλά ο Θεός της Σμύρνης είναι μεγάλος! Υστερα από πιέσεις, όχι μόνον των μελών του Δ.Σ. της Ενώσεως Σμυρναίων αλλά και του κόσμου που έρχεται, βλέπει, θαυμάζει, δακρύζει, η έκθεση θα παραταθεί ώς τις 16 Σεπτεμβρίου, για να ‘ναι ανοιχτή στις Ημέρες της Καταστροφής του ’22, και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που αναγκάσθηκαν να φύγουν πρόσφυγες, χωρίς ελπίδα επιστροφής.

Αλλά ας δούμε τι επισημαίνει το δελτίο Τύπου που μας έστειλε η Ενωση Σμυρναίων αναγγέλλοντας την παράταση: «Μετά τη δίμηνη επιτυχημένη πορεία της η έκθεση «H Σμύρνη των Ελλήνων» θα συνεχίσει να δέχεται τους επισκέπτες της στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη, καθώς παρατάθηκε η λειτουργία της μέχρι την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012». Το υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση προέρχεται κατά μεγάλο μέρος από τις συλλογές της Ενώσεως Σμυρναίων και περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, πορτρέτα και άλλα κειμήλια, που διασώθηκαν από τις φλόγες και την καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Εκτίθενται, επίσης, τα αρχιερατικά άμφια του Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου, αναμνηστικά του Αρχιστρατήγου Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, ελληνικές σημαίες της στρατιωτικής διοίκησης Σμύρνης, καθώς και το γραφείο του Αδαμαντίου Κοραή που αν και γεννήθηκε στη Σμύρνη, καταγόταν από μεγάλη εμπορική οικογένεια της Χίου. Ολα αυτά τα κειμήλια είναι από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που βρήκαν τη θέση τους και αξιοποιήθηκαν στο όλο πλαίσιο της «Σμύρνης των Ελλήνων» στα χρόνια της ακμής της σε βάθος εκατονταετιών και ώς την Καταστροφή του 1922.

«Με την έκθεση -τονίζει το δελτίο Τύπου της Ενώσεως Σμυρναίων- επιδιώκεται να παρουσιαστούν και στο ευρύτερο κοινό όψεις της ελληνικής Σμύρνης, κυρίως κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, έως το 1922, και να καταδειχθούν οι υψηλότατες επιδόσεις των Ελλήνων της Σμύρνης στις επιστήμες, την παιδεία, τα γράμματα, τις τέχνες, την οικονομία, το εμπόριο, τον αθλητισμό, την κοινωνική πρόνοια και σε όλες γενικά τις δραστηριότητες που δίνουν το στίγμα μιας φιλοπρόοδης, ανεπτυγμένης και με ισχυρά εθνικά και πνευματικά ερείσματα κοινωνίας. Τα ψήγματα αυτού του λαμπρού πολιτισμού που προβάλλονται στην έκθεση, προσφέρονται είτε για μια πρώτη γνωριμία με τη Μητρόπολη του Μικρασιατικού Ελληνισμού, είτε για εμπέδωση ήδη εγνωσμένων, είτε για βαθύτερο στοχασμό πάνω στο ιστορικό γίγνεσθαι». Και καταλήγει: «η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από Τρίτη έως Κυριακή, ώρες 9.00-14.00». H είσοδος είναι ελεύθερη, συνήθως υπάρχουν μέλη του Δ.Σ. αλλά και μέλη της Ενώσεως Σμυρναίων εκεί για να ξεναγήσουν τον επισκέπτη και να οδηγήσουν τους συγκινημένους πρόσφυγες δεύτερης αλλά και τρίτης, τέταρτης γενιάς στις ενότητες με τις προθήκες για βιβλία, παρτιτούρες, εμπορική και οικονομική ζωή, όλα άριστα ταξινομημένα, καθώς και τη φωτογραφική έκθεση, από την εκπαιδευτική, κοινωνική, κοσμοπολιτική ζωή της Σμύρνης, με όλα τα εκθέματα αυθεντικά, διασωσμένα από τη φωτιά και τον ξεριζωμό. H παράταση έρχεται να ενισχύσει τη συγκίνηση των μικρασιατικής καταγωγής Ελλήνων για τη σημασία του οροσήμου των 90 χρόνων από την Καταστροφή και της συμβολής όλων στη διατήρηση της μνήμης…

Ανοιχτό το Βιβλίο των Επισκεπτών της έκθεσης, από τα εγκαίνια και μετά, δίνει τις εντυπώσεις των επισκεπτών, τη συγκίνησή τους, την ευθύνη που διατρανώνει η εικόνα μιας ακμάζουσας Σμύρνης που καταδικάσθηκε σε χαμό. H στήλη συστήνει στους αναγνώστες της, ανεξάρτητα από καταγωγή, να επισκεφθούν την έκθεση και να γράψουν τις εντυπώσεις τους. Το Βιβλίο των Επισκεπτών, κατόπιν προτάσεως μέλους του Δ.Σ. της Ενώσεως, μπορεία να γίνει βιβλίο – ντοκουμέντο του πόσο ζωντανή μένει ακόμη, 90 χρόνια μετά, η πατρίδα Σμύρνη.

Ενα απόσπασμα από το Βιβλίο Επισκεπτών, με όνομα και ιδιότητα: «Την Σμύρνη που κρατούμε πάντα στην καρδιά μας ολόλαμπρη και ακμαία την παρουσιάζει γλαφυρά η έκθεση «H Σμύρνη των Ελλήνων», με υλικό και ενθύμιο που διέσωσε μέσα από τη φωτιά και από την Ιστορία, η A΄ Γενιά Προσφύγων. Τους την αφιερώνουμε, εμείς, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους και τους ευχαριστούμε. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές γιατί «η πατρίδα ζει όσο τη θυμόμαστε»».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή