ΑΠΟΨΕΙΣ

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, οι καμπάνες της Μονής Χρυσοπηγής στα Χανιά θα σημάνουν χαρμόσυνα στην υποδοχή του Οικουμενικού μας Πατριάρχη για τα εγκαίνια του Καθολικού της Μεταμόρφωσης…

H πόρτα του καλοκαιριού δεν έχει κλείσει. Τα τζιτζίκια κρατούν το ίσο, ψηλά στα πεύκα, ξορκίζοντας τη φωτιά και την αμέλεια. Στο Βερολίνο και στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τονίζει το ίδιο αποφασιστικά πως «είμαστε περήφανος λαός και θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε». Μια πόρτα ν’ ανοίξει για τον λαό και τη χώρα «να πάρουμε ανάσα» ζήτησε, κάτι που δύσκολα το αντικρούει η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ουκ ολίγα. O καθένας μας θέλει μια πόρτα ν’ ανοίξει και να δείξει τον δρόμο που οδηγεί στον καλό προορισμό. Το δικό μας κλειδί είναι η προσευχή.

Δεν θα το πιστέψει εύκολα ο αναγνώστης κι όμως έτσι έγινε. Την πρόσκληση συνόδευε φωτισμένο βιβλίο – αφιέρωμα στη μνήμη και στο έργο της Γερόντισσας Θεοσέμνης (1938-2000), η οποία ανέστησε τη Χρυσοπηγή. Ανοίγοντάς το, τυχαία, στη σελίδα 29, έγινα δέκτης της νουθεσίας της Γερόντισσας Θεοσέμνης για την προσευχή. «Να κάνετε προσευχή, να προσεύχεσθε συνεχώς. Να προσεύχεσθε για τους άλλους, όχι για τον εαυτό σας». Αυτό μας παραγγέλλει η Γερόντισσα Θεοσέμνη δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατό της ύστερα από μακρά δοκιμασία της επώδυνης ασθένειάς της. Ομως η οσιακή μορφή της, ο πνευματικός της λόγος και το έργο της στη Μονή Χρυσοπηγής στα 24 χρόνια που υπήρξε Καθηγουμένη, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα που το ακολουθεί, συνεχίζοντας δημιουργικά το έργο της η Ηγουμένη Θεοξένη που την διαδέχθηκε, μαζί με τις αδελφές μοναχές. H πρόσκληση εξηγεί τον λόγο της κυριακάτικης αυτής επικοινωνίας μας. Ηλθε στην κατάλληλη ώρα ύστερα από τις Καμπάνες του Δεκαπενταύγουστου για να ανοίξει την πόρτα για ένα προσκύνημα στην παλαιά -από τον 16ο αιώνα- Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής-Χρυσοπηγής, η οποία από ανδρικό μοναστήρι που ήταν, έγινε γυναικείο, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης το 1976, όταν ανέλαβε Ηγουμένη η Γερόντισσα Θεοσέμνη. Τον Νοέμβριο του 1996 έγινε κατάθεση του θεμελίου λίθου για την οικοδόμηση της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως στην περιοχή της Αγίας Κυριακής από τον νυν Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο. Στις 18 Ιουνίου 2002 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ήλθε στα Χανιά και θεμελίωσε το Καθολικό της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Κάστρο. Και την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012 οι καμπάνες θα σημάνουν χαρμόσυνα στη Χρυσοπηγή, στην Αγία Κυριακή, στη Μονή Μεταμορφώσεως διότι έρχεται, μετά από 10 χρόνια, «ο Οικουμενικός Πατριάρχης να εγκαινιάσει το Καθολικόν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής», όπως αναγγέλλει η πρόσκληση, την οποία υπογράφει η Καθηγουμένη Μοναχή Θεοξένη «και οι συν εμοί αδελφαί».

Το πρόγραμμα της Κυριακής 2 Σεπτεμβρίου 2012

6.30 π.μ. Ακολουθία του Ορθρου. 7.45 π.μ. Υποδοχή της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. 8-10 π.μ. Λιτάνευσις αγίων Λειψάνων και τα Εγκαίνια του Καθολικού. 10-12 μ. Πατριαρχική Θεία Λειτουργία. 12-12.45 μ.μ. Πατριαρχική Ευλογία. 1.15-2.30 μ.μ. Τράπεζα. 5.30-6 μ.μ. Αγιασμός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδεύσεως υπό της Α.Θ. Παναγιότητος εις την Αγίαν Κυριακήν. Το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου θα γίνει από τις 6 – 8.30 μ.μ. Αρχιερατικός Εσπερινός και τελετή καταρτίσεως των αγίων Λειψάνων διά τον Εγκαινιασμόν.

Η ίδια η πρόσκληση είναι το άνοιγμα μιας πόρτας σε ευλαβικό προσκύνημα, με τα εγκαίνια του Καθολικού της Μονής Μεταμορφώσεως από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Οι προσευχές των 45 μοναχών, που συνεχίζουν υπό την φωτισμένη επίβλεψη και διαρκή φροντίδα της Ηγουμένης Μοναχής Θεοξένης το θεάρεστον έργο της Μονής Χρυσοπηγής, εισακούσθησαν…
ΤΗΛΕΦΟΣ