Αλήθειες από το Διάστημα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαθέτοντες διεισδυτική φαντασία δεν θα δυσκολευθούν να μαντέψουν τις πρώτες κουβέντες που ανταλλάσσουν ήδη, κάπου πολύ ψηλά, στα Ηλύσια Πεδία του ουρανού, ο Ιούλιος Βερν με τον Νιλ Αρμστρονγκ. Οταν το 1865, ο Γάλλος συγγραφέας δημοσίευε το «Από τη Γη στη Σελήνη» έκανε ένα μικρό βήμα γι’ αυτόν, αλλά για τους ορίζοντες των συγχρόνων του περιέγραφε ένα αδιανόητο άλμα. Θυμίζω στους νεότερους ότι η βολίδα που εκτοξεύθηκε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του μετέφερε τρεις πιονέρους του Διαστήματος και η αφετηρία του εγχειρήματος βρισκόταν στη Φλώριδα των ΗΠΑ…

Εναν αιώνα αργότερα, ο Ψυχρός Πόλεμος στη Γη συντηρούσε τον τρόμο για μια πιθανή σύγκρουση των δύο υπερδυνάμεων και των δορυφόρων τους και ο ανταγωνισμός μαινόταν (και εκτονωνόταν) σε όλες τις σφαίρες του ανθρωπίνου. Σε αθλητικές διοργανώσεις. Σε κατασκοπεία. Φραστικές απειλές και τελεσίγραφα. Στις τέχνες και στις επιστημονικές ανακαλύψεις. Σε τοπικές ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ «τρίτων» και στην άγρια, «επιστημονική», προπαγάνδα. Ηταν φανερό ότι ΗΠΑ και ΕΣΣΔ ασφυκτιούσαν από το σύνδρομο της ισχύος σε αυτό τον πλανήτη. Είχε έρθει η ώρα του Διαστήματος. Οποιος κατακτούσε την άνωθεν εποπτεία θα κατάφερνε συντριπτικό χτύπημα σε επίπεδο συμβολισμού, παγκόσμιων εντυπώσεων και όχι μόνον. Πανέτοιμοι ήρωες υπήρχαν και στις δύο πλευρές.

Ανθρωπος στο Διάστημα! Το βροντοφώναξαν οι κυρίαρχοι του πάλαι ποτέ «υπαρκτού σοσιαλισμού» στα αυτιά του ελεύθερου και μη κόσμου, όταν ο Γιούρι Γκαγκάριν το 1961 βαφτίσθηκε Χριστόφορος Κολόμβος του Διαστήματος, πραγματοποιώντας με το «Βοστόκ 1» την πρώτη τροχιά γύρω από τη Γη. Η συγγραφή μιας άλλης Οδύσσειας ξεκινούσε. Η απάντηση της άλλης πλευράς άργησε οκτώ χρόνια αλλά ήταν επική. Ανθρωποι στη Σελήνη, ανακοίνωναν οι ΗΠΑ σε Δύση και Ανατολή με τους τηλεοπτικούς δέκτες να πιστοποιούν μπροστά σε 700 εκατομμύρια ζευγάρια γουρλωμένα μάτια την εκπλήρωση της προφητείας Βερν. Το «Απόλλων 11» πάτησε το φεγγάρι στις 20 Ιουλίου 1969 με τα πρώτα χνάρια του Αρμστρονγκ να εξάπτουν τη φαντασία των βροτών περί πιθανής διαστημικής μετοικεσίας.

Ο ίδιος, έχοντας διασφαλισμένη την υστεροφημία του -η κιβωτός της «πρωτιάς» του θα παραμείνει εσαεί απαραβίαστη- χορτασμένος από υμνολογίες, λέγεται ότι γινόταν έξαλλος με την ανθρώπινη μωρία. Ας πούμε όταν έμαθε πως ο κουρέας αφού τον κούρεψε πούλησε τα μαλλιά του σε έναν μανιώδη συλλέκτη τριχών διασήμων…

Την ώρα της εκδημίας τού Αρμστρονγκ ο ρομποτικός αστροναύτης Curiosity, αχόρταγος από περιέργεια, έστελνε στη Γη φωτογραφίες και στοιχεία για τον Αρη. Τις μεγαλύτερες αλήθειες από την εξερεύνηση του Διαστήματος κανείς δεν ξέρει ποιοι και πότε θα τις μάθουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή