49 χρόνια πρίν…29.VΙΙΙ.1963

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΩΝΑ: Ουασιγκτών, 28.- Με υποδειγματικήν τάξιν και οργάνωσιν ήρχισεν ενταύθα από των πρώτων πρωινών ωρών της σήμερον με συμμετοχήν λευκών και νέγρων, η μεγαλυτέρα διαδήλωσις υπέρ της φυλετικής ισότητος και των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων, που εγένετο ποτέ εις την αμερικανικήν πρωτεύουσαν. Εις την πορείαν προς την Ουασιγκτώνα μετέσχον χιλιάδες διαδηλωτών, υπολογιζόμενοι εις 250.000 περίπου. Οι ηγούμενοι της διαδηλώσεως εγένοντο δεκτοί εις το Κογκρέσσον υπό του Προέδρου της Βουλής κ. Μακκόρμακ και των αρχηγών της δημοκρατικής πλειοψηφίας και της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας εις την Γερουσίαν κ.κ. Μάνσφηλντ και Ντίρκσεν. Ο Πρόεδρος Κέννεντυ εδήλωσεν απόψε ότι η διαδήλωσις εξυπηρέτησεν την προώθησιν της υποθέσεως 20 εκατομμυρίων νέγρων των Ηνωμένων Πολιτειών και συνέβαλεν εις την ευημερίαν ολοκλήρου της ανθρωπότητος. Επίσης εδήλωσεν ότι η Κυβέρνησις θα συνεχίση τας προσπαθείας της διά την υπό του Κογκρέσσου έγκρισιν του νομοσχεδίου περί πολιτικών δικαιωμάτων. «Η ιστορία εγνώρισε πολλάς διαδηλώσεις – διαφόρου αιτίας και διαφορετικών μορφών», εδήλωσεν ο Πρόεδρος. «Εν τούτοις η χώρα μας δύναται να είναι λίαν υπερήφανος διά την σημερινήν διαδήλωσιν».

[Στην επάνω φωτογραφία, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζούνιορ εκφωνεί προς τους συγκεντρωθέντες λόγο με τη θρυλική φράση «I Have a Dream». Στην κάτω φωτογραφία, οι επικεφαλής της πορείας φωτογραφίζονται με τον πρόεδρο Κέννεντυ στον Λευκό Οίκο.]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή