«Σμύρνη» – H ταινία που έγινε και βιβλίο και κυκλοφορεί!

«Σμύρνη» – H ταινία που έγινε και βιβλίο και κυκλοφορεί!

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και μιας και μιλήσαμε για σεισμό, τα Ρίχτερ άρχισαν με την Εκθεση στο Μουσείο Μπενάκη και την προβολή της ταινίας με ανέκδοτο συνταρακτικό υλικό, και όλα αυτά με την υπογραφή της Μαρίας Ηλιού, της ταλαντούχου κόρης του Σμυρνιού Ανδρέα Ηλιού και της Αθηναίας συζύγου του Λήδας Κροντηρά, της αγαπημένης «Μπούλης» των ραδιοφωνικών εκπομπών της Αντιγόνης Μεταξά, μητέρας της Λήδας, και γιαγιάς της Μαρίας. H Εκθεση ήταν φωτογραφική, η ταινία με σκηνές και μαρτυρίες επιζώντων αλλά και απογόνων και ερευνητών τάραξε τα στάσιμα νερά.

Πολλά της οφείλουμε της Μαρίας Ηλιού, για την ταινία, την έκθεση και τώρα το βιβλίο «Σμύρνη: H Καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922». H έρευνα, επιμέλεια, επιλογή και οργάνωση φωτογραφικού υλικού έγινε από τη Μαρία Ηλιού, ο Αλέξανδρος Κιτροέφ είναι ο ιστορικός σύμβουλος και οι δυο τους επιμελήθηκαν και έγραψαν τις λεζάντες, όπου δεν υπάρχει φιλολογία, μόνον ιστορική αλήθεια… Οι εκδόσεις Μίνωας, το Μουσείο Μπενάκη, ο Πρωτέας είναι οι εκδότες.

Για του λόγου το αληθές (από την πρώτη σελίδα του βιβλίου): «Οι φωτογραφίες αυτού του βιβλίου προέρχονται από την έρευνα, μελέτη, συντήρηση και αντιγραφή 1.000 φωτογραφιών και φιλμ που βρέθηκαν σε αμερικανικά, ευρωπαϊκά, τουρκικά και ελληνικά αρχεία μέσω του Archive Preservation Project, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Πρωτέας με τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη».

Από το εξομολογητικό κείμενο της Μαρίας Ηλιού «Αναζητώντας τις χαμένες εικόνες» κρατήσαμε την έκπληξή της, όταν έφυγε για σπουδές στο εξωτερικό και έζησε σε διάφορες χώρες και ανακάλυψε πως η Σμύρνη που τη στοίχειωνε από τα παιδικά της χρόνια, η Σμύρνη του κοσμοπολιτισμού αλλά και η Σμύρνη της Καταστροφής, ήταν άγνωστη στο κοινό στην Ευρώπη και στην Αμερική. Και όταν διάβασε τη φράση του Χένρι Μίλερ «H Σμύρνη έχει σβηστεί από τη μνήμη της ανθρωπότητας» η ιδέα να κάνει μια ταινία της έγινε εμμονή… Και δόξα τω Θεώ της Σμύρνης και του Ελληνισμού, έγινε η ταινία και τώρα έγινε βιβλίο. Ξεφυλλίστε το. H Σμύρνη δεν ξεχνιέται. Είναι και μένει πάντα ζωντανή…ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή