Γραμματα Αναγνωστων

6' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H νέα Γραμματική

Κύριε διευθυντά

Στην έγκριτη «Καθημερινή» εδιάβασα με έκπληξη επιστολή των 4 συγγραφέων της νέας Γραμματικής E΄ και Στ΄ Δημοτικού, οι οποίοι -ύστερα από τον συνεχιζόμενο σάλο για την απόσυρσή της- απεφάσισαν να λάβουν δημόσια θέση υπέρ αυτής, με αφορμή επιστολή του ακαδημαϊκού κ. A. N. Κουνάδη, που δημοσιεύθηκε στη φιλόξενη εφημερίδα σας στις 22/8/2012. Και λέγω με έκπληξη, διότι έχοντας μεγάλη εμπειρία σε θέματα εκπαιδεύσεως (λόγω και της μακράς θητείας μου στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών) δεν ανέμενα από πανεπιστημιακούς δασκάλους να μετέλθουν προς υπεράσπιση του βιβλίου τους τέτοια ψεύδη και ανακρίβειες και μάλιστα σε κάποια σημεία με τρόπο ακαδημαϊκά απαράδεκτο. Και έρχομαι τώρα στην ουσία: Οι επιστολογράφοι με αφορμή το «Μιλώ και γράφω» στην επικεφαλίδα της σελ. 36 επιχειρούν με μια τεχνηέντως προβαλλόμενη -με αρκετή πολυλογία- αιτιολογία να μας πείσουν ότι αυτή (η επικεφαλίδα) δεν μπορεί να εκληφθεί από τους μαθητές «ως προτροπή για την επιβολή της φωνητικής ορθογραφίας» και ότι το να θεωρεί κανείς ότι μπορεί «ένας μαθητής να μπερδευτεί με κάτι τέτοιο είναι υποτιμητικό για την νοημοσύνη των μικρών μαθητών». Ωστόσο, φαίνεται ότι ουδόλως προβλημάτισε τους επιστολογράφους ότι αυτό ακριβώς το «Μιλώ και γράφω» (όπως προκύπτει από δημοσιεύματα επιστημονικών συλλόγων αλλά και μεμονωμένων ατόμων) μπέρδεψε ακόμη και καθηγητές Πανεπιστημίων, οι οποίοι μάλιστα με ενυπόγραφα άρθρα τους ενετόπισαν και άλλες αστοχίες στο βιβλίο ζητώντας την απόσυρσή του.

Επίσης, οι επιστολογράφοι ισχυρίζονται ανακριβώς -και μάλιστα εκ των υστέρων- ότι κατά την πορεία συγγραφής του βιβλίου τους συμβουλεύοντο δασκάλους, ενώ αντίθετα η πρώτη των συγγραφέων κ. Φιλλιπάκη-Warburton σε συνέντευξή της στο «Βήμα» (22/7/12) δηλώνει ότι το θέμα αυτό το είχαν αναθέσει στην 4η των συγγραφέων, τη δασκάλα κ. Μαργαρίτα Λουκά, η οποία είχε διδάξει σε μικρά παιδιά στο εξωτερικό, στην Κύπρο και αλλού.

Αρκετά πλέον με το μύθευμα ότι η γλώσσα μας είναι υπόθεση μόνον των γλωσσολόγων (δηλαδή των υπευθύνων για τα δεινά που μεταπολιτευτικώς έχει υποστεί η γλώσσα μας). Το βιβλίο αυτό ως έχει δεν διαβάζεται, ακόμη και από μεγάλους. Σχετική είναι εν προκειμένω (όπως γράφτηκε στον Τύπο) η προσωπική επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γ. Κοντόπουλου προς τον υπουργό Παιδείας.

Σεραφειμ Δεδουσης – Επ. γεν. διευθυντής Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημόσια ακίνητα

Κύριε διευθυντά

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «H Καθημερινή», το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012, με τίτλο «Αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων εν μέσω τραγελαφικών εμποδίων», αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«…Το τρίτο παράδειγμα παραλογισμού αφορά τη συγχώνευση των ΔΟΥ Αγ. Παρασκευής με τη ΔΟΥ Χολαργού. Το κτίριο της ΔΟΥ Χολαργού έχει πολεοδομικές παραβάσεις και ο δήμαρχος Χολαργού, που είναι αντίθετος με την απορρόφηση από τη ΔΟΥ Αγ. Παρασκευής, απέστειλε κλιμάκιο της πολεοδομίας για έλεγχο του κτιρίου της ΔΟΥ Χολαργού…».

Επιτρέψτε μου να σας διευκρινίσω ότι το κλιμάκιο της πολεοδομίας εκλήθη προκειμένου να πραγματοποίησει αυτοψία στο κτίριο της ΔΟΥ Χολαργού, από εμένα προσωπικά -με την ιδιότητά μου ως δημάρχου Αγίας Παρασκευής και πολιτικού προϊσταμένου της Πολεοδομίας Αγίας Παρασκευής- και όχι από τον δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, όπως εκ παραδρομής, θεωρώ, αναφέρεται στο άρθρο.

Προς επιβεβαίωση της παραπάνω διευκρίνισής μου, επισυνάπτονται στην παρούσα ηλεκτρονική επιστολή και τα δύο εξαιρετικά επείγοντα σχετικά έγγραφά μου προς την Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής, το πρώτο με ημερομηνία 27.09.2012 και αριθμό πρωτοκόλλου 33859 και το δεύτερο με ημερομηνία 17.10.2012 και αριθμό πρωτοκόλλου 36559, στα οποία αιτούμεθα τη διενέργεια αυτοψίας στο κτίριο της ΔΟΥ Χολαργού, καθώς και το έγγραφό μου προς την Επιτροπή Αναδιοργάνωσης ΔΟΥ, με κοινοποίηση προς τον υπουργό Οικονομικών, προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και προς τον υφυπουργό Οικονομικών, με ημερομηνία 27.09.2012 και αριθμό πρωτοκόλλου 33868, στο οποίο αιτούμεθα την αναβολή της απόφασης για τη μεταφορά της ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής στον Χολαργό έως ότου πραγματοποιηθεί η αυτοψία της πολεοδομίας μας, καθ’ ότι υπάρχει σωρεία καταγγελιών από συλλόγους και πολίτες ότι το κτίριο του Χολαργού δεν είναι κατάλληλο για να στεγάσει υπηρεσίες εξυπηρέτησης και συνάθροισης μεγάλου όγκου κοινού.

Είναι επίσης σκόπιμο, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, να αναφερθεί ότι σε σχετικό έγγραφο του Δ΄ Γραφείου Πυρασφάλειας της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, προς τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, με ημερομηνία 01.10.2012 και αριθμό πρωτοκόλλου 2094 Φ.701.1, το οποίο εκδόθηκε σε απάντηση σχετικής μας επιστολής, αναφέρεται: «Σας ενημερώνουμε ότι για τα γραφεία της ΔΟΥ Χολαργού, ιδιοκτησίας Ελληνικό Δημόσιο (ΔΟΥ Χολαργού), που βρίσκονται επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου αρ. 100 στον Χολαργό, τηρείται φάκελος πυρασφάλειας με ΧΠΕ 22296. Επίσης κατόπιν ελέγχου που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω Υπηρεσία δεν διαθέτει εγκεκριμένη μελέτη (τεχνικές περιγραφές συστημάτων πυροπροστασίας) και ως εκ τούτου δεν έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας». Ευελπιστώντας ότι θα φροντίσετε για την αποκατάσταση της αλήθειας στην ενημέρωση του αναγνωστικού σας κοινού, είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω πληροφορία. Ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων.

Ο δήμαρχος Βασιλης Ζορμπας

Απάντηση

Οντως, εκ παραδρομής στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρθηκε ο δήμαρχος Χολαργού ως ο αποστολέας του κλιμακίου της πολεοδομίας για τον έλεγχο του κτιρίου της ΔΟΥ Χολαργού. Την αυτοψία στο κτίριο της ΔΟΥ παρήγγειλε ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής.

Β.Μ.

Θα τροποποιηθεί ο «Καλλικράτης»;

Κύριε διευθυντά

Ουπουργός Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδης, δήλωσε προ μηνός ότι θα τροποποιήσει μερικώς τον «Καλλικράτη» όπου αυτός παρουσίασε προβλήματα. Στη συνέχεια, φοβούμενος προφανώς μήπως και ανοίξει το θέμα, υπάρχει μια δυστοκία στην εκδηλωθείσα πρωτοβουλία του. Θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις στον «Καλλικράτη», ως δικηγόρος πληρεξούσιος δήμου (Λ. Αιδηψού), ο οποίος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή του όσον αφορά τον δήμο αυτόν (Λ. Αιδηψού).

Κανένας νόμος δεν είναι άρτιος και πλήρης και όλοι παρουσιάζουν προβλήματα κατά την εφαρμογή τους. Το ανθρώπινο έργο έχει τις ατέλειές του και τα ελαττώματά του. Μόνο το έργο του Θεού είναι τέλειο, αλλά κι αυτό βαθμολογήθηκε από τον Θεό τον ίδιο όχι με άριστα, αλλά με… λίαν καλώς! Ηταν φυσικό και ο «Καλλικράτης» να παρουσιάσει δυσλειτουργίες σε ορισμένους δήμους και ορισμένους να τους δολοφονήσει, όπως τον π. Δήμο Λ. Αιδηψού που τον πήγε σε δήμο του λόγγου και του κάμπου, που δεν είχε ούτε έχει καμία δραστηριότητα στον ιαματικό και παραθεριστικό τουρισμό. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει περίπου 20 δήμοι της χώρας επί συνόλου 650, ζητώντας την ακύρωσή του. Το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό και μια τροποποίηση, μερική, του «Καλλικράτη» σε καταφανείς αδικίες -όπως του Δήμου Λ. Αιδηψού- είναι επιβαλλόμενη και αναμενόμενη από τον υπουργό Εσωτερικών.

Το πιο άρτιο, το πιο ολοκληρωμένο νομοθέτημα για την αυτοδιοίκηση κάθε βαθμού για να είναι όργανο ανάπτυξής της, πρέπει εκτός από νέους θεσμούς να προβλέπει και να καθιερώνει πάγιους και σταθερούς οικονομικούς πόρους, δίχως αυτούς δεν εξασφαλίζεται ούτε η βιωσιμότητα της Αυτοδιοίκησης. Πρέπει ο υπουργός Εσωτερικών με νέο τροποποιητικό νόμο να άρει τις αδικίες του «Καλλικράτη» και ιδίως του π. Δήμου Λ. Αιδηψού, που αποτελεί μνημείο αδικίας και προχειρότητας γιατί παραβίασε το άρθρο 4 του Συντάγματος που αποτελεί βάση και κρηπίδωμα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. H ισότητα έναντι του νόμου είναι η ψυχή όχι μόνο της δικαιοσύνης, αλλά και της δημοκρατίας. O «Καλλικράτης» διατηρώντας την αυτονομία και την αυτοτέλεια των δήμων Λουτρακίου και Καμένων Βούρλων -λουτροπόλεις- κατήργησε τον δήμο Λ. Αιδηψού και τον υπήγαγε στην Ιστιαία, δολοφονώντας έτσι -με διπλή δολοφονία- την ψυχή της δικαιοσύνης, την ισότητα και τη δημοκρατία. H Αιδηψός είναι η παγκόσμια ναυαρχίδα του ιαματικού τουρισμού και όμως έχασε τον δήμο της. Εάν πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στον «Καλλικράτη» η πρώτη πρέπει να είναι υπέρ της αυτονομίας του Δήμου Αιδηψού. Γιατί «Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την άνισο μεταχείριση των ίσων». Και οι τρεις λουτροπόλεις (Αιδηψός – Λουτράκι – Καμένα Βούρλα) είναι ίσες, αλλά η Αιδηψός έτυχε άνισης μεταχείρισης και η αδικία αυτή πρέπει να αποκατασταθεί.

Γιωργος K. Σταραντζης – Δικηγόρος – Αθήνα

Οι ομολογιούχοι

Κύριε διευθυντά

Είμαι καθημερινός αναγνώστης κυρίως της έντυπης αλλά και της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Καθημερινής». Εχω εντυπωσιασθεί από την εκ μέρους σας συστηματική αποσιώπηση του τεράστιου θέματος της απώλειας των χρημάτων των ομολογιούχων φυσικών προσώπων λόγω του ΡSΙ.

Χθες συγκεκριμένα, υπήρχε αναφορά σε πολλά έντυπα μιας κίνησης Γερμανών μικροομολογιούχων που ζητούν να αποζημιωθούν για τις απώλειες που υπέστησαν από το ελληνικό PSI.

Εσείς δεν είχατε τίποτα απολύτως σχετικό με το θέμα.

Παρατηρώ ότι συστηματικά αποφεύγετε κάθε αναφορά σε αυτό το θέμα που έχει καταστρέψει χιλιάδες οικογένειες οι οποίες μένουν κυριολεκτικά απροστάτευτες στο έλεος της αυθαιρεσίας και της αθλιότητας αυτών που το αποφάσισαν.

Ως σοβαρή και έγκυρη εφημερίδα θα ήταν, θεωρώ, σωστό να προβάλλετε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το θέμα που αφορά μερικές χιλιάδες καλόπιστους Ελληνες που εμπιστεύθηκαν τα καθαρά και φορολογημένα χρήματά τους στο ελλ. Δημόσιο και αυτό τους τα δήμευσε εν ψυχρώ.

Κωστας Σφακακης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή