«O άρτος της Πάρου ο επιούσιος» και το 1ο Φεστιβάλ που άνοιξε όρεξη για συνέχεια

«O άρτος της Πάρου ο επιούσιος» και το 1ο Φεστιβάλ που άνοιξε όρεξη για συνέχεια

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντί να πουν «το ψωμί ψωμάκι», όπως τόσοι άλλοι αναξιοπαθούντες Ελληνες, οι εργατικοί και προοδευτικοί συνάμα Παριανοί, έκαναν το δικό τους φεστιβάλ όπου την τιμητική του έχει το ψωμί! Ετσι έγινε πραγματικότητα και σημείωσε μεγάλη επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου 2013 με επίκεντρο, φέτος, το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, πάνω σε παραδοσιακές συνταγές που διοργανώθηκε το πρώτο τετραήμερο του Ιουλίου από τον Δήμο της Πάρου, με δήμαρχο τον κ. Χρήστο Βλαχογιάννη, σε συνεργασία με την ΚΔΕΠΑΠ (Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου) και τους αρτοποιούς του νησιού! Την Τετάρτη, πρώτη ημέρα του τετραημέρου, όσοι επιβάτες έφθαναν στο λιμάνι της Πάρου τούς υποδεχόταν η ευωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού! Οι εργαζόμενοι στην ΚΔΕΠΑΠ ήταν στην προκυμαία και υποδέχονταν τους επισκέπτες με παραδοσιακά τσουρέκια, πίτες και πικάντικες αρτολιχουδιές. Οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου διήρκεσαν ώς το Σάββατο 6 Ιουλίου, συνεχίστηκαν και την Κυριακή 7 Ιουλίου, είχαν δε τίτλο «O Αρτος της Πάρου ο επιούσιος». Τόπος η Παροικιά, χώρος έκθεσης αρτοσκευασμάτων και αρτολιχουδιών η πλατεία Μαντώ Μαυρογένους. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη 30 Ιουλίου στη Νάουσα και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 31 Ιουλίου, όταν ο Αύγουστος με τις δικές του προτιμήσεις παίρνει τη σκυτάλη!

Σε πείσμα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας οι φετινές εκδηλώσεις, όπως «ο Αρτος της Πάρου ο επιούσιος», που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στηρίζονται στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, την τέχνη και τον μόχθο του νησιώτη παραγωγού και της χαμογελαστής νοικοκυράς που ήταν, καμαρωτή, πίσω από τον πάγκο με τα αχνομύριστα καρβέλια, τις φραντζόλες της.

Στον χώρο των εκδηλώσεων θα μπορούν οι Παριανοί αρτοποιοί να παρουσιάζουν στους επισκέπτες όλες τις φάσεις της αρτοποιητικής τέχνης, από το σιτάρι ώς το τελικό αποτέλεσμα, τον «Αρτον της Πάρου τον επιούσιον».

Το Φεστιβάλ απευθύνεται στο περαστικό καταναλωτικό κοινό που είναι οι χιλιάδες Ελληνες, αλλά και οι πολλοί ξένοι που επισκέπτονται το νησί και φεύγουν, παίρνοντας μαζί τους τα τοπικά προϊόντα αφού τα δοκίμασαν και έμειναν ενθουσιασμένοι! Σε δεύτερο επίπεδο, το Φεστιβάλ αποτίνεται στις επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τον χώρο της αρτοποιίας, της μαζικής εστίασης, καθώς και της διακίνησης και διανομής τοπικών προϊόντων. Και ποιος ο καλύτερος τρόπος προσέλκυσης; Μα η δοκιμή, επιτόπου, στον χώρο του Φεστιβάλ που το ψωμί είναι αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής. Ολες οι ηλικίες το προτιμούν, από τα βρέφη ώς τους υπερώριμους που βρέχουν το παξιμάδι το σταρένιο στο παριανό κρασί και γίνονται πάλι νέοι στην καρδιά! Οποιος πει «το ψωμί παχαίνει» εξορίζεται μακριά από τη Γη της Επαγγελίας, όπου όπως οι γελαστές Παριανές λένει «το ψωμί τρώγεται και σκέτο, όρεξη να ‘χεις»! Σαν τον έρωτα κι αυτό!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή