Το όνομα της προσφοράς… Στην Ογκολογική Πτέρυγα «Λένα Αλαφούζου» του Νοσοκομείου «Σωτηρία» έγιναν τα Αποκαλυπτήρια, παρουσία του υπουργού Υγείας και των ιδρυτών – δωρητών

Το όνομα της προσφοράς… Στην Ογκολογική Πτέρυγα «Λένα Αλαφούζου» του Νοσοκομείου «Σωτηρία» έγιναν τα Αποκαλυπτήρια, παρουσία του υπουργού Υγείας και των ιδρυτών – δωρητών

5' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, σχεδόν ολόγιομο το φεγγάρι έσκυβε κι έβλεπε μέσα από τα κλαδιά των πανύψηλων αιωνόβιων πεύκων της «Σωτηρίας» τον κόσμο που είχε έρθει να τιμήσει ένα μεγάλο κοινωνικό έργο και τον Ελληνα Σαντορινιό που είχε πραγματοποιήσει το όραμα ενός συντοπίτη του γιατρού, με την παρότρυνση της συζύγου του και των παιδιών τους. Εάν, όπως πιστεύουν πολλοί σε κάθε πανσέληνο ανοίγει ένα παράθυρο στον ουρανό, εκείνο το γλυκό βράδυ, το αγαπημένο τους πρόσωπο θα έβλεπε από ψηλά και θα χαιρόταν…

Ο κ. Αριστείδης Αλαφούζος, όπως και η αγαπημένη σύζυγός του Λένα, και οι γιοι τους είναι άνθρωποι χαμηλών τόνων και μεγάλων στόχων. O όρος «ευεργεσία» δεν είναι του χαρακτήρος τους, όσο και αν η γενναιόδωρη και συνεχής δωρεά τους για τη δημιουργία της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου «Σωτηρία», για τη λειτουργία της, για τον εξοπλισμό της, έχει κατορθώσει μέγα έργο: μέσα σε 13 χρόνια, από το 2000 ώς σήμερα, η Μονάδα έχει παρακολουθήσει εξίμισι χιλιάδες αρρώστους με νεοπλάσματα, έχει δώσει στήριξη, φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη και την ελπίδα, τόσο στους ίδιους τους ασθενείς, όσο και στους δικούς τους.

Αλλά ας δούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ιδρυτής της Ογκολογικής Μονάδας, εκείνος που πήγε στον Σαντορινιό άρχοντα κ. Αριστείδη Αλαφούζο και του είπε ότι με τη δική του βοήθεια μπορεί να γίνει πραγματικότητα το όραμα μιας κλινικής που να δίνει ελπίδα και στήριξη με παρακολούθηση θεραπείας στους καρκινοπαθείς, ιδίως τους φτωχούς και ανασφάλιστους, είναι ο καθηγητής Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος. «H Ογκολογική Κλινική που ξεκίνησε με δύο θαλάμους για να βλέπει 10 με 12 ασθενείς την ημέρα», -όπως είπε στην ομιλία του ο κ. Συρίγος- «τώρα με την εξαιρετική υποδομή την οποία οφείλουμε στην οικογένεια Αλαφούζου, και στο ιατρικό δυναμικό της στην επιστημονική της αποστολή, στις έρευνες και με την εθελοντική προσφορά του προσωπικού της, μπορεί και εξετάζει στα Εξωτερικά Ιατρεία 11 χιλιάδες ασθενείς, ανώνυμους ή επώνυμους, φτωχούς ή πλούσιους, χωρίς καμία διάκριση». Πάνω στην οθόνη έδειξε δύο πίνακες που φιλοτέχνησαν στη διάρκεια της αρρώστιας τους οι ζωγράφοι Πάνος Τζωρτζίνος -«H κόλασή μου» ονομάζει το έργο του- και τη σύνθεση του αξέχαστου Νίκου Αλεξίου που πήρε βραβείο στην Μπιενάλε της Βενετίας…

Ιατρική χωρίς συναίσθημα, χωρίς δέσιμο ασθενούς και γιατρού δεν νοείται, και το υποδειγματικό περιβάλλον της τάξης, της σωστής περίθαλψης σε ευάερες φωτεινές αίθουσες και θαλάμους, αλλά και με λουλούδια και κουρτίνες στο παράθυρο – προσωπική συμβολή της Λένας Αλαφούζου που ήταν πάντα δίπλα στον σύζυγό της, πρόθυμη να συνεισφέρει από τον καλό λόγο ώς την προσωπική της παρουσία και συνδρομή σε ό,τι της ζητούσαν. «Στην εξαιρετική αυτή σύζυγο και μητέρα που αγάπησε και φρόντισε τη Μονάδα με θέρμη ψυχής, τη Λένα Αλαφούζου, ως ελάχιστη τιμή στη μνήμη της, αποτελεί η απόφαση της ονοματοδοσίας «Ογκολογική Πτέρυγα Λένα Αλαφούζου» και σήμερα έχουμε τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας αυτής», είπε ο καθηγητής κ. Συρίγος και κάλεσε στο βήμα τον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη και τον δωρητή κ. Αριστείδη Αλαφούζο.

Ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης είχε, από του βήματος, εκφράσει με θερμά λόγια ότι «αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα που με καλέσατε για τα αποκαλυπτήρια. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια Αλαφούζου για το πολύ μεγάλο έργο, που έκανε πραγματικότητα η δωρεά τους, με τη μεγάλη κοινωνική συμβολή. Από τους αρχαίους χρόνους -είπε- οι έχοντες έδιναν για το σύνολο των συνανθρώπων τους, αυτό ήταν και είναι το νόημα της ευεργεσίας. Ολοι μας αισθανόμαστε περήφανοι για την Ογκολογική Μονάδα που είναι κόσμημα στον χώρο της Ιατρικής! Είμαστε σε τέτοια εποχή, κύριε Αριστείδη, που πρέπει η χώρα μας να κάνει ένα βήμα μπρος, και όλοι μας πρέπει να βοηθήσουμε. Τιμή μου να κάνω τα αποκαλυπτήρια με το όνομα της Λένας Αλαφούζου, που ήταν και δικό της όραμα» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της «Καθημερινής» μέσα στα χειροκροτήματα του κατάμεστου Αμφιθεάτρου από καθηγητές, ιατρούς, ακαδημαϊκούς αλλά και φίλους της οικογένειας. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης έγιναν τα Αποκαλυπτήρια της πλακέτας αλλά και του πορτρέτου που ζωγράφισε η κ. Ελένη Ασιμή από καλλιτεχνική οικογένεια της Οίας. Το χαμογελαστό γλυκύτατο πρόσωπο της σπουδαίας αυτής συζύγου, μητέρας και στοργικής γιαγιάς πρόσθεσε στην εύλογη συγκίνηση τη χαρά της τέλεσης του καθήκοντος σε αυτούς που υποφέρουν, αλλά και στους γιατρούς και το προσωπικό που τους παραστέκουν στη δύσκολη καμπή της ζωής τους. Παρόντες, πλαισιώνοντας τον πατέρα τους, ο κ. Γιάννης Αλαφούζος και ο κ. Θεμιστοκλής Αλαφούζος (έτσι τον φώναζε, τον Θέμη, πάντα η μητέρα του, γιατί είχε το όνομα του πατέρα της!). Εκεί και η κ. Νικόλ Θ. Αλαφούζου με τα τέσσερα παιδιά τους -τον Αριστείδη, την Αλίνα, τη Λένα, τη μικρή Αιμιλία. Με θάρρος εκείνη πήρε το χέρι του περήφανου παππού της κ. Αριστείδη, που δεχόταν τα συγχαρητήρια γιατρών, συγγενών και φίλων, να σηματοδοτήσει τη συνέχεια της αγάπης…

Ας επιτραπεί στη στήλη, που η Λένα Αλαφούζου τιμούσε με το ενδιαφέρον της, ιδίως στα φιλανθρωπικά θέματα, να σταματήσει εδώ την κάλυψη. Και να συνεχίσει σε επόμενο «Σημειωματάριο» με τις ομιλίες των καθηγητών και ιατρών τις παρουσίες, το όλο κλίμα της συμμετοχής σε ένα έργο κοινωνικής αποστολής. Το ίδιο και με τις φωτογραφίες, που κράτησαν τη σοβαρότητα και την προσοχή του κόσμου στη σημασία του ονόματος της Ογκολογικής Πτέρυγας «Λένα Αλαφούζου».

Το ιστορικό

Η Ογκολογική Μονάδα ξεκίνησε από δύο θαλάμους και 40 τετραγωνικά μέτρα, όπου γίνονταν δέκα θεραπείες την ημέρα. Τώρα επεκτείνεται σε 4 ορόφους συνολικής έκτασης 1.400 τετραγωνικών μέτρων, όπου γίνονται 90 θεραπείες ημερησίως, με πολλούς θαλάμους, χώρους υποδοχής, εξωτερικά ιατρεία, εργαστήρια και το Αμφιθέατρο, όπου συγκεντρώθηκαν οι επίσημοι και οι καλεσμένοι της οικογενείας Αλαφούζου για την Τελετή Ονοματοδοσίας Ογκολογική Πτέρυγα «Λένα Αλαφούζου». H αναδρομή στο παρελθόν δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες. H Ογκολογική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου «H Σωτηρία» ξεκίνησε το 2000 οπότε άρχισε η λειτουργία της και ολοκληρώθηκε το 2011. H Δωρεά του κ. Αριστείδη Αλαφούζου και της εφημερίδος «Καθημερινή» περιελάμβανε ανακαινίσεις κτιρίων (που είχαν κλειστούς αχρησιμοποίητους χώρους) νοσοκομειακό εξοπλισμό, εργαστηριακό εξοπλισμό, χώρους εκπαίδευσης ιατρών και νοσηλευτών, επαγγελματιών υγείας, εκπαίδευσης ασθενών και του κοινού πάνω σε θέματα καρκίνου – πρόληψη και θεραπεία. H Ογκολογική Μονάδα από το 2000 ώς τώρα έχει παρακολουθήσει εξίμισι χιλιάδες αρρώστους με νεοπλάσματα όλων των οργάνων, όλων των ειδών. Παρέχει Εξωτερικά Ιατρεία, Ιατρείο Πόνου, Αγγειολογικό Ιατρείο, Ψυχιατρικό, Πνευμονολογικό, Δερματολογικό – Αγγειολογικό και Ιατρείο Υποστηρικτικής Αγωγής. «H λογική στην οποία στηρίζεται η λειτουργία της όλης Μονάδας είναι ότι ο ασθενής με καρκίνο πρέπει να θεραπεύεται από μία ομάδα ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων, και όχι από έναν μόνον ιατρό», όπως επεσήμανε ο καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας κ. Κωνσταντίνος Συρίγος, ο οποίος διευθύνει την Ογκολογική Μονάδα από την ίδρυσή της από τον θεμέλιο λίθο της ιδέας ώς την ολοκλήρωσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή