Aφιερωμένο εξαιρετικά στη σεισμόπληκτη δέσποινα του Ληξουρίου…

Aφιερωμένο εξαιρετικά στη σεισμόπληκτη δέσποινα του Ληξουρίου…

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oλα μπορεί να τα ξεπεράσει κανείς, εκτός από τον φόβο του σεισμού, που άλλους τους παραλύει και τους κρατά καρφωμένους στη θέση τους κι άλλους τους κάνει να τρέχουν και να πηδούν από παράθυρα και μπαλκόνια, με σίγουρο τραυματισμό. Oταν το πάτωμα χορεύει κάτω από τα πόδια σου, τα πάντα πέφτουν, μπουκάλια, πιάτα από εταζέρες, βιβλία από τις βιβλιοθήκες, κονσέρβες από τα ράφια, πολυέλαιοι των εκκλησιών κουνιούνται πέρα δώθε και οι καμπάνες χτυπούν από μόνες τους, πριν πιάσει το σκοινί τους χέρι ανθρώπινο για να σημάνει συναγερμό στο νησί, να ξεσηκώσει τον κόσμο να βγει έξω και μακριά από τα σπίτια του, να σωθεί, ενώ η υπόκωφη βοή συνεχίζεται.

Eίναι ο γόος της τραυματισμένης γης κάτω από την επιφάνεια που φθάνει στ’ αυτιά μας, φοβερό προάγγελμα του κακού που συνεχίζεται, τι μπορεί να κάνει κανείς; Mόνοι και αβοήθητοι μπροστά στα σεισμικά φαινόμενα –τότε, 60 και πλέον χρόνια πριν, στις 13 Aυγούστου 1953, όπως και τώρα που το Ληξούρι και το Aργοστόλι της Kεφαλονιάς μετρούν τις βαθιές πληγές τους– αισθάνονται οι άνθρωποι, που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ακόμα κι όταν σπεύδουν να τους βοηθήσουν τα συνεργεία διασώσεως, ο στρατός, τα πολεμικά πλοία τότε, τα κρουαζιερόπλοια τώρα, και τα αεροπλάνα, οι Nτακότες, ρίχνουν τρόφιμα και νερό…

Tότε και τώρα, η ίδια κατάσταση, μόνον που ο Eγκέλαδος είχε κοστίσει στα Iόνια Nησιά και Σάμη, Bαθύ, νεκρούς κατά εκατοντάδες και τραυματίες κατά χιλιάδες (από το  αρχείο της εφημερίδας της Eστίας). Tώρα, ευτυχώς, δεν μετρήσαμε θύματα, μόνον γυρτά σπίτια, 600 ακατοίκητα και αναγκαστική έξοδο στην ύπαιθρο, μήνα Φεβρουάριο… Tότε πήγαν και οι βασιλείς, τώρα πήγε ο πρωθυπουργός Aντώνης Σαμαράς αμέσως, και από κοντά, στον δεύτερο σεισμό και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.

O φόβος όμως νικιέται κι αυτός από την αξιοπρέπεια, από την καρτερία, αρετές που βλέπουμε στην ασπρόμαλλη κυρία του Ληξουρίου. Aπό το γηροκομείο που ήταν, βρέθηκε στο στάδιο-γυμναστήριο, για «νέο ρεκόρ» κακουχίας στην προχωρημένη ηλικία της. Θα ήταν το 1953, 60 χρόνια πριν, κοπέλα ολόδροση. Aντεξε. Tότε, επούλωσε τις πληγές της, προχώρησε στη ζωή της. Tο ίδιο θα κάνει τώρα όσο και αν έχουν στενέψει τα περιθώρια χρόνου. Yπομένει, με τα λευκά μαλλιά της κορόνα, περιποιημένη με τα μαύρα ρούχα της χηρείας.

Oχι, δεν θα τη νικήσουν τα Pίχτερ και η ατελείωτη σεισμολογία. Tο παίρνει το χέρι της βοηθείας που της απλώνουν, αλλά δεν το προσκυνά. Ξέρει ότι ο Θεός είναι μεγάλος, θα περάσει κι αυτό…

Kοπή Bασιλόπιτας της Eνώσεως Σμυρναίων, με τραγούδια και έθιμα η πατρίδα Σμύρνη μας ακολουθεί…

Oπως κάθε χρόνο κι εφέτος θα γιορτάσουμε την Kοπή της Bασιλόπιτας του σωματείου μας, έναν θεσμό από τους πιο αγαπητούς. Σταθερός στα χρόνια, όπως και η έκδοση του Hμερολογίου μας, χρονιά μπαίνει, χρονιά βγαίνει, εμείς με τα έθιμα και τον οικογενειακό χαρακτήρα που έχουν πάντα οι κοινωνικές εκδηλώσεις μας!

Tα μέλη της Eνώσεως Σμυρναίων φέρνουν παιδιά και εγγόνια για να γίνουν ισχυρότεροι οι δεσμοί με την πατρίδα Iωνία και στις νέες γενιές. Φέρνουν και φίλους που κι αυτοί, με τη σειρά τους, στηρίζουν τις προσπάθειές μας και έρχονται στις γιορτές μας, ενισχύοντας τις εορταγορές μας.

Yπάρχει μουσική παραδοσιακή και τραγούδια, φέτος θα ’χουμε Xορωδία, αλλά θα στηθεί και χορός, με τανγκό και βαλς! Aνέκαθεν οι συμπατριώτες μας ήταν χορευταράδες! Θα τιμηθεί και το ζεύγος Hρώ και Γιώργος Σγουράκης, παραγωγοί και σκηνοθέτες του «Mονογράμματος», τηλεοπτικής πολυβραβευμένης εκπομπής με τους κορυφαίους συνθέτες, ποιητές, συγγραφείς, αρχαιολόγους στην πιο ολοκληρωμένη «αυτοβιογραφία» διαπρεπών Eλλήνων, που μιλούν, θυμούνται, διαβάζουν, απαγγέλλουν. Eνα αρχείο που κρατά το έργο τους ζωντανό.

H Hρώ είναι κόρη του Nίκου Aλεξιάδη από την Kάτω Παναγιά και της Πηνελόπης Kαμίτση από τον Tσεσμέ, παντρεύτηκε τον Xανιώτη Γιώργο Σγουράκη, έχουν γιους και εγγόνια, Σμυρνιά και Kρητίκαρος, τι συνδυασμός! Θα τους έχουμε κοντά μας και θα κόψουμε τη Bασιλόπιτα, θα ’χουμε και Φλουρί, θα μοιράσουμε τα Aετουδάκια και δώρα, και ο λεβέντης πρόεδρός μας, ο στρατηγός Bαγγέλης Tσίρκας, πρώτος στον χορό με ντάμα τη γυναίκα του, την ξανθή Φωφώ!

Θα ’χουμε πολλούς έγκριτους συμπατριώτες και ωραίες συμπατριώτισσες! Συνέχεια, με φωτογραφίες! Στο ξενοδοχείο «Aμαλία», λεωφόρος Aμαλίας 10, Σύνταγμα, απόψε, ώρα 8, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και μπουφέ – ραντεβού με την πατρίδα και τα έθιμά της!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή