Η Ελλάδα των επενδύσεων

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Μέσα σε 20 μήνες καταβάλλαμε μια μεγάλη προσπάθεια για να αντιστρέψουμε την αρνητική εικόνα της χώρας και να προσελκύσουμε επενδυτές, στοχεύοντας στις κυριότερες και μεγαλύτερες αγορές. Ο πρωθυπουργός τέθηκε επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, με συστηματικές δράσεις και συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές. Και το έκανε σε πείσμα όλων εκείνων που του ζητούσαν να κλείνει τις πόρτες στους ανθρώπους της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Η προσπάθεια όμως αυτή έχει ήδη αποφέρει συγκεκριμένους καρπούς. Το 2013 οι Ξένες Αμεσες Επενδύσεις, σύμφωνα με το επίσημα στοιχεία, όχι μόνο αυξήθηκαν αλλά είναι πλέον στον μέσο όρο της επταετίας προ κρίσης. Το 2014 ξεκινάμε με τη μεγαλύτερη επένδυση, το Ελληνικό (7-10 δισ. ευρώ). Οι νέες στρατηγικές επενδύσεις που εντάχθηκαν στην αδειοδοτική διαδικασία, και θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, είναι συνολικού ύψους 3,0 δισ. ευρώ. Επίπεδο μεγαλύτερο από το ύψος των ετήσιων άμεσων ξένων επενδύσεων προ κρίσης. Επενδύσεις που θα φέρουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, με έργα ΣΔΙΤ προχωράμε σε επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ ειδικά στον τομέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, επιλύοντας ένα τεράστιο οικολογικό πρόβλημα δεκαετιών.

Επενδύσεις εισρέουν σήμερα στην ελληνική οικονομία. Παρουσιάσαμε πρόσφατα 14 επενδύσεις συνολικού ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Επενδύσεις από Κίνα, Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ρωσία. Επενδύσεις με ονοματεπώνυμο: Fairfax, Rhone Capital, Dufry, Diamond Resorts, Qatar Petroleum, Arabsat, PSP Investments, Al Dahra, Dogus, Third Point, Donskoy, Payne, York Capital. Σε επενδύσεις προχωρούν μεγάλες διεθνείς εταιρείες όπως η Cosco, η Huwaei, η ZTE, η Philip Morris, η SAP, η Hewlet Packard, η Procter & Gamble, η Uniliver. Αρκετές άλλες επενδύσεις ωριμάζουν και θα ανακοινωθούν. Παράλληλα, καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν το 2013 και ακόμα περισσότερο το 2014 στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου. Τα spread του 10ετούς ομολόγου μειώθηκαν σε προ Μνημονίου επίπεδα. Βλέπουμε σημαντικότατες εισροές πόρων και σε ελληνικές εταιρείες και σε κρατικά ομόλογα. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι ανοίγουν ξανά οι αγορές, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις τολμούν ξανά.

Φυσικά απαιτείται χρόνος, ώστε αυτές οι επενδύσεις να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Αλλά πλέον έχουμε βάλει συγκεκριμένες βάσεις για την επόμενη τριετία.

Με τον Ν. 4146/2013 νομοθετήθηκε και λειτουργεί η Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή. Η υπηρεσία αυτή καλύπτει πλέον ένα θεσμικό κενό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, η οποία ποτέ δεν διέθετε έναν οργανισμό που θα ασχολείτο αποκλειστικά, ουσιαστικά και συστηματικά, με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων. Ταυτόχρονα θεσπίστηκαν και τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), ενώ ολοκληρώθηκαν και οι διαδικασίες για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας “Enterprise Greece”.

Ολες αυτές οι πρωτοβουλίες συνοδεύονται από δεκάδες άλλες δράσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας, όπως π.χ. η λειτουργία του διαμεσολαβητή του επενδυτή. Βέβαια δεν τα κάναμε όλα καλά, χάσαμε επενδύσεις από αναποφασιστικότητα ή άλλες επιλογές, υπήρχαν έργα που πολεμήθηκαν. Οργανωμένες μειοψηφίες εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να πολεμούν μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που θα δώσουν δουλειά σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Ακόμα και τον αγωγό ΤΑΡ που θα δημιουργήσει 10-12.000 θέσεις εργασίας, αρκετοί δεν τον ήθελαν. Και η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει τον υπέρτατο αγώνα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, χαρακτηρίζοντας ξεπούλημα τον διαγωνισμό για το Ελληνικό πριν ακόμα ενημερωθεί για το τίμημα που προσφέρει ο επενδυτής! Δεν μπορώ να αποσιωπήσω ότι τις περισσότερες φορές επενδύσεις απορρίπτονταν για πολεοδομικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους, κατά συνέπεια θα περίμενε κανείς η Ελλάδα να είναι πολεοδομικός και περιβαλλοντικός παράδεισος!

Σε πείσμα όλων αυτών, θεωρώ ότι οι νέοι πολιτικοί θα κριθούμε από το αποτέλεσμα και μόνο. Οχι από τους δογματισμούς και τα ξεπερασμένα πολιτικά συνθήματα. Οι δυνατότητες να δημιουργήσουμε τη νέα Ελλάδα των επενδύσεων και της απασχόλησης υπάρχουν. Αρκεί να αντιταχθούμε σθεναρά στους δογματισμούς και τα ξεπερασμένα πολιτικά συνθήματα.

*Ο κ. Νότης Μηταράκης είναι υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή