Μνήμη και τιμή αλλά και εγγύηση λειτουργίας της Δημοκρατίας…

Μνήμη και τιμή αλλά και εγγύηση λειτουργίας της Δημοκρατίας…

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν μιλούσαμε λιγότερο, διαβάζαμε περισσότερο, ιδίως εφημερίδες, εάν θυμόμαστε, συγκρίναμε, αναλογιζόμαστε το πριν, ίσως να μην μας φόβιζε τόσο το παρόν και ιδίως το μέλλον. Θα πηγαίναμε να ψηφίσουμε με συναίσθημα ευθύνης, σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά των υποψηφίων, αλλά κυρίως την κατάσταση της χώρας μας, και τις θυσίες του λαού, ιδίως αυτές, που δεν πρέπει να πάνε χαμένες, τώρα που η χώρα αρχίζει να ορθοποδεί. Γιατί η ψήφος του καθενός συνυπολογίζεται και αφορά το σύνολον των ψηφισάντων, αυτό απαιτεί η δημοκρατία.

Σκέψεις που γεννήθηκαν βλέποντας τις φωτογραφίες από την εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αξιωματικούς που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού τον Μάιο του 1973, 41 χρόνια πριν, με την ιστορική σελίδα που έγραψε ο τότε αντιπλοίαρχος και κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ» αείμνηστος ναύαρχος ε.α. Νίκος Παππάς, όταν μετέχοντας σε γυμνάσια του ΝΑΤΟ σε συμμαχική άσκηση, αποσπάσθηκε από τη ΝΑΤΟϊκή μοίρα και σήκωσε τη σημαία της αντιδικτατορικής εξέγερσης, «μήνυμα βαρύ για τους πραξικοπηματίες» όπως είπε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στον εορτασμό της επετείου του Κινήματος του Ναυτικού τον Μάιο του 1973.

Η εκδήλωση έγινε στο Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα «Α/Τ ΒΕΛΟΣ» στο Αλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης στη Μαρίνα Φλοίσβου στις 19 Μαΐου. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, καθώς και μέλη του Κοινοβουλίου και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

«Με την ηρωική τους ανταρσία, οι άντρες του Πολεμικού Ναυτικού» όπως είπε ο υπουργός κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας δίπλα στο «Α/Τ ΒΕΛΟΣ» ανέδειξαν την ηθική και πατριωτική διάσταση του εγχειρήματός τους, καθώς η κίνηση αυτή κατέστη η πρώτη σοβαρή προσπάθεια ανατροπής της δικτατορίας.

Ολα αυτά, βέβαια, ανήκουν στο πρόσφατο ηρωικό παρελθόν της χώρας μας» είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις αποτελούν σήμερα, μέσα από τον συνταγματικό τους ρόλο και την αποστολή τους, εγγυητή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, που είναι και η προϋπόθεση για την πλήρη λειτουργία της Δημοκρατίας μας και της ελεύθερης άσκησης των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού μας».

«Καθημερινό» εορταστικό γεύμα εργασίας στον πέμπτο όροφο, της «Κ» για δημοσιογράφους και προσωπικό με θέα στον Σαρωνικό και στον τοίχο τον μεγάλων διαστάσεων πίνακα του Παναγιώτη Τέτση το «Ουράνιο Τόξο» στην καταιγίδα, να δίνει αισιόδοξη πρόγνωση για τις εκλογές της Κυριακής. Η κ. Μάρθα Δερτιλή, μέλος Δ.Σ. «Κ», η Ελένη Μπίστικα, εορτάζουσα με τη Μαργαρίτα Πουρνάρα, τη Γιούλη Επτακοίλη (όρθιες) τον Νίκο Βατόπουλο, τον Δημήτρη Ρηγόπουλο και τη Λίζα Λυκίδου από το περιοδικό «Κ» τίμησαν τις σπιτικές γεύσεις του «Chef» Στέλιου: γεμιστές ντομάτες, πιπεριές, μοσχαρίσια μπιφτέκια με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και σαλάτες. Ποτό; Νεράκι γιατί μετά γύρισαν στα γραφεία τους ― τέλος της εορτής!

Κάρτα με ευχές από Π. Τέτση – παράθυρο στην τέχνη

Κάθε κάρτα, κάθε ευχή για γιορτή με αποστολέα τον Π. Τέτση δημιουργεί αίσθηση στον κομιστή και χαρά στον παραλήπτη. Κατακόρυφα σκαλάκια οδηγούν στην Απάνω Υδρα, όπου ο Π. Τέτσης ζωγραφίζει από παιδί ώς σήμερα «παίζοντας με τα χρώματα», όπως στο ντοκιμαντέρ του Γιάννη Βαμβακά, που είδαμε, μας άρεσε και θα πρέπει να παίζεται σε φεστιβαλικές εκδηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή