Μήνυμα των Ταλιμπάν στην Δύση: Η διπλωματία θέλει αμοιβαιότητα

Μήνυμα των Ταλιμπάν στην Δύση: Η διπλωματία θέλει αμοιβαιότητα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσφατη επίθεση των Ταλιμπάν στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράτσι αποτελεί σημαντικό γεγονός επιχειρησιακά στον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ της κυβέρνησης των Ταλιμπάν όχι μόνο στο Πακιστάν αλλά και το Αφγανιστάν. Για την ακρίβεια η επίθεση στο Καράτσι συνδέεται με την επίθεση στην Καμπούλ τρεις μέρες πριν εναντίον του Αμπντολά Αμπντολά μελλοντικού προέδρου του Αφγανιστάν βάσει των έως τώρα εκλογικών αποτελεσμάτων. Ωστόσο με δεδομένο το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στις 4 Ιουνίου με την ανταλλαγή του Αμερικανού λοχία και των πέντε κρατουμένων Ταλιμπάν στο Γκουαντάναμο, το ερώτημα είναι τι άλλαξε εντός δύο 24ώρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ταλιμπάν, η θεαματική επίθεση στο Καράτσι ήταν απάντηση στους βομβαρδισμούς χωριών προσκείμενων στους Ταλιμπάν. Προφανώς η απώλεια σημαινόντων στελεχών των Ταλιμπάν από τις αεροπορικές επιθέσεις στα ορεινά της χώρας, παρά την ανταλλαγή της 4ης Ιουνίου αλλά και η προσπάθεια διαίρεσης των Ταλιμπάν από την Δύση, αποτελούν σημαντικές αιτίες για να προβούν στην επίθεση στο Καράτσι. Το μήνυμα τους; Είναι σε θέση να διεξαγάγουν μεγάλης κλίμακα χτυπήματα σε ανύποπτο χρόνο και σε ανύποπτο μέρος. Με άλλα λόγια η ασφάλεια του Πακιστάν διακυβεύεται.

Τώρα αν μετά από αυτό το κτύπημα και την εναλλαγή συναισθημάτων εντός πέντε ημερών η διπλωματία είναι σε θέση να προσφέρει κάτι ουσιώδες είναι αμφίβολο. Βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι ο πόλεμος της Δύσης με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν θα οξυνθεί με την αποχώρηση μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων στο τέλος του χρόνου από το Αφγανιστάν. Όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, η διπλωματία είναι άκαρπη. Η εμπιστοσύνη κτίζεται σε πνεύμα αμοιβαιότητας και όχι αισθήματος υπεροχής.

* Υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής – ΕΛΙΑΜΕΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή