Τα νούμερα λένε τη μισή αλήθεια

Τα νούμερα λένε τη μισή αλήθεια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα συγκρατημένου ενθουσιασμού επικρατεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την ανάκαμψη του αθηναϊκού τουρισμού. Οχι άδικα: οι πληρότητες παρουσιάζουν αύξηση 25% το πεντάμηνο του 2014, αγγίζοντας ποσοστό 64%, σε σχέση με το 51% το 2013. Μπορεί για την Αθήνα η εκκίνηση να γίνεται από πολύ χαμηλά και οι συγκρίσεις να ευνοούν μεθυστικές αυξήσεις στους αριθμούς, ωστόσο είναι σαφές ότι η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας έχει αλλάξει εντυπωσιακά.

Στο κέντρο; Σε όλο το κέντρο; Οχι. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος αποκάλυψε πρόσφατα ότι στην Αθήνα υπάρχουν περιοχές που «δουλεύουν», όπως το Σύνταγμα, η λεωφόρος Συγγρού, η Μιχαλακοπούλου και το παραλιακό μέτωπο, σε αντίθεση με άλλες που δεν έχουν κίνηση, όπως γύρω από την Ομόνοια, η οποία παρουσιάζει πληρότητα κοντά στο 20%… Τα σκεφτόμουν όλα αυτά καθώς βρέθηκα πριν από λίγες ημέρες στον σταθμό του Μεταξουργείου μαζί με ένα ζευγάρι ηλικιωμένων ξένων τουριστών που προσπαθούσαν να προσανατολιστούν βραδιάτικα στην ερημιά της πλατείας Καραϊσκάκη. Κρατούσαν έναν χάρτη και τις εκτυπωμένες σελίδες της ηλεκτρονικής τους κράτησης σε κάποιο ξενοδοχείο της περιοχής. Τα είχαν λίγο χαμένα, καθώς οι κλιματιζόμενοι συρμοί του μετρό (που πιθανότατα είχαν πάρει από το αεροδρόμιο) τους είχαν ξεβράσει στην πηχτή ζέστη μιας άγνωστης, αδιάφορης πλατείας που θα περίμεναν να δουν στη Μέση Ανατολή ή και ανατολικότερα.

Αυτή ήταν η πρώτη τους εικόνα από την Αθήνα. Δεν είναι στις προθέσεις μου να «χαλάσω» το πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί. Θα ήμουν ανόητος, καθώς οι 750.000 περισσότεροι τουρίστες που θα περάσουν φέτος από την πρωτεύουσα μεταφράζονται σε θέσεις εργασίας και σε έναν οικονομικό κύκλο που δίνει ζωή σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Ομως τώρα που φαίνεται ότι παίρνουμε μια ανάσα είναι ευκαιρία να δούμε ότι αυτές οι πρώτες αχτίδες φωτός θα διαχυθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές. Αν το Σύνταγμα παρουσιάζει φέτος καλύτερη εικόνα (χάρη σε ιδιωτική χορηγία), ας δούμε τι εμποδίζει τον δήμο και τους άλλους φορείς να διατηρήσουν το Μοναστηράκι σε μια απλώς ανεκτή κατάσταση. Είναι τόσο δύσκολο; Κι όταν καταφέρουμε να μην ντρεπόμαστε για το Μοναστηράκι, μπορούμε να κατηφορίσουμε προς την Ομόνοια και την πλατεία Καραϊσκάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή