Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς το Μουντιάλ;

Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς το Μουντιάλ;

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγκόσμιο το ενδιαφέρον για τον τελικό του Μουντιάλ στο Ρίο, όπου η Γερμανία νίκησε με 1 – 0 την Αργεντινή στην παράταση. Οι Αργεντινοί, όπως ελέχθη, είχαν τον Μέσσι, αλλά οι Γερμανοί είχαν την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ που τους στήριξε και τους επευφήμησε για τη νίκη τους. Αυτά έγιναν τη νύχτα της Κυριακής 13 Ιουλίου 2014, όταν στο 113ο λεπτό της παράτασης ο 22χρονος Μάριο Γκέτζε σταμάτησε την μπάλα που βρέθηκε στον δρόμο του με το στήθος, την κατέβασε και με το αριστερό του πόδι την κάρφωσε πίσω από την πλάτη του Αργεντινού τερματοφύλακα στα δίχτυα! Ολο το στάδιο πετάχτηκε όρθιο, πρώτη η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας κ. Αγκελα Μέρκελ, με κόκκινο ζακετάκι, στο χρώμα της σημαίας, που παρακολούθησε τον τελικό δίπλα στην πρόεδρο της Βραζιλίας κ. Dilma Roussef που της έδωσε, μετά τη λήξη, συγχαρητήρια! Με το σφύριγμα του διαιτητή ακολούθησε πανζουρλισμός, μέσα κι έξω από το γήπεδο. Οι γυναίκες και οι φίλες των Γερμανών, πλέον πρωταθλητών του κόσμου, πήραν άδεια και όρμησαν μέσα, αγκάλιασαν και φίλησαν τους ήρωές τους, κι έξω στις κερκίδες άλλοι γελούσαν και χόρευαν, κι άλλοι έκλαιγαν και τραβούσαν τα μαλλιά τους για την ήττα της Αργεντινής! Ως το 113ο λεπτό που ο ήδη εκατομμυριούχος παίκτης της Μπάγερ Μονάχου έβαλε το γκολ, το 0 – 0 έμοιαζε εδραιωμένη πλέον κατάσταση. Ούτε η μία ομάδα, ούτε η άλλη έμοιαζαν να μπορούν να διασπάσουν την άμυνα της άλλης και τα πέναλτι ήταν σε απόσταση ανάσας, για να δώσουν τη νίκη στην ομάδα εκείνη με τον πλέον εύστοχο «κανονιέρη» ή τον αδιαπέραστο τερματοφύλακα. Το καθαρό γκολ έδωσε τη λύση.

Οπως σχολίασε χθες το CNN, αυτή η νίκη της Γερμανίας είναι η πρώτη της σε έδαφος της αμερικανικής ηπείρου, και η πρώτη φορά αφότου ενώθηκαν οι δύο Γερμανίες, η Ανατολική, πατρίδα της κ. Μέρκελ, με τη Δυτική Γερμανία που έχει κερδίσει άλλες τρεις φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1954, το 1974 και το 1990, πριν πέσει το Τείχος του Βερολίνου! Εδειξε και εικόνες από το Βερολίνο τη νύχτα της νίκης όπου είχαν συγκεντρωθεί 400.000 Γερμανοί στους δρόμους και πανηγύριζαν. Εδειξαν όμως και εικόνες από αιματηρά δυστυχήματα που είχαν συμβεί στη διάρκεια του Μουντιάλ και που δεν έφθαναν στους δέκτες μας, για να μη φοβηθεί ο κόσμος, τακτική που ακολουθούν τα μεγάλα τηλεοπτικά δελτία. Μόνον το άγαλμα του Ιησού δέσποζε πάνω από το ολόφωτο Ρίο, αυτό το ίδιο Ρίο που είναι έτοιμο να υποδεχθεί εκεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 με έτοιμη αθλητική υποδομή και με δοκιμασμένη συγκοινωνία! Στόχος κριτικής ήταν ο Λιονέλ Μέσσι, ο αρχηγός της Εθνικής Αργεντινής, τον οποίο η FIFA τίμησε με τη «Χρυσή Μπάλα» ως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της χρονιάς, μαζί με τον τερματοφύλακα της Εθνικής Γερμανίας στον οποίο απονεμήθηκαν τα «Χρυσά Γάντια», που κράτησε απόρθητα τα δίχτυα του στον ημιτελικό με την Ολλανδία στα πέναλτι και στον τελικό με την Αργεντινή.

Μέσσι, όχι Μεσσίας…

Ευγενικός αλλά συννεφιασμένος ο Μέσσι πήρε το έπαθλο, δέχθηκε τα επίσημα συγχαρητήρια και το αργυρό μετάλλιο των δεύτερων καλύτερων ποδοσφαιριστών στον κόσμο – το οποίο το ’βγαλε γρήγορα, το ’κανε ρολό και το κρατούσε στο χέρι, πηγαίνοντας, ως επικεφαλής των καταστενοχωρημένων συμπαικτών του, όντας αρχηγός της ομάδος, να πιει το πικρό ποτήριον της απονομής στους Γερμανούς του χρυσού παγκοσμίου κυπέλλου που ήταν, τελικά, γλυπτό κι έμοιαζε με πασχαλινό αυγό, από τις τόσες φορές που πήγαν να το «σπάσουν» οι επίδοξοι πρωταθλητές, ώσπου το κατάφερε ο νεαρός Μάριο «σπάζοντας» την άμυνα, και… «Γκόοολ!». Το επόμενο Μουντιάλ θα γίνει το 2018 στη Ρωσία, επ’ αυτού είχε το CNN άλλο σχόλιο να κάνει: με τα έξοδα που γίνονται για το ποδόσφαιρο και τους μισθούς των προπονητών τους, η μεν Ισπανία έπρεπε να καταταγεί… τρίτη και η Ρωσία έκτη, και όχι εικοστή τετάρτη (και να μην μπει ούτε στους ομίλους!).

Για την Εθνική Ελλάδος, που, παρά την κρίση τα κατάφερε και μπήκε στους 16, δεν είπαν τίποτε, και πέρασαν στη δεύτερη μεγάλη είδηση της ημέρας, που ήταν τα ερείπια στη Γάζα… Μία προσωπική μαρτυρία:  σούρουπο Κυριακής, αφήνοντας πίσω το χρυσό ηλιοβασίλεμα στον Σαρωνικό, κονβόι, τα αυτοκίνητα μπήκαν στην Αττική Οδό για να ’ναι στα σπίτια τους για τον τελικό. «Καθυστερήσεις» ειδοποιούσαν οι φωτεινές επιγραφές, «Προσεκτική οδήγηση» ζητούσαν. Κι αυτή τη φορά –ω του θαύματος!– όλοι υπάκουσαν. Φρένο – γκάζι πήγαιναν, τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας, γιατί κανείς δεν ήθελε να χάσει τον Τελικό! Τώρα που μας τέλειωσε, καιρός για ανασύνταξη δυνάμεων ώσπου ν’ αρχίσει το εθνικό πρωτάθλημα τον Αύγουστο! Δεν έχει τέλος η μπάλα, γι’ αυτό είναι στρογγυλή!

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή