Περισσότερα από τη Σύρο – Μιχάλης Μακρουλάκης «Πάπιγκο – Οροπέδιο λιμνών» στο «Ερμείον Τέχνης»

Περισσότερα από τη Σύρο – Μιχάλης Μακρουλάκης «Πάπιγκο – Οροπέδιο λιμνών» στο «Ερμείον Τέχνης»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γράψαμε χθες για την αναδρομική έκθεση της Μίνας Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη, που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 26 Ιουλίου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων –χειμαρρώδης η έκθεση σε χρώμα, κίνηση, δύναμη, εξέλιξη και προοπτική– και θα διαρκέσει ώς τις 30 Αυγούστου. Να όμως, που η Αρχόντισσα Σύρος αυτή την εποχή φιλοξενεί κι άλλα εικαστικά γεγονότα. Είναι η έκθεση του Μιχάλη Μακρουλάκη με τίτλο «Πάπιγκο – Οροπέδιο λιμνών», που παρουσιάζεται στην πρώτη ιδιωτική αίθουσα τέχνης, το «Ερμείον Τέχνης», που ανοίγει στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης Σύρου, υπόλειμμα παλιού νεοκλασικού κτιρίου με χαρακτηριστική μαρμάρινη πρόσοψη και εντυπωσιακή είσοδο με γλυπτική διακόσμηση. Δεν μας έστειλε φωτογραφίες του χώρου με την πατίνα του χρόνου, που θα ’ναι ανοιχτός όλο το καλοκαίρι, από τις 19.00 μέχρι τις 23.00, καθημερινά, υπό την επίβλεψη της κ. Υβόννης Χαριτωνίδου. Εστειλε όμως ο καλός μας φίλος Μιχάλης Μακρουλάκης δύο έργα του –«ζωγραφιές» τις λέει– τηρώντας την υπόσχεση «να δει και να ζωγραφίσει τοπία φανταστικά» που έδωσε σε φίλο που δεν ζει πια… «Ηταν η πιο εξουθενωτική εκδρομή της ζωής μου» θυμάται ο Μακρουλάκης. «Αρχή καλοκαιριού του 1979. Ο φίλος περιέγραψε κάτι μυστηριώδεις λίμνες στα 2.000 μέτρα, ψηλά στα βουνά… Δεν είχα ιδέα σε τι περιπέτεια έμπλεξα!

Οι ανησυχίες μου δικαιώθηκαν με το παραπάνω, τρεις μέρες απίστευτης ταλαιπωρίας σε, όντως, μυστηριώδη εξωγήινα τοπία με μικρές μισοαποξηραμένες λίμνες, κακό καιρό, ψιλόβροχο και ένα ασπρουλιάρικο φως να μην επιτρέπει τη φωτογράφιση…». Κι όμως «κάπως σαν τάμα» εξομολογείται «έκανα αυτές τις ζωγραφιές, παραλλαγές του ιδίου θέματος, ερευνώντας τις δυνατότητες του ρυθμού του φωτός και του χρώματος, αλλά και σε ανάμνηση εκείνου του φίλου που δεν υπάρχει πια…». Είχε δίκιο που επέμεινε και για την εκδρομή στα βουνά και για τη ζωγραφική μυστηριακών τοπίων, ο φίλος: ένα άσπρο άλογο, μια χορευτική φιγούρα στο πράσινο χορτάρι κάτω από χιονισμένες βουνοκορφές, ανοίγουν το σύνορο για το φανταστικό ταξίδι. Εως τις 30 Αυγούστου, εκεί θα ’ναι… Ευχαριστούμε Μιχάλη Μακρουλάκη που μας τα ’στειλες. Να φύγω για τις διακοπές με το λευκό άλογο…

Χρήστος Κεχαγιόγλου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων…

Εως τις 23 Ιουλίου 2014, μέχρι την άλλη Τετάρτη δηλαδή, συνεχίζεται και η αναδρομική έκθεση του Χρήστου Κεχαγιόγλου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων σε συνεργασία με την Γκαλερί Ζουμπουλάκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2014.

Από τα εγκαίνια της 1ης Ιουλίου εκτίθενται στην Πινακοθήκη, στην Ερμούπολη Σύρου χαρακτηριστικά ζωγραφικά έργα του Χ. Κεχαγιόγλου από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα. Αλλά υπάρχει και η καινούργια του δουλειά «Συναντήσεις στη Ζωγραφική», ένα ζωγραφικό παιχνίδι-αναφορά σε αγαπημένους καλλιτέχνες που συνθέτει και την προσωπική του ιστορία στη ζωγραφική. Με αφορμή την έκθεση, κυκλοφορεί το βιβλίο-αναδρομή στη ζωγραφική του Χρήστου Κεχαγιόγλου, χορηγία της εκδότριας Μάγγης Μίνογλου, «Εκδόσεις Κριτική».

Δεν είναι μόνο «συναντήσεις», αν το καλοσκεφθούμε, είναι και ταξίδια στη ζωγραφική, και με το πνεύμα αυτό, το «Παλάτι του Αλκίνοου» μας περιμένει όπως και ο «George Braque στις καρέκλες».  Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή