ΑΠΟΨΕΙΣ

Το λαμπερό μακρύ ταξίδι της Φλόγας της Ελπίδας από τον αρχαιολογικό χώρο Μεσημβρίας – Ζώνης Εβρου, όπου θα γίνει η Αφή για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics 2014

3008sa2bisti1
3008sa2bist2

Η Τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας στις 4 Σεπτεμβρίου στην Αρχαία Ζώνη Αλεξανδρούπολης σηματοδοτεί τη συμβολική έναρξη για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics της Αμβέρσας, όπου η Φλόγα, μετά από μακρύ ταξίδι και λαμπαδηδρομία επί ελληνικού και βελγικού εδάφους θα ανάψει τον βωμό στο Στάδιο Palais 12 – Brussels στις 13 Σεπτεμβρίου για την Τελετή Εναρξης. Στην εκδήλωση της Αφής της Φλόγας, η διοργάνωση της οποίας είναι ευθύνη του Special Olympics Ελλάς, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, χαιρετισμό θα απευθύνουν η πρόεδρος των Special Olympics Ελλάς κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αγώνων Special Olympics «Antwerp 2014» κ. Guido Kestens και η πρόεδρος των Special Olympics Ευρώπης – Ευρασίας κ. Mary Davis. Προσωπικότητες από τον χώρο του αθλητισμού και πολιτισμού, Ελληνες και ξένοι, θα παραστούν καθώς και εκπρόσωποι διεθνών κοινωφελών ιδρυμάτων και ελληνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης. Την όλη εκδήλωση της Τελετής Αφής της Φλόγας θα βοηθήσουν στελέχη και εθελοντές των Special Olympics Ελλάς.

Το σύνολο της εκδήλωσης θα καλυφθεί δημοσιογραφικά από τα δύο τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα της Αλεξανδρούπολης Θράκη ΝΕΤ και Delta TV, τη ΝΕΡΙΤ και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν ο Αλέξης Κωστάλας και ο αθλητής των Special Olympics Ελλάς Γιάννης Στρατηγόπουλος. Τον ρόλο των ιερειών στο χορόδραμα της Αφής της Φλόγας υποδύονται αθλήτριες της Ρυθμικής Γυμναστικής των Special Olympics Ελλάς και σπουδάστριες των σχολών χορού του Φωκά Ευαγγελινού, ο οποίος επιμελείται καλλιτεχνικά το σύνολο της εκδήλωσης. Τις χορογραφίες έχουν επιμεληθεί η Αμάντα Κουγιούφα και η Βασιλική Μπαρτσούλη. Πρωθιέρεια θα είναι η αθλήτρια της Ρυθμικής Γυμναστικής των S.O. Ελλάς Ηλιάνα Συμεωνίδη. Στο σόλο φλάουτο η Τατιάνα Κουτσούμπα. Τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας, Βελγίου και των Special Olympics αποδίδει η μπάντα της 12ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού. Η Τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας θα γίνει στον Αρχαιολογικό Χώρο Μεσημβρίας – Ζώνης Εβρου. Μετά την Αφή της Φλόγας θα ακολουθήσει Λαμπαδηδρομία από τους «Φρουρούς της Φλόγας της Ελπίδας», που είναι μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης και αθλητές των Special Olympics Ελλάς. Η κυρία Αρτεμις Βασιλικοπούλου, διευθύντρια των S.O. Ελλάς, συντονίζει τη λαμπαδηδρομία. Από τις 4-8 Σεπτεμβρίου η πενθήμερη πορεία της Φλόγας επί ελληνικού εδάφους, περνάει από Κομοτηνή, Καβάλα, Θάσο, Θεσσαλονίκη ώς Αθήνα. Η «Φλόγα της Ελπίδας» θα αναχωρήσει την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου από την Αθήνα με την πτήση Α3 620 της Aegean Airlines στις 8.30 για τις Βρυξέλλες. Τη «Φλόγα» από την Αθήνα θα συνοδεύσει σύσσωμη η 74μελής Ελληνική Αποστολή που θα συμμετάσχει σε 9 αθλήματα στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics της Αμβέρσας. Η επίσημη υποδοχή της θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον προαύλιο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από τις 9-13 Σεπτεμβρίου θα γίνει η λαμπαδηδρομία επί βελγικού εδάφους με τη «Φλόγα της Ελπίδας» να τερματίζει το ταξίδι της το απόγευμα της 13ης Σεπτεμβρίου στο Στάδιο Palais 12 – Brussels Expo, με το άναμμα του Βωμού και την Τελετή Εναρξης, όπως ήδη είπαμε. Από τις 14 ώς τις 20 Σεπτεμβρίου είναι η αγωνιστική περίοδος με την Τελετή Λήξης το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου. Στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες συμμετέχουν 2.000 αθλητές από 58 χώρες. 1.000 προπονητές, 300 διαιτητές – κριτές, 2.500 μέλη οικογενειών, 4.000 εθελοντές και 40.000 θεατές.

Στην 74μελή ελληνική αποστολή οι αθλητές προέρχονται από την Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη, την Πάτρα, τη Ρόδο, την Κρήτη και την Κέρκυρα, τα δε εννέα αθλήματα στα οποία θα συμμετάσχουν είναι: στίβος, αντιπτέριση, καλαθοσφαίριση (Unified), Μπότσε, επιτραπέζια αντισφαίριση (Unified). Και τώρα, λίγα λόγια από την πρόεδρο των Special Olympics Ελλας κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου προς τους αθλητές, τα γελαστά παιδιά της Ελληνικής Αποστολής: «Οι αγώνες αυτοί, θα είναι μια “Ωδή στη Χαρά” που προσφέρει ο αθλητισμός. Ενας ύμνος στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Μια γιορτή, για εκείνο το ταξίδι των αθλητών μας, που θα τους δώσει την ευκαιρία να δείξουν, σε όλους μας, τον καλύτερό τους εαυτό… Καλή επιτυχία παιδιά… Είμαστε σίγουροι πώς θα μας κάνετε και πάλι υπερήφανους! Καλή Επιτυχία Αμβέρσα 2014… Πιστεύουμε πώς θα μας προσφέρετε αξέχαστες εμπειρίες…».

ΤΗΛΕΦΟΣ