Το Πανεπιστήμιο πρέπει να επιστρέψει στη νομιμότητα

Το Πανεπιστήμιο πρέπει να επιστρέψει στη νομιμότητα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​ντιμα και απλά! Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες είναι επανάληψη γεγονότων στα οποία έχουν εθισθεί η Πολιτεία και η κοινωνία επί μακρόν. Οι συμπεριφορές βουλευτών, συνδικαλιστικών παρατάξεων και μεμονωμένων ατόμων προσέβαλαν για ακόμα μία φορά βάναυσα το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου.

Η Πολιτεία έχει θεσπίσει ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου διαμορφώνεται και διατυπώνεται η βούληση του Πανεπιστημίου από τις πρυτανικές αρχές και τη Σύγκλητο, καθώς και τα λοιπά νόμιμα όργανα. Οι βουλευτές, τα κόμματα, οι συνδικαλιστές, γενικώς οι μη πανεπιστημιακοί φορείς, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνουν στη λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει τους δικούς της κανόνες, που έχουν στόχο το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και τη διαμόρφωση των αυριανών επιστημόνων, πολιτών που σκέφτονται ελεύθερα και σέβονται τη δημοκρατία. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθηγητές και λοιποί διδάσκοντες, φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι, οφείλουν να σέβονται τους κανόνες που διέπουν την πανεπιστημιακή συμπεριφορά τους και να μην παρεκκλίνουν από αυτούς. Οποιοσδήποτε παραβιάζει τους κανόνες αυτούς φέρει ευθύνη και υπόκειται σε κυρώσεις.

Οι πρυτανικές αρχές εκφράζουν σήμερα τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, από την οποία έχουν λάβει αυστηρή εντολή να ανασυγκροτήσουν πλήρως το Πανεπιστήμιο στη βάση της νομιμότητας.

Οι πρυτανικές αρχές είναι αποφασισμένες να υπερασπιστούν τα ιδεώδη και τους ευγενείς στόχους του Πανεπιστημίου, αλλά και να τηρήσουν τη νομιμότητα κατά τον αυστηρότερο τρόπο δίδοντας το παράδειγμα στη κοινωνία.

Καμία παρέμβαση κομματικών ή συνδικαλιστικών παρατάξεων, παραγόντων και ομάδων χωρίς νομιμοποίηση δεν θα γίνει ανεκτή. Η περίοδος κατά την οποία διαφόρων τύπων εγκάθετοι ή ινστρούκτορες επέβαλλαν βιαίως στο Πανεπιστήμιο τις θελήσεις τους, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Απαιτούμε γι’ αυτό τη στήριξη της Πολιτείας και ζητούμε τη συνδρομή της κοινωνίας.

* Ο κ. Θεόδωρος Π. Φορτσάκης είναι πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή