ΑΠΟΨΕΙΣ

Φωτο – εικόνες από την πολυσήμαντη επίσκεψη της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Κέρκυρα της κατάνυξης για τον θαυματουργό Αγιο Σπυρίδωνα

s2f1--9
s2f5--5
s2f2--8
s2f4--7

Οταν θα έχει ολοκληρωθεί η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, αύριο Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, και ο Πατριάρχης του Γένους με τη συνοδεία του θα επιστρέψει στο Φανάρι και οι μητροπολίτες της περιφέρειας που τον πλαισίωσαν και ακολούθησαν το πυκνό 4ήμερο πρόγραμμα, θα οδεύσουν στις ενορίες τους, η Κέρκυρα θα μείνει με την ευλογία και τη γλυκύτητα του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας ως ζωογόνο και ελπιδοφόρο κίνητρο για τη συνέχεια με τα προβλήματα της πραγματικότητας. Στην επίσκεψη αυτή, που δίκαια χαρακτηρίσθηκε ως ιστορική, επειδή μεσολάβησαν 51 χρόνια από την επίσκεψη του Αθηναγόρα, ο Πατριάρχης τίμησε πολλαπλά την Κέρκυρα με την παρουσία του και τις σοφές νουθεσίες προς τους ευσεβείς Ορθόδοξους και Καθολικούς Χριστιανούς –σε όλες τις εκδηλώσεις παρών ο Κερκυραίος Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών, Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης Σπιτέρης και ο πατήρ Μάριος– η δε Κέρκυρα μένει με τη σιγουριά της αγάπης του Ποιμενάρχη της Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου που είναι ο προσκαλών και ως κατέχων γενναιοδωρίαν ψυχής κατάστρωσε και υλοποίησε πλούσιο πρόγραμμα με άρωμα ευλάβειας και πολιτισμού, βοηθούμενος από εκλεκτούς Κερκυραίους…

Σήμερα εορτάζει ο θαυματουργός Αγιος Σπυρίδων, με το Ιερό του Σκήνωμα στη θύρα, όπου το προσκύνησε με συγκίνηση ο Πατριάρχης και μετά ακολουθεί ο λαός της Κέρκυρας και οι επισκέπτες της σε μακριές ουρές.

Από την παραμονή όλοι οι δρόμοι μοσχομύριζαν λουκουμάδες, όπως το θέλει η παράδοση για τη γιορτή αυτή όπου γιορτάζουν σχεδόν όλα τα σπίτια της Κέρκυρας. Σήμερα το μεσημέρι, ώρα 12.15, δίδεται συναυλία στη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος στο κτίριο της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κερκύρας, την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, Τετάρτη, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο, παρουσία του Πατριάρχη έπαιξαν και οι τρεις φιλαρμονικές, «Καποδίστριας», «Μάντζαρος», και «η Παλαιά», με ελεύθερη είσοδο και εκλεκτό πρόγραμμα!

Ο καιρός καλά κρατεί, ακύμαντος ο κόλπος της Γαρίτσας με τον ανδριάντα του κυβερνήτη ν’ αγναντεύει τη Βόρεια Ηπειρο, ο Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του Ιωάννη Καποδίστρια, πίσω από το Ιερό της Μονής Πλατυτέρας. Φεύγοντας, παίρνει μαζί του το αντίγραφο του προσωπικού αγαπημένου εικονίσματος του Καποδίστρια, με τον Αγιο Συμεών, ως αναμνηστικό δώρο από τον πρόεδρο της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, κ. Γιάννη Σ. Πιέρη, και τιμητική πλακέτα της αναγόρευσής του ως επίτιμου προέδρου της Αναγνωστικής, μετά τους Πατριάρχες Ιωσήφ Β΄ και Αθηναγόρα.

Ο δήμαρχος Κερκυραίων κ. Κώστας Νικολούζος, με επίσημη τελετή στο δημαρχείο, αναγόρευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο επίτιμο Δημότη Κερκύρας. Πριν τελειώσει η ιστορική αυτή επίσκεψη, τα πολύτιμα ενθυμήματα συσσωρεύονται ήδη. Χάρις στις αποκλειστικές εικόνες του προσωπικού φωτογράφου του Πατριάρχου, δημοσιογράφου κ. Νίκου Μαγγίνα, εκλεκτού Κωνσταντινουπολίτη, παρουσιάζουμε εδώ, για την «Κ», στιγμές καθοριστικές για το πρόγραμμα εκδηλώσεων. Μία τελευταία ματιά στο καταπράσινο τοπίο της Κέρκυρας για τον «Πράσινο Πατριάρχη» που τον Φεβρουάριο θα τελέσει λειτουργία στην Εκκλησία του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη σε προσκύνημα.

Επίτιμος πρόεδρος της Αναγνωστικής ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Ωρα 11.30 της Πέμπτης ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η συνοδεία του έγιναν δεκτοί με σεβασμό και θέρμη στα γραφεία της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας από τον πρόεδρο Γιάννη Σ. Πιέρη και τα μέλη του Δ.Σ. Ξεναγήθηκαν από τον κ. Γ. Πιέρη, ο Πατριάρχης κάθησε στο Γραφείο του Κυβερνήτου της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών. Ακολούθησε στην Αίθουσα Διαλέξεων η κατατοπιστική ομιλία του προέδρου κ. Γ. Πιέρη για την αποστολή και το διαχρονικό έργο της Αναγνωστικής Εταιρείας που, με προσπάθειες, συνεχίζεται.

«Είστε ο τρίτος Οικουμενικός Πατριάρχης που με την εδώ παρουσία Του ευλογεί το νησί μας» είπε. Και εξήγησε ότι οι δύο άλλοι Πατριάρχες ήταν ο Ιωσήφ Β΄ και ο Αθηναγόρας. «Ως ελάχιστη ένδειξη απέραντου σεβασμού», συνέχισε, «επιτρέψτε μας να Σας ανακηρύξουμε επίτιμο πρόεδρον της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας και σε ανάμνηση της ευφροσύνου ημέρας να σας προσφέρουμε μιαν αναμνηστική πλακέτα».

ΤΗΛΕΦΟΣ