Τα βραβεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Ripple of Hope» απενεμήθησαν σ’ εκδήλωση που διοργάνωσε το «Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights» στη Νέα Υόρκη στις 16 Δεκεμβρίου 2014 – βραβείο στη Hillary Clinton

Τα βραβεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Ripple of Hope» απενεμήθησαν σ’ εκδήλωση που διοργάνωσε το «Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights» στη Νέα Υόρκη στις 16 Δεκεμβρίου 2014 – βραβείο στη Hillary Clinton

5' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βραβεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Ripple of Hope» απενεμήθησαν στις 16 Δεκεμβρίου 2014 στη Νέα Υόρκη σ’ εκδήλωση που διοργάνωσε το «Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights», με πρόεδρό του την κόρη του δολοφονηθέντος γερουσιαστού και υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, την Kerry Kennedy. Ακτιβίστρια με διεθνή δράση η Kerry έχει και πρόσφατα έρθει και μιλήσει στην Αθήνα για τους στόχους του Κέντρου «Robert F. Kennedy». Τα βραβεία «Ripple of Hope» για τα ανθρώπινα δικαιώματα στοχεύουν στην αλλαγή για μια καλύτερη κοινωνία και είναι αφιερωμένα στους ήρωες που δίνουν ώς και τη ζωή τους για να τα υπερασπιστούν. Τα βραβεία αυτά απονέμονται κάθε χρόνο σε προσωπικότητες από τον πολιτικό, τον επιχειρηματικό και τον καλλιτεχνικό κόσμο, που με τη δράση τους συμβάλλουν σ’ έναν καλύτερο δικαιότερο κόσμο. Φέτος, οι προσωπικότητες που τιμήθηκαν με τα βραβεία «Ripple of Hope» απέσπασαν δικαιωματικά το διεθνές ενδιαφέρον, με πρώτη βραβευθείσα την πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Hillary Rodham Clinton, που από τις 21 Ιανουαρίου 2009 ώς την 1η Φεβρουαρίου 2013 ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η Hillary Clinton βραβεύθηκε για το σύνολο του κοινωνικού της έργου και τη βαθιά αφοσίωσή της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Βραβεύθηκαν επίσης για το φιλανθρωπικό τους έργο ο ηθοποιός Robert De Niro και ο τραγουδιστής Tony Bennet καθώς και ο γιατρός Donato Tramuto, ένας από τους ιδρυτές της οργάνωσης «Physicians Interactive Holdings» (PIH) που έχει συμβάλλει στην αναβάθμιση της ιατρικής περίθαλψης και της πρόσβασης σ’ αυτήν σε μερικές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

«Είμαστε πολύ τυχεροί που σήμερα τιμάμε τόσο μεγάλες προσωπικότητες» είπε η Kerry Kennedy πρόεδρος του «Robert F. Kennedy Center». Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για μας, για να τιμήσουμε τη μνήμη του πατέρα μας και την κληρονομιά που μας άφησε, από το να τιμάμε πρόσωπα όπως η Hillary Clinton που αφιέρωσε τη ζωή της στην υπηρεσία της κοινωνίας, ο Robert De Niro που με τη δράση του έδωσε ξανά ζωή στο νότιο Μανχάταν, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, και με τον οποίο συνεργαζόμαστε στον μαθητικό διαγωνισμό ταινιών με θέμα «Speak Truth To Power («Πείτε την αλήθεια στην εξουσία»), ο Tony Bennett που εδώ και πενήντα χρόνια, αγωνίζεται για την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και ο Donato Tramuto, που εργάζεται συνεχώς και ακούραστα για τη βελτίωση της πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη και με τον οποίο συνεργαζόμαστε στα «Health Villages. Στην ομιλία της υπογράμμισε τη στήριξη της οικογένειας Βαρδή Βαρδινογιάννη όλα αυτά τα χρόνια στο Ιδρυμα Kennedy.

Η ομιλία της Hillary Clinton

Αφού ευχαρίστησε, αποδεχόμενη το βραβείο και την αξία του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Hillary Clinton ξεκίνησε τη βαρυσήμαντη ομιλία της, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για κάθε έθνος η απόφασή του να δρα με βάση τις αξίες του, τις οποίες –είπε– για κανένα λόγο δεν πρέπει να παραβαίνει! Αναφερόμενη στα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα του Πακιστάν και της Αυστραλίας, είπε ότι πρέπει να μας κάνουν πιο δυνατούς στο να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας, καθώς αυτές είναι που μας διαφοροποιούν από τους αντιπάλους μας. «Ο Kennedy που δολοφονήθηκε το 1968, θα συμφωνούσε ότι είναι δυνατόν να διασφαλιστούμε από την τρομοκρατία και να καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα και τη βία, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε βάναυσες μεθόδους ή περιττή βία» είπε η κ. Clinton και καταχειροκροτήθηκε. Μιλώντας για τους ήρωες που αγωνίστηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρθηκε ειδικά στον Νέλσον Μαντέλα. «Μετά την απελευθέρωσή του, και στην πανηγυρική ομιλία του όταν ανακηρύχθηκε πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής ο Μαντέλα, αφού χαιρέτησε όλους τους επισήμους που ήταν παρόντες, είπε: “Για μένα ανάμεσα σε όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εδώ, τρεις είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι: οι δεσμοφύλακές μου στη διάρκεια της αιχμαλωσίας μου που, παρ’ όλα που μας χώριζαν, με αντιμετώπισαν σαν μια ανθρώπινη ύπαρξη και μου συμπεριφέρθηκαν με σεβασμό και αξιοπρέπεια”. Αργότερα, συνέχισε η κ. Clinton, ο Μαντέλα μου εξήγησε ότι βγαίνοντας από τη φυλακή είχε να επιλέξει, ότι είτε θα κρατούσε μέσα του για πάντα το μίσος και την πικρία για όσα πέρασε, μένοντας έτσι για πάντα συναισθηματικά φυλακισμένος, είτε να ανοίξει την καρδιά του στη συμφιλίωση και να απελευθερωθεί οριστικά από τα δεσμά του». «Και το ίδιο περίπου είχε πει ο Robert F. Kennedy μετά τη δολοφονία του Mάρτιν Λούθερ Κινγκ –συνέχισε η Hillary– κάνοντας έκκληση στον αμερικανικό λαό, να αφήσει στην άκρη το μίσος και τις διακρίσεις και να υποστηρίξει την κοινωνική δικαιοσύνη, την κατανόηση και την Αλληλεγγύη». Εκλεισε δε την ομιλία της, χειροκροτώντας το «Robert F. Kennedy Center» για τη Δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «και λέγοντας ότι συνεχίζει να μας κινητοποιεί να δράσουμε υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Συγχαίρω –είπε μέσα σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα του επίλεκτου ακροατηρίου– την ιδρύτρια του κέντρου, την Ethel Kennedy και την πρόεδρό του Kerry Kennedy, για την ηγετική στάση τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Στο πρόγραμμα της βραδιάς της απονομής συγκίνησε και εντυπωσίασε η αναπαράσταση στιγμών από τη ζωή διασήμων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μια μεγάλη ομάδα καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως οι Lo Bianco, Trevor Donovan, America Ferre, Melanie Griffith, Chery Ruth Hines, Chad Lowe, Diane Neal, Lena Olin, Mandy Patinkin, Sam Waterston, Debra Winger. Οι ηθοποιοί υποδύθηκαν ηρωικά θύματα που υπέστησαν τη βία σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως η μικρή Malala που τιμήθηκε πρόσφατα με το βραβείο Nobel Ειρήνης.

Παρουσίες

Από την οικογένεια Kennedy στην εκδήλωση παρευρέθησαν η σύζυγος του αείμνηστου Robert F. Kennedy κ. Ethel Kennedy, η κόρη της Kerry Kennedy, ο εγγονός της Joe Kennedy III, και άλλα μέλη της οικογένειας, παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα, όπως: o Robert F. Kennedy Jr και η σύζυγός του Cheryl Hines, Kathleen Kennedy, Max Kennedy, Michael Kennedy Cuomo, Riley Kennedy, Rory Kennedy που συμμετέχουν ενεργά στο έργο του ιδρύματος. Στην εκδήλωση παρέστη η πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unesco και μέλος του Leadership Council του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Center for justice and human rights» κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία συνδέεται με μακροχρόνια φιλία με την κ. Ethel Kennedy και την οικογένεια, συνεργάζεται δε με την Kerry Kennedy για την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος για τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα «speak truth to power» στα ελληνικά σχολεία. Η συνεργασία γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» να ενισχύσει τα ελληνικά σχολεία και με το συγκεκριμένο πρόγραμμα να συμβάλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ελλήνων μαθητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill De BΙazio και πολλοί άλλοι, η εκδήλωση καλύφθηκε από τους New York Times και άλλα αμερικανικά φύλλα μεγάλης κυκλοφορίας.

Στην ομιλία της η κ. Hillary Clinton έκανε τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Αντικατασκοπείας της Γερουσίας σχετικά με την εκτεταμένη χρήση βίας από τη CIA. Απευθυνόμενη στο ακροατήριο η Hillary τόνισε ότι «οι ΗΠΑ δεν πρέπει ποτέ να αναμειχθούν σε περιστατικά που σχετίζονται με βασανιστήρια σε οποιαδήποτε γωνιά της Γης και ότι εκείνη νιώθει υπερήφανη που αποτελεί μέρος μιας διοίκησης που είναι αντίθετη με κάθε παράνομη κράτηση ή βάναυση ανάκριση».

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή