Αναβάλλεται για τον Μάιο, λόγω εκλογών, η έκθεση Π. Τέτση «Αποθέωση του Τοπίου» – παρατείνεται η «Αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν»

Αναβάλλεται για τον Μάιο, λόγω εκλογών, η έκθεση Π. Τέτση «Αποθέωση του Τοπίου» – παρατείνεται η «Αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν»

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παναγιώτης Τέτσης, με τη δροσιά από το μελτέμι της Υδρας επάνω του, μπήκε την Τετάρτη το μεσημέρι στο πολιτιστικό του σπίτι στην Αθήνα, που είναι το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής των φίλων του, Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη. Είχε συνάντηση με τη Μαρίνα και με τον Τάκη Μαυρωτά, διευθυντή του Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος και επιμελητή της αναμενόμενης με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έκθεσης Π. Τέτση «Αποθέωση του Τοπίου – Ζωγραφική 2010-2014) που είχε αναγγελθεί για την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου. Σκοπός της συνάντησης ήταν να εξεταστεί εάν πρέπει να γίνει η έκθεση στην προεκλογική περίοδο, τέσσερις ημέρες πριν από την 25η Ιανουαρίου. Αποτέλεσμα της συνάντησης, η αναβολή των προγραμματισμένων εγκαινίων της έκθεσης, κατόπιν απαίτησης του ιδίου. Τα εγκαίνια μετατίθενται για τον Μάιο του 2015, όταν θα παρουσιαστεί η τελευταία δουλειά του κορυφαίου ζωγράφου μας, η οποία περιλαμβάνει 27 τοπία, μνημειακών διαστάσεων, που αποκαλύπτουν μοναδικές εικόνες της ολόφωτης Ελλάδας. Η ακριβής ημερομηνία εντός του Μαΐου θα αναγγελθεί εν καιρώ, η έκθεση συνοδεύεται από συλλεκτικό κατάλογο σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά.

Αποτέλεσμα της αναβολής είναι η αναγγελία της παράτασης της έκθεσης «Ελληνική Αναγέννηση: Η αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν», έως και τις 16 Φεβρουαρίου 2015. Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου είναι του Γεωργίου Α. Πανέτσου, καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών και της Δρος Μαριλένας Ζ. Κασιμάτη, ιστορικού της τέχνης, επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης. Τίτλος του καταλόγου «Ελληνική Αναγέννηση: Η αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν» με κείμενα των Γεωργίου Πανέτσου, Μαριλένας Κασιμάτη, Ειρήνης Φατσέα, Μανώλη Κορρέ, Robert Stall, Rainald Franz, Andreas Zeese, Maren Groning και Villads Villadsen. Ο Θεόφιλος Χάνσεν (1813-91) γεννήθηκε και σπούδασε στην Κοπεγχάγη. Από το 1837-1846, αυτά τα 9 χρόνια που έμεινε στην Αθήνα, δημιούργησε τον Αθηναϊκό Νεοκλασικισμό, με αρχιτεκτονικές συνθέσεις που χαρακτήρισαν την Αθήνα του 19ου αιώνα.

Το 1859, με αφετηρία το κτίριο του Πανεπιστημίου, έργου του Χριστιανού Χάνσεν, αδελφού του, εμπνεύσθηκε ο Θεόφιλος και δημιούργησε τη λεγόμενη «Αθηναϊκή Τριλογία», που περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο, έργο Χριστιανού Χάνσεν και την Ακαδημία και Βιβλιοθήκη, του Θεόφιλου Χάνσεν. Το συγκρότημα αυτό αποτελεί το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό σύνολο της χώρας μετά την Ακρόπολη. Οπως ο ίδιος ο Θεόφιλος Χάνσεν παρατήρησε, το έργο του έχει «αναδρομικά» χαρακτηριτικά και αυτό το αρχιτεκτονικό ιδίωμα το ονόμασε «Ελληνική Αναγέννηση – Hellenische Renaissance». Η έκθεση Θεόφιλου Χάνσεν λειτουργεί καθημερινά και την Κυριακή από τις 10.00 – 18.00 και την Πέμπτη 10.00 – 20.00.

Η Ελπίδα έρχεται, ο Ντεπαρντιέ δεν έρχεται

Λέμε την αλήθεια. Εγγυόμαστε το αύριο. Η ελπίδα έρχεται. Η Ελλάδα προχωράει. Η Ευρώπη αλλάζει. Την επόμενη μέρα ΚΚΕ δυνατό για το λαό. Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Για μια Ελλάδα Αξιών, Δικαιοσύνης, Δημιουργίας. 25 Ιανουαρίου Ψηφίζουμε Αναγκαίο Καλό. «Είμαστε εδώ, Πράσινοι, Δημοκρατική Αριστερά. Διαβάστε απνευστί το τελευταίο «Κουίζ» που παίζεται αυτές τις μέρες και στο οποίο καλούνται να απαντήσουν αναποφάσιστοι και μη ψηφοφόροι της επερχόμενης 25ης Ιανουαρίου. Είναι τα συνθήματα των κομμάτων που ευελπιστεί το καθένα ότι του ταιριάζει και εκφράζει το πρόγραμμά του, το ζητούμενο για την Ελλάδα, το «δόλωμα», αν θέλετε, για τη νίκη, την πρωτιά ή μια καλή θέση στη Βουλή. Σε περίπτωση σύμπνοιας, όλα αυτά πρέπει να ισχύσουν για τα κόμματα που θα συνεργασθούν. Ας το σκεφθούν πριν το αποφασίσουν… Δύο συνθήματα συναντήσαμε πάνω στα κολονάκια της νησίδας στην οδό Πειραιώς: «Η Ελπίδα Ερχεται» και στο επόμενο «Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ δεν έρχεται». Κι επειδή πρέπει να μπει και η νέα γενιά στο πνεύμα των εκλογών, «Κρατάμε ψηλά την ευθύνη» λέει το ΠΑΣΟΚ. «Και τον χαρταετό μας την Καθαρά Δευτέρα», ο Νικόλας και ο Αλέξης των πολιτικών διαφημίσεων. Οσο για «την Ευρώπη που αλλάζει», τι; Πρόσωπο, Νόμισμα; Στάση; Ή μήπως κόμμωση; Το τσουλούφι άλλαξε, δεν συμφέρει πια στο image.

ΥΓ. Τα συνθήματα κατά σειρά είναι: Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή