Εκλογική νίκη, εθνικό σχέδιο και συμμαχίες

Εκλογική νίκη, εθνικό σχέδιο και συμμαχίες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια μεγάλη νίκη. Χωρίς αμφιβολία, οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν τομή στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα ακολουθήσει. Το προηγούμενο σύστημα διακυβέρνησης χρεοκόπησε. Η κρίση αποκάλυψε τις μεγάλες αδυναμίες του και ανάγκασε εκείνους που διαχειρίζονταν την εξουσία μέχρι σήμερα να πληρώσουν ένα τεράστιο τίμημα στην προσπάθεια να σώσουν τα απολύτως απαραίτητα. Δεν άντεχε άλλο. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε ξεκάθαρα στην προεκλογική περίοδο.

Θα πάρει χρόνο μέχρι να ισορροπήσει το πολιτικό εκκρεμές. Στη μεταβατική περίοδο μπορεί να τεθούν οι βάσεις για μια διαφορετική Ελλάδα, μπορεί όμως και να πέσει η χώρα στον γκρεμό. Η ευθύνη που αναλαμβάνει η νέα πολιτική ηγεσία είναι τεράστια. Θα χρειαστεί μεγάλη σύνεση και ικανότητες ακροβάτη. Αλλά, πρώτα από όλα, η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση. Τα άδεια ταμεία δεν αφήνουν μεγάλα χρονικά περιθώρια.Στο εσωτερικό, θα υπάρξουν -και πρέπει να υπάρξουν- συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες που κρατούν τη χώρα δέσμια σε μια υπανάπτυξη που δεν της αξίζει. Προϋποθέτουν όμως ευρύτερες συμμαχίες, όχι διχασμό. Ο πολωτικός προεκλογικός λόγος θα πρέπει γρήγορα να δώσει τη θέση του σε πρωτοβουλίες για μεγάλες συμμαχίες, ενώ πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις είναι είτε παντελώς ανέφικτες είτε απειλούν να ρίξουν τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στην υπανάπτυξη. Αυτό λένε τα νούμερα, αυτό διδάσκει και η εμπειρία άλλων χωρών. Δεν καλούμαστε να εφεύρουμε την πυρίτιδα.

Χωρίς ισχυρούς συμμάχους στην Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα, η χώρα μας δεν έχει ούτε ελπίδα ούτε προοπτική. Θα έπρεπε να το ξέρουμε, αν είχαμε διαβάσει έστω και λίγη νεότερη ιστορία. Η νωπή λαϊκή εντολή μπορεί όντως να αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια μιας κυβέρνησης που θα εκτιμήσει σωστά τον συσχετισμό δυνάμεων εκτός συνόρων, θα αξιοποιήσει με ρεαλισμό τις αλλαγές που συντελούνται στο ευρωπαϊκό σύστημα και θα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Αρκετοί, στην Ευρώπη και εκτός, είναι πρόθυμοι σήμερα να δείξουν κατανόηση και να μας ακούσουν, αρκεί να μην τους μιλάμε σε γλώσσα που δεν καταλαβαίνει κανένας. Χαμένος στη μετάφραση είναι συνήθως ο δικός μας πολιτικός λόγος. Θα μπορέσει η νέα κυβέρνηση να κάνει την υπέρβαση, για το καλό όλων μας;

* Ο κ. Λουκάς Τσούκαλης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή