Αποχαιρετισμός με τη σημαία, τιμές και πολύ πόνο για τους ήρωες σμηναγούς

Αποχαιρετισμός με τη σημαία, τιμές και πολύ πόνο για τους ήρωες σμηναγούς

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματικό το χάραμα, χθες, στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας, όπου προσγειώθηκε το αεροσκάφος C-27J με το οποίο μεταφέρθηκαν από το Αλμπαθέτε της Ισπανίας οι σοροί των δύο νεκρών πιλότων του F-16 Block 50. Οι γενναίοι σμηναγοί Παναγιώτης Λάσκαρης 35 ετών και Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών έχασαν τη ζωή τους όταν στην απογείωση, στη διάρκεια νατοϊκής άσκησης, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, το σκάφος κατέπεσε στον χώρο του αεροδρομίου και συμπαρέσυρε συμμαχικά μαχητικά αεροσκάφη που μετείχαν στην άσκηση. Τραγικός απολογισμός: μαζί με τους δύο Ελληνες σκοτώθηκαν 9 Γάλλοι, τραυματίστηκαν 22, ανάμεσά τους 11 Ιταλοί αξιωματικοί.

Για το δραματικό αυτό δυστύχημα που έγινε στις 26 Ιανουαρίου 2015, ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας κ. Νίκος Δένδιας κήρυξε τριήμερο πένθος, ύστερα από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Μιχαήλ Κωσταράκου. Στη δε παράδοση –παραλαβή του υπουργείου ΕΘΑ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους Ελληνες και ξένους συμμάχους που έχασαν τη ζωή τους σε ώρα υπηρεσίας. Το τέλος της τραγωδίας γράφτηκε χθες, με την επιστροφή των νεκρών λαμπρών αξιωματικών της αεροπορίας στο πάτριον έδαφος, τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ενώ το σκοτάδι έδινε τη θέση του στο φως της αυγής μιας πένθιμης δυσβάσταχτης ημέρας για τις οικογένειές τους και για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Με επίσημη στολή αξιωματικοί παρέλαβαν τις σορούς, τυλιγμένες με την ελληνική σημαία, μέσα από τα σπλάγχνα του μεταγωγικού που τις μετέφερε. Στο αποχαιρετιστήριο σάλπισμα δύο αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας προπορεύονταν κρατώντας το σπαθί και το πηλήκιο των γενναίων συναδέλφων τους που έχασαν τη ζωή τους στη λάμψη της νιότης τους. Κι οι δύο άφησαν πίσω τους οικογένειες, γονείς, γυναίκες, παιδιά. Ο Λάσκαρης είχε ένα γιο, κι ο Ζάγκας γιο και κόρη.

Αυτό ήταν το μέγα θέμα της ημέρας που Τύπος και ΜΜΕ το έδωσαν, προς τιμή τους, στη σωστή του διάσταση. Οι οθόνες της τηλεόρασης έδωσαν την εικόνα των κηδειών και μαζί του βαρύτατου πένθους που έπληξε τη χώρα, την επομένη των εκλογών.

Οι κηδείες έγιναν, του Λάσκαρη στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στη Ριζούπολη και του Ζάγκα, που οι γονείς του ήλθαν από την Ηλεία, στην Αργυρούπολη, στον Ναό της Αγίας Βαρβάρας. Και στις δύο τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές με παρούσα τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Καμμένος παρέστη στην εξόδιο ακολουθία για τους δύο αξιωματικούς, καθώς και ο αναπληρωτής του κ. Κώστας Ησυχος και ο υφυπουργός κ. Νίκος Τόσκας. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος παρέστη στη νεκρώσιμο ακολουθία του σμηναγού Αθανάσιου Ζάγκα.

Ανάμεσα στο δάσος των στεφανιών για τους δύο σμηναγούς ξεχώριζε το δάφνινο στεφάνι του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. «Αποχαιρετούμε δύο ήρωες» είπε ο υπουργός Πάνος Καμμένος όταν τον πλησίασαν δημοσιογράφοι. «Το έθνος, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όλος ο ελληνικός λαός αποχαιρετούμε σήμερα δύο ήρωες, που έπεσαν σε καιρό ειρήνης, κάνοντας το καθήκον τους».

Συγκίνηση προκάλεσαν τα λόγια δακρυσμένης συγγενούς που ακολουθούσε τη σορό. «Κι οι δυο τους αγαπούσαν τις οικογένειές τους και τη δουλειά τους, να πετούν ψηλά, στον ουρανό, να φρουρούν τη χώρα τους. Γι’ αυτό ο Θεός τους κράτησε, μόνιμα στον ουρανό, κοντά του. Μπροστά σε τόσο πόνο, κάθε άλλη είδηση –κι ήταν πολλές χθες– έχανε την προτεραιότητα…

Συλλυπητήρια από τον Felipe VΙ της Ισπανίας

Από την Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοινώθηκε ότι: «Ο Βασιλέας της Ισπανίας Felipe VI επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα, 29.1.2015, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια για να του εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήρια του ιδίου και του ισπανικού λαού για τον θάνατο των δύο Ελλήνων πιλότων στο τραγικό δυστύχημα στην αεροπορική βάση του Albacete.

Εξέφρασε επίσης τη βούλησή του να συνδράμει τις ελληνικές αρχές σε οτιδήποτε χρειαστεί».

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή