ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια γέφυρα εμπιστοσύνης

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Oικονομικών της Γερμανίας και της Ελλάδας ήταν σαν σκηνή θεατρικού έργου που πραγματεύεται το θέμα της εμπιστοσύνης. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική πλευρά (αναφερόμενος συνεχώς στην ευθύνη των Ελλήνων για τα πάθη τους), ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτόξευε όσα βέλη είχε στη φαρέτρα του στην προσπάθεια να πείσει το γερμανικό ακροατήριο για το δίκιο του. Στο τέλος, το κάστρο του Σόιμπλε έμεινε απόρθητο, αλλά και τα ελληνικά επιχειρήματα ακούστηκαν πριν πέσουν στην τάφρο.

Η αντίληψη της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι οι Ελληνες είναι υπεύθυνοι για τα οικονομικά προβλήματα που τους οδήγησαν να ζητήσουν τη βοήθεια των εταίρων τους το 2010 και παραμένουν υπεύθυνοι για την αποτυχία να ανακάμψει η χώρα, λόγω της ανικανότητας των Ελλήνων πολιτικών να εκτελέσουν το πρόγραμμα και να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. «Οι αιτίες για τον δύσκολο δρόμο που η Ελλάδα πρέπει να διανύσει βρίσκονται στην Ελλάδα και όχι στη Γερμανία», είπε ο Σόιμπλε. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί εντός των θεσμών και του υπάρχοντος προγράμματος. «Αυτό που είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η πρόσβαση στις αγορές», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα το έχουν οι Ελληνες, όχι οι Γερμανοί. Και ότι επείγει η λύση.

Αυτή ήταν και η ουσία της χθεσινής συνάντησης. Ο κ. Βαρουφάκης επιχειρηματολόγησε με πάθος για την ανάγκη μιας συμφωνίας «γέφυρας» ώστε να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα έως τον Μάιο. Τότε, είπε, η Αθήνα θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα διαφέρει από το σημερινό, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τελειωμένο. Αλλά όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το υπάρχον πρόγραμμα, οι εταίροι και δανειστές δεν προτίθενται να βοηθήσουν. Αυτό άκουσαν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τις τελευταίες μέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης. Αυτό υπογράμμισε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μη δέχεται πλέον ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση ελληνικών τραπεζών. Η απαίτηση για γενναίο «κούρεμα» του χρέους, για τέλος του προγράμματος και άλλες προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αντικαθίστανται (τουλάχιστον στην παρούσα φάση) από το αίτημα για μια χρηματοδοτική «γέφυρα» και από μια πρόταση για ανταλλαγή χρέους με ομόλογα. Η Αθήνα έχει κάνει κάποιες κινήσεις από τις αρχικές θέσεις της· αναμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για να αποσαφηνιστεί η ουσία τους. Από την άλλη, οι εταίροι δείχνουν ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη σε όσα προτείνουν οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες. Οι εταίροι θα έπειθαν τους Ελληνες περισσότερο, όμως, εάν παραδέχονταν ότι δέσμευσαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις υπό την πίεση του τέλους της χρηματοδότησης. Οι Ελληνες αναγκάστηκαν να δείξουν εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα της τρόικας – ήταν η μόνη τους επιλογή. Πλήρωσαν αυτήν την εμπιστοσύνη και τώρα ίσως πληρώσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης των εταίρων που δεν πείθονται από τη νέα κυβέρνηση.

Στα ερείπια της εμπιστοσύνης πρέπει να χτιστεί μια «γέφυρα» μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.