Εκθεση με θέμα «Οικογένεια» από τον «Φωτογραφικό Κύκλο», σε επιμέλεια Πλάτωνος Ριβέλλη – εγκαίνια αύριο, Παρασκευή 20 Μαρτίου, ώρα 8 μ.μ.

Εκθεση με θέμα «Οικογένεια» από τον «Φωτογραφικό Κύκλο», σε επιμέλεια Πλάτωνος Ριβέλλη – εγκαίνια αύριο, Παρασκευή 20 Μαρτίου, ώρα 8 μ.μ.

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι άνθρωποι, οι δικοί μας, οι πιο κοντινοί, αυτοί που πρωτοείδαμε όταν ανοίξαμε τα μάτια μας, καθώς έσκυψαν επάνω μας για να γνωριστούμε, είναι «η δική μας οικογένεια», με την ευρύτερη πάντα έννοια. Είναι τα πρόσωπα εκείνα που μας μετέδωσαν διά βίου την αύρα της οικογένειας, τον θερμότερο κύκλο που μας τύλιξε, και θα μας τυλίγει, ακόμη κι όταν «φύγουν». Είναι το δώρο των αναμνήσεων που μας ακολουθεί. Ενα τέτοιο δώρο, με καλλιτεχνική διάσταση, είναι η έκθεση που παρουσιάζει ο «Φωτογραφικός Κύκλος», που ίδρυσε και δημιούργησε ο Πλάτων Ριβέλλης, ο οποίος και επιμελείται την έκθεση αυτή στο Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, που εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή και θα διαρκέσει ώς τις 24 Μαΐου 2015.

Θέμα της έκθεσης είναι: «Οικογένεια – Family», συμμετέχουν δε με προσωπικά portfolios οι φωτογράφοι – μέλη του σωματείου (σε αλφαβητική σειρά): Ελευθερία Αγγελάκη, Περικλής Αντωνίου, Λουκάς Βασιλικός, Γιώργος Βογιατζάκης, Αλέξανδρος Βρεττάκος, Ελενα Γεωργοπούλου, Ιωάννα Γεωργοπούλου, Σάκης Δαζάνης, Χάρης Ελευθεριάδης, Λία Ζαννή, Γιάννης Ζήσης, Αλέκος Θεοφανίδης, Μαριάννα Καράλη, Παύλος Κούρκαφας, Νίκος Κωνσταντινίδης, Νίκη Κώτση, Νικηφόρος Μανδηλαράς, Μάνια Μπενίση, Εύη Μπόικου, Πόλυ Οικονόμου, Ελένη Ονάσογλου, Μαρία Πάγκαλη, Σπύρος Παναγιωτόπουλος, Γεωργία Πανάκια, Ανδρέας Παραδεισόπουλος, Κατερίνα Παττακού, Μιχάλης Πολιτόπουλος, Κώστας Σερέτης, Χριστίνα Σοροβού, Ανδρέας Σχοινάς, Γεράσιμος Τσέπας, Νίκος Χατζηγεωργιάδης, Ελένη-Μαρία Χρυσικού.

Εξαρχής δηλώνεται ότι η προσέγγιση του θέματος είναι αφηρημένη και γενική. Δεν πρόκειται για έκθεση οικογενειακών σχέσεων, ούτε για ειλικρινή και πιστή καταγραφή συγγενικών προσώπων. Μπορεί να εικονίζονται (οποιαδήποτε) πρόσωπα, κατοικίες ή αντικείμενα, αρκεί να παραπέμπουν σε αυτό που αποτελεί την αίσθηση της οικογένειας, υπογραμμίζεται με σαφήνεια από τους δημιουργούς. Οπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, σκοπός της έκθεσης είναι να υπογραμμίσει μια στροφή πολλών φωτογράφων της σημερινής εποχής μας στον δικό τους προσωπικό περίγυρο. «Σε έναν χώρο που για πολλά χρόνια είχε αφεθεί και περιορισθεί –ίσως και με κάποια περιφρόνηση– στη λεγόμενη αναμνηστική και ερασιτεχνική φωτογραφία». Περιλαμβάνει περίπου 300 φωτογραφίες η έκθεση, οι οποίες μπορεί να στηρίζονται, τουλάχιστον οι περισσότερες, σε αποτύπωση, μεταφορά και μεταμόρφωση οικείων χώρων του φωτογράφου. Παράλληλος, και ίσως απώτερος, σκοπός είναι να κινητοποιηθεί ο θεατής, να οδηγηθεί με τη σειρά του συγκινησιακά στους δικούς του χώρους και στις προσωπικές του αναμνήσεις. Είναι ένας οδηγός –θα μπορούσε να πει κανείς– που μέσω της φωτογραφικής τέχνης οδηγεί στο τοπίο των συναισθημάτων και των αναμνήσεων, αυτό που αποτελεί, για τον καθένα μας, το προσωπικό του ξέφωτο της Οικογένειας, στο δάσος των στιγμιαίων αναμνηστικών φωτογραφιών. Είναι ολοφάνερη η γραφή του Πλάτωνα Ριβέλλη, όπως και στη φωτογραφία. Δεν μπορείς να αφαιρέσεις λέξη ή να αλλάξεις από δικό του κείμενο, όπως και μία λεπτομέρεια από δική του φωτογραφία. Περισσότερα από την έκθεση, που αποτελεί και απάνθισμα φωτογραφιών των μελών του «Φωτογραφικού Κύκλου». Στο δημοσιογραφικό γραφείο, στη βιβλιοθήκη του που δεν πτοήθηκε από το Διαδίκτυο και φιλοξενεί βιβλία που διδάσκουν την τέχνη της φωτογραφίας, περίοπτη θέση κατέχει το λεύκωμα «Φωτογραφικός Κύκλος – Photography Circle 1988-2014» με κείμενα και γενική επιμέλεια Πλάτωνα Ριβέλλη, στο οποίο προστρέχει ο Τήλεφος ώστε να είναι η στήλη «αεί διδασκομένη» από τους καλύτερους! Εστω και αν έκλεισε «ο Φωτοχώρος» λόγω οικονομικής δυσπραγίας οριστικά το 1990, «ο Φωτογραφικός Κύκλος» συνεχίζει ακλόνητος το πολύτιμο έργο του, μέσα από σεμινάρια, συλλογικές εκθέσεις ή ατομικές των μελών του, με διαλέξεις με διάφορους ομιλητές, σε παρελθόν και παρόν, όπως ο ζωγράφος και ποιητής Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, οι φωτογράφοι Κωνσταντίνος Μάνος, Κώστας Μπαλάφας, Bernard Blossu, οι συγγραφείς Βασίλης Αλεξάκης, Γιώργος Μπράμος, ο φιλόλογος Ανδρέας Μπελεζίνης, οι σκηνοθέτες Παντελής Βούλγαρης, Εύα Στεφανή, Βασίλης Λουλές, Κατερίνα Φιλιώτη, η κοινωνιολόγος Αννα Φραγκουδάκη, ο φιλόσοφος Παύλος Σούρλας, ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός, ο γραφίστας Γιάννης Καρλόπουλος, ο θεατρολόγος Πλάτων Μαυρομούστακος. Η αγάπη για τη φωτογραφία είναι, όπως και ο κύκλος, χωρίς αρχή και τέλος. Ευχαριστούμε τον δάσκαλο Πλάτωνα Ριβέλλη για την ανεξάντλητη προσφορά του. Στην έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, στο βιβλίο του «Φωτογραφικού Κύκλου» τον συναντάμε μέσα από τα έργα της «παρέας» του «Φωτογραφικού Κύκλου»…

Aνθρώπων του Θεού έργα

(«Κ» της 17/3/2015 – Σταυρόν ηδ’ άρω).

Ατίμητο το σημερινό σας κείμενο και η εικονογράφησή του. Αναμνήσεις και προτροπές. Στην καρδιά του στόχου, η ουσία. Και η δική μας η καρδιά σε διαστολή να χωρέσει όλ’ αυτά: γεγονότα και εικόνες και συναισθήματα. Ας ευχηθούμε του παιδιού αυτού καλύτερες και ευαίσθητες παρέες, εκεί στην παραπέρα διάσταση που θα βρίσκεται.

Γιάννης Καλλιανιώτης

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή