«Βυσσινόκηπος» του Αντον Τσέχωφ, «όταν η διεισδυτική ματιά του Τσέχωφ συναντά την αιρετική ματιά του Νίκου Καραθάνου», Κεντρική Σκηνή, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

«Βυσσινόκηπος» του Αντον Τσέχωφ, «όταν η διεισδυτική ματιά του Τσέχωφ συναντά την αιρετική ματιά του Νίκου Καραθάνου», Κεντρική Σκηνή, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος μιας εποχής ο «Βυσσινόκηπος», το κύκνειο άσμα του Αντον Τσέχωφ, που γράφτηκε το 1904, είναι ένα έργο αποχαιρετισμού. Ο κόσμος αλλάζει και σε αυτό το μεταίχμιο ο συγγραφέας στήνει μια γιορτή της απώλειας. Ο υπέροχος Βυσσινόκηπος, ολάνθιστο όνειρο και περηφάνια των ιδιοκτητών του, βγαίνει στο σφυρί. Αυτή την αλλαγή δεν μπορούν να την δεχτούν αυτοί που μεγάλωσαν κάτω από τα κλαδιά του, αλλά δεν κάνουν και τίποτα για να τον σώσουν. Η ανευθυνότητα και οι αυταπάτες κυριαρχούν, η χρεοκοπία έρχεται… Αυτή, με λίγα λόγια, είναι η υπόθεση του έργου που οι ήρωές του είναι συγχρόνως κωμικοί και τραγικοί, βλέπουν την καταστροφή να έρχεται, παλεύουν να κρατήσουν λίγη ευτυχία. «Παγιδευμένοι στο έλεος μιας μεταβατικής εποχής πρωταγωνιστούν σε μια συγκλονιστική κωμωδία», όπως λέγει το δελτίο Τύπου της παράστασης του «Βυσσινόκηπου» σε σκηνοθεσία – διασκευή Νίκου Καραθάνου – μιας παράφρασης γύρω από το μυστήριο της ζωής, προτιμά ο συντηρητικός θεατής του τσεχωφικού θεάτρου. Τη συμφιλιωτική απάντηση στις δύο τάσεις δίνει ένα ερώτημα, που προβάλλει η παράσταση στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, «Γιατί τόση αγωνία κάτω από τόση ομορφιά;».

Ο ίδιος ο Τσέχωφ έχει χαρακτηρίσει τον «Βυσσινόκηπο» «κωμωδία, στιγμές-στιγμές φάρσα». Ο Νίκος Καραθάνος παίρνει την ευθύνη της διασκευής, της σκηνοθεσίας, παίζει και ο ίδιος μαζί με τους (αλφαβητικά) Θανάση Αλευρά, Λένα Κιτσοπούλου, Εμιλυ Κολιανδρή, Γιάννη Κότσιφα, Αναστασία Κονίδη, Χρήστο Λούλη, Γιώργο Μπινιάρη, Αγγελο Παπαδημητρίου, Δάφνη Πατακιά, Μιχάλη Σαράντη, Ελενα Τοπαλίδου, Αγγελο Τριανταφύλλου, Λυδία Φωτοπούλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, στην παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Ο Νίκος Καραθάνος οδηγεί τους ηθοποιούς του σε μια ερμηνεία που απέχει από τα στερεότυπα του τσεχωφικού κλίματος, χαρακτηρίζει το έργο «αιρετική κωμωδία μέσα σε ένα υπέροχο δράμα». Οσο για τον ρόλο που παίζουν τρία Μίκυ Μάους κι ένας ελέφαντας στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, θα το ανακαλύψουμε αυτή την Κυριακή 26/4 στην παράσταση. Συντελεστές της παράστασης: μετάφραση Αρης Αλεξάνδρου, σκηνοθεσία – διασκευή Νίκος Καραθάνος, σκηνικά – κοστούμια Ελλη Παπαγεωργακοπούλου, μουσική Αγγελος Τριανταφύλλου, κίνηση Αμάλια Μπένετ, φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος, απόδοση κειμένου Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου. Στις 28 Απριλίου, ημέρα Τρίτη, συζήτηση μετά την παράσταση «Βυσσινόκηπος» με τους συντελεστές. Συντονισμός: Γρηγόρης Ιωαννίδης, κριτικός θεάτρου και επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή