Werner Faymann, ο από Αυστρίας Καγκελάριος: «Η γενιά μας οφείλει να βρει έναν κοινό δρόμο για την Ελλάδα στην αλληλέγγυα Ευρώπη»

Werner Faymann, ο από Αυστρίας Καγκελάριος: «Η γενιά μας οφείλει να βρει έναν κοινό δρόμο για την Ελλάδα στην αλληλέγγυα Ευρώπη»

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχαίες τραγωδίες, όταν όλα μοιάζουν σκοτεινά, όταν οι ήρωες και ο χορός θρηνούν για όσα διαδραματίζονται πάνω στη σκηνή, κάνει την εμφάνισή του ο από μηχανής θεός και δίνει τη λύση. Οταν έχεις δώσει, όπως το παραδέχονται και οι εχθροί μας, όχι μόνο οι φίλοι μας, τα φώτα του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο, ίσως ένας από μηχανής θεός να μας έβγαζε από το αδιέξοδο, ρίχνοντας στο τέλμα των διαπραγματεύσεων σανίδα σωτηρίας. Ειδικά, με την ένταση στις σχέσεις Αθήνας με τους εταίρους, όπως διαμορφώθηκε στην ομιλία χθες του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, και εφόσον σήμερα, στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, το «πολεμικό κλίμα» τείνει να γίνει εχθρικό, με τον Σόιμπλε να δηλώνει πως δεν πιστεύει πια σε διάσωση της Ελλάδος, ζητείται επειγόντως «από μηχανής θεός» δεδομένου ότι μετέχει και ο υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης, που μοιάζει να προβάρει σκηνές τραγωδίας, κουβαριασμένος στο κάτω σκαλί της αίθουσας της Ολομέλειας…

Είχε όμως η Ελλάδα, με την άφιξη του Καγκελαρίου της Δημοκρατίας της Αυστρίας κ. Werner Faymann στην Αθήνα και τη συνάντησή του χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, μια εμφάνιση «ουράνιου τόξου» στον ουρανό της, ηλιόλουστο μεν, αλλά με επιδείνωση του καιρού και θύελλες που και η ΕΜΥ έχει αναγγείλει.

Ανεξάρτητα του τι μας μέλλεται, η επίσκεψη του Καγκελάριου κ. Faymann αποτελεί ευοίωνο σημάδι και, όπως είπε στη συνάντησή τους χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος «σας υποδεχόμαστε στην Αθήνα και στην Ελλάδα ως κορυφαίο ηγέτη, αλλά και ως μεγάλο φίλο της Ελλάδας και μάλιστα σε μια δύσκολη για τη Χώρα μου στιγμή». Και εξήγησε: «Θέλω να εξάρω δημόσια μια πτυχή της ευαισθησίας σας. Το γεγονός ότι επιλέξατε να ξεκινήσετε την επίσκεψή σας στην Αθήνα, επισκεπτόμενος χώρους που δείχνουν ότι η μεγάλη οικονομική κρίση γίνεται και κοινωνική κρίση. Είναι γεγονός πως το πνεύμα της Ευρώπης δεν συμβιβάζεται με τέτοιου είδους φαινόμενα. Είναι κοινός στόχος να επιτύχουμε, ώστε η κοινωνική αυτή κρίση να μη γίνει βαθύτερη… Τέλος, και ιδιαίτερα σημαντικό –συνεχίζει ο Πρόεδρος– θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την προσπάθεια που καταβάλλετε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη πορεία της Χώρας μου στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών δυνάμεων στην Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει αυτή την πορεία της Ελλάδας. Και ο δικός μου ρόλος είναι, ακριβώς, να είμαι ο εκφραστής αυτής της απόφασης και αυτής της πολιτικής» και μετά τη χειμαρρώδη υποδοχή ενός πολύτιμου φίλου που φθάνει σε δύσκολη συγκυρία, «Καλωσορίσατε» είπε ο Πρόεδρος. Και απηχούσε τις διαθέσιμες όλων, επισήμων, δημοσιογράφων Ελλήνων και Αυστριακών, που είναι στην αντιπροσωπεία του Καγκελάριου.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνον για ευχάριστες διακοπές», και μόνον αυτή η φράση, τόσο ψυχολογημένη στις στιγμές ανησυχίας που περνούν όλοι οι Ελληνες, αρκεί για να πείσει ότι η Ελλάδα έχει έναν πολύτιμο φίλο στην καγκελαρία της Αυστρίας! Μπήκε, συνοδευόμενος από στελέχη και Αυστριακούς δημοσιογράφους, πήρε θέση μετά τη θερμή χειραψία και ευχαρίστησε για την όλη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο, πρώην Ανάκτορο, έργο του Γερμανού Ερνστ Τσίλλερ. Οι πρώτες του φράσεις ήταν για τον ελληνικό λαό: «Ενα λαό που τον γνωρίσαμε και που είναι πάντα ζεστός, ανοιχτόκαρδος και φιλόξενος» και για την Ελλάδα «χώρα με τόση πολλή ιστορία, βάση της κοινής ιστορίας της Ευρώπης, που πονάει κανείς να βλέπει τη δυσκολία στην αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων, φτώχειας και ένδειας. Και βλέπουμε την οικονομική κρίση που έχει πλήξει τον λαό καίρια». (Μετά τις επίσημες συναντήσεις ο καγκελάριος κ. Faymann μετέβη στον «Ευαγγελισμό» να δει τις συνθήκες και το έργο που έχει γίνει). «Μόνο μία αλληλέγγυα Ευρώπη –είπε– θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σε αναμνηστικά. Θέλουμε και τον δρόμο προς την πρακτική εφαρμογή». Αποτεινόμενος στον Πρόεδρο κ. Προκόπη Παυλόπουλο, έδωσε τη δική του λύση: «Η δική μας γενιά οφείλει να υλοποιήσει το πιο σημαντικό: να δείξει ότι θα βρούμε έναν κοινό δρόμο και για την Ελλάδα. (Eurogroup, ακούς;). Είναι πολλά θέματα ανοιχτά ακόμα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Η Αυστρία ήταν πάντοτε μία χώρα της κοινωνικής ισορροπίας. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο χώρος που ερχόμαστε για ευχάριστες διακοπές από την Αυστρία. Πολλές οι κοινές αγάπες και φιλίες, και υπάρχουν και ιστορικές διασυνδέσεις. Σας εύχομαι όλα τα καλά για το αξίωμά σας σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο». Στο σημείο αυτό, η πολυπληθής κάλυψη αποχώρησε. Επιτέλους, ο φίλος κάνει τη διαφορά, ιδίως όταν είναι Αυστριακός Καγκελάριος…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή