Τα πορτρέτα ψευδαισθήσεων του Βασίλη Βρεττού στην Πειραιώς 260

Τα πορτρέτα ψευδαισθήσεων του Βασίλη Βρεττού στην Πειραιώς 260

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθίσαμε στις πολυθρόνες του σκηνοθέτη πάνω στο χαλίκι και ζήσαμε το πέρασμα από το δειλινό στη νύχτα. Μοσχοβολούσε η νοτισμένη γη, έχει ακόμη χέρσα οικόπεδα στην Πειραιώς, στο 260, όπου στο βάθος ακολουθώντας τεθλασμένη διαδρομή ανάμεσα στα βιομηχανικά κτίρια και τα ξέφωτα, πέρα από το θέατρο και τους άλλους χώρους, είχαμε φτάσει στον προορισμό μας: στην έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Βρεττού, «Mise en abyme/ Ο εαυτός μέσα στον εαυτό», που επιμελήθηκε η Ιρις Κρητικού.

Είναι μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών βασισμένη σε μια συναρπαστική ιδέα. Θα δείτε πορτρέτα πολύ γνωστών και δημοφιλών δημιουργών και επιτυχημένων ανθρώπων σκηνοθετημένων σε ένα περιβάλλον της επιλογής τους, ενδεδυμένων ένα ρόλο έξω από τον συνήθη, αλλά μέσα από έναν αδιόρατο συνειρμικό ιστό. Θα δείτε «περίκλειστους κόσμους», όπως λέει η Ιρις Κρητικού γι’ αυτό το πρότζεκτ που ο Βασίλης Βρεττός αναβίβασε σε ένα βάθρο υψηλών απαιτήσεων. Κόσμους που «αποδομούν τη συμβατή εικόνα» των φωτογραφιζόμενων, «προτείνοντας το καθρέφτισμα μιας άγνωστης πτυχής ή, εντέλει έναν εξίσου αληθινό “εαυτό μέσα στον εαυτό”». Χάθηκα μέσα σε εικόνες σχεδόν ψευδαισθητικές και, επιπλέον, ήταν και όλο το σκηνικό που με περιέβαλλε στα όρια του ρεαλισμού, σχεδόν απόκοσμο, με μια υποδόρια αίσθηση παλιού θερινού σινεμά, με φανταστικές οθόνες για όσα προέβαλλε το μυαλό μας. Ο Βασίλης Βρεττός έστησε δεκάδες κόσμους, ανασυγκρότησε μύχιους ψυχισμούς και τους έβγαλε μέσα από διαύλους ημίφωτος σε ένα ξέφωτο στο θαμπό όριο συνείδησης και ασυνείδητου. Είδαμε τον Πέτρο Θέμελη με ένα καράβι στα χέρια στον Κεραμεικό, τη Ζυράννα Ζατέλη να ταΐζει περιστέρια στην ταράτσα του σπιτιού της, τον Μύρωνα Μιχαηλίδη στο εργοτάξιο της Λυρικής, τον Στάθη Λιβαθινό με μία υδρόγειο στο γραφείο του, τον Αγγελο Δεληβορριά στο κοζανίτικο αρχοντικό του Μπενάκη, τον Δημήτρη Μαρωνίτη στο γραφείο του, τον Γιώργο Ρόρρη στο εργαστήριό του, την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ με το ραδιοφωνάκι της, τον Δημήτρη Καρατζά στο καμαρίνι του Λευτέρη Βογιατζή, τον Γιώργο Κουρουπό στους κήπους του Μεγάρου, την Κατερίνα Ευαγγελάτου στο σπίτι του παππού της, τον Τίτο Πατρίκιο με την εγγονή του Ναταλία, και πολλά ακόμη υπέροχα πορτρέτα που μας ερέθισαν τη φαντασία. Πηγαίνετε στην Πειραιώς 260 για μία άλλου τύπου εμπειρία. Εως 31 Ιουλίου.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Η κ. Ελένη Μπίστικα απουσιάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή