Περί ευθυνών του κ. Βαρουφάκη

Περί ευθυνών του κ. Βαρουφάκη

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν μόνο ο κ. Σόιμπλε που είχε μετρημένο σχέδιο για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ. Ηταν και ο κ. Βαρουφάκης, όπως ο ίδιος ομολόγησε. Σχέδιο που ο πρωθυπουργός δεν δέχθηκε την τελευταία στιγμή να ολοκληρώσει, και προς το παρόν παραμένει ασαφές αν και σε ποιο βαθμό το ήξερε. Ο κ. Βαρουφάκης σε κάθε περίπτωση φέρει βαρύτατες ευθύνες, διότι:

1. Δεν γνωστοποίησε το προσωπικό του αυτό σχέδιο, που επεξεργαζόταν με τη βοήθεια πενταμελούς, όπως λέει, ομάδας, στον ελληνικό λαό που τον εξέλεξε και στην κυβέρνηση της οποίας αποτελούσε μέλος.

2. Υποκρινόταν στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι υποστήριζε ως υπουργός αντίθετο σχέδιο, διαβεβαιώνοντας μάλιστα συνεχώς για την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο κ. Βαρουφάκης επισώρευσε από την αρχή της θητείας του στις συνειδήσεις μας πληθώρα ζημιογόνων ψεμάτων και αντιφάσεων. Σταχυολογώ μεταξύ πολλών περισσοτέρων:

1. Οποιο δημοψήφισμα γίνει θα αφορά στην πραγματικότητα την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ. Στη συνέχεια αγώνας για να πείσει για το αντίθετο.

2. Οι τράπεζες δεν πρόκειται να κλείσουν, capital controls δεν πρόκειται να επιβληθούν! Λίγες μέρες πριν η χώρα βυθιστεί.

3. Η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Αλλο σχέδιο δεν υπάρχει. Και η ομάδα εργαζόταν εν κρυπτώ!

Οι αντιφάσεις είναι συνεχείς, οι διαψεύσεις περισσότερες, ο αδικαιολόγητος ναρκισσισμός του αποτυχημένου πολιτικού περισσεύει. Οι διαψεύσεις διαψεύδονται, το ψέμα συγχέεται με την αλήθεια. Συμπεριφορά που προδίδει σύγχυση στον νου και ασθένεια στην ψυχή.

Στην κρίσιμη χρονική στιγμή ο κ. Βαρουφάκης δεν προσέβαλε τον πρωθυπουργό, «άδειασε» κυρίως τους ψηφοφόρους του και τον κοινοβουλευτισμό στο σύνολό του, επιλέγοντας τις διακοπές στην Αίγινα, υποκρινόμενος ξεδιάντροπα οικογενειακούς λόγους για την απουσία του από τη Βουλή. Με τον δειλό τρόπο που ο ντοπαρισμένος πρωταθλητής υποκρινόταν ατύχημα με τη μοτοσικλέτα.

Ενα βίαιο χτύπημα, ένα «φτύσιμο» στους πάντες. Στον λαό για τον οποίο τάχα κόπτεται, στους ανθρώπους που τον τίμησαν με τον σταυρό τους, στην κυβέρνηση που τον έφερε στην πολιτική επιφάνεια, στην Ελλάδα που τον είχε ανάγκη. Ενα ξεδιάντροπο χαστούκι σε όλους μας. Αλλωστε με εμάς, με «αυτούς» δεν καταδέχεται να κάθεται ούτε στις ουρές των ΑΤΜ. Απλώς σκέφτεται ίσως να διεκδικήσει στο μέλλον την ψήφο τους εκ νέου από άλλη θέση. Τότε θα καταλάβει για μία ακόμα φορά πόσο λανθασμένα προβλέπει, όποτε προβλέπει. Είτε στα βιβλία του είτε στην πολιτική.

Η κυβέρνηση σιωπά για όλα αυτά. Φέροντας επίσης βαρύτατη ευθύνη. Γιατί γνώριζε και γνωρίζει, γιατί κάλυπτε και καλύπτει. Ανενδοίαστα, ανερυθρίαστα, αδικαιολόγητα. Τι υπέροχο παράδειγμα ήθους και πολιτικής ορθότητας για τις επόμενες γενιές. Τι όμορφη Αριστερά, αγγελικά πλασμένη!

Η κ. Μπακογιάννη μίλησε για πολιτικό δόλο, επιφυλασσομένη ως προς τη νομική διάσταση, που όμως δεν πρέπει να αποσιωπάται.

Τι σημαίνει άραγε πολιτικός δόλος στην περίπτωση του κ. Βαρουφάκη; Πρόθεση να οδηγήσει από την κρίσιμη θέση ευθύνης του τη χώρα στη δραχμή, αποδεχόμενος τις τεράστιες ζημιές των 5 μηνών που ηγείτο του Υπουργείου του. Ζημιές που αφορούν τα δισ. του μνημονίου, τις κλειστές τράπεζες, τη χρεοκοπία, τον πόνο των συνταξιούχων, την αποσάθρωση της εθνικής οικονομίας! Πολιτικός δόλος δεν υπάρχει καν ως έννοια. Ο δόλος αφορά εν προκειμένω τον ποινικό κώδικα και μόνο! Πώς μπορεί κάποιος να διανοείται ότι το πολιτικό αυτό έγκλημα δεν συνιστά ταυτοχρόνως και νομικό έγκλημα; Κάθε μέρα που περνά και η κυβέρνηση σιωπά, ομολογεί τις ευθύνες της και επιβαρύνει τη θέση της. Γνώριζε και γνωρίζει, αλλά σιωπά. Δίχως κάθαρση ας μην περιμένει αναγέννηση.

Ας μη γελιόμαστε! Ο κ. Βαρουφάκης ομολόγησε ότι επιχείρησε με σφετερισμό της ιδιότητάς του ως υπουργός να διαταράξει την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος. Γιατί η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η κατάληψη της Τράπεζας της Ελλάδος, το παράλληλο νόμισμα, η μυστική προετοιμασία της δραχμής, δίχως συνεννόηση με κανέναν και αντίθετα προς τη ρητή εντολή του λαού, συνιστούν διαταραχή της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος. Ο κ. Λοβέρδος ζητάει την κλήση του τέως υπουργού Οικονομικών ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο, λόγω της περί Grexit εισηγήσεώς του. Καλή αρχή, που όμως δεν αρκεί!

Οι εισαγγελείς θα πρέπει να ασχοληθούν με το κατά πόσον οι πράξεις και οι παραλείψεις του κ. Βαρουφάκη εμπίπτουν τουλάχιστον στο πραγματικό τού άρθρου 134 §2 (β) του Ποινικού Κώδικα αλλά και σε άλλες ποινικές διατάξεις. Τώρα, όχι αύριο.

* Ο κ. Πάνος Λαζαράτος είναι καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή