Ελληνικό Δημοκρατικό Κέντρο

Ελληνικό Δημοκρατικό Κέντρο

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πολιτικό Κέντρο έχει αποδυναμωθεί αφήνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ελεύθερο το πεδίο δράσεως. Χωρίς τη δημιουργία Πολιτικού Κέντρου, με νέους, μορφωμένους και έντιμους ηγέτες, η Δημοκρατία θα πάψει να υφίσταται, το Εθνος θα μεταβληθεί σε μονοκρατορία του ΣΥΡΙΖΑ ή σε κάποιο πολίτευμα ανάλογο με αυτό της Σομαλίας. Σήμερα, η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και χωρίς την Αριστερή Πλατφόρμα, εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κόμμα και να δεσπόζει στην πολιτική σκηνή. Η πεντάμηνη καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η τεράστια ζημιά σε όλους τους τομείς της οικονομίας αποδεικνύουν ότι ο αριστερός συρφετός είναι ανίκανος να κυβερνήσει.

Η βάση της οικονομικής τους πολιτικής είναι ένα κράτος λιμοκτονούντων δημοσίων υπαλλήλων, με πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες των τέως Λαϊκών Δημοκρατιών του Υπαρκτού Σοσιαλισμού. Ας μην αυταπατώμεθα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με τα δημοκρατικά-σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης. Είναι κόμμα κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού. Οι μπολσεβίκοι έχουν βγάλει τις μάσκες και προειδοποιούν ξεκάθαρα για το τι μας περιμένει. Οι πρωτόγνωρες και ατελείωτες ουρές των συνταξιούχων για να εισπράξουν από τράπεζες και ΑΤΜ (όταν είναι ανοιχτές και έχουν) 50-60 ευρώ αντιμετωπίζονται με απόλυτη αναισθησία από Συριζαίους βουλευτές και υπουργούς, ή ακόμη και με σαδισμό («θα συνηθίσουν» – Λαπαβίτσας). Εκείνοι που την 25η Ιανουαρίου 2015 έσχισαν το Μνημόνιο, κατήργησαν τη λιτότητα, και άλλαξαν την Ευρώπη, κατάφεραν σε 5 μήνες να διαλύσουν την οικονομία, να χρεοκοπήσουν τη χώρα και να κλείσουν τις τράπεζες. Ρεκόρ ανικανότητος και ασυναρτησίας. Θυμάται κανείς κλειστές τράπεζες; Ναι, μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ, και το χειρότερο, άνευ προηγουμένου αδιαντροπιά.

Το Πολιτικό Κέντρο έχει αποδυναμωθεί και κατακερματιστεί αφήνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ελεύθερο πεδίο δράσεως. Χωρίς την παρουσία ενός Δημοκρατικού Κέντρου (Δ.Κ.) με νέους, μορφωμένους, έντιμους και σοβαρούς ηγέτες, η Δημοκρατία θα πάψει να υφίσταται. Το Εθνος θα μεταβληθεί σε μονοκρατορία του ΣΥΡΙΖΑ ή σε κάποιο καθεστώς παρόμοιο με τη Βενεζουέλα του Μαδούρο, την Κούβα των Κάστρο ή ακόμη και με τη Σομαλία (με τη βοήθεια των κουκουλοφόρων γκάγκστερ).

Χρειάζεται ένα αντίβαρο στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ανάγκη για δημιουργία ενός νέου κόμματος χωρίς καθυστέρηση είναι επιτακτική. Στις επόμενες εκλογές η Δημοκρατική αντιπολίτευση πρέπει να βρεθεί ενωμένη (Δημοκρατική Συμμαχία, Δημοκρατικό Κέντρο), για να διεκδικήσει το 40% έως 45% της ψήφου. Τα τρία δημοκρατικά κόμματα, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, θα είναι οι συνιστώσες του Δημοκρατικού Κέντρου μαζί με άλλα μικρότερα κόμματα που έχουν περίπου τις ίδιες αρχές και ιδεολογία, και συνήθως παίρνουν μεταξύ 0,2% έως και 3% της ψήφου.

Η δυσκολία για την επίτευξη ενός τέτοιου εγχειρήματος θα είναι μεγάλη, αλλά όχι μεγαλύτερη από τη στροφή που αναγκάστηκε να κάνει ο κ. Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα την καταστροφή του Εθνους. Θα χρειασθεί να βρεθεί ηγέτης κοινής αποδοχής, ανιδιοτελής, άφθαρτος, ικανός, όχι κατ’ ανάγκην πολιτικός, και έντιμος. Ενα τέτοιο άτομο είναι ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι τους οποίους δεν γνωρίζω, λόγω της μακράς απουσίας μου από την Ελλάδα (58 χρόνια).

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν υπουργός Δημοσίων Εργων όταν έγινε πρωθυπουργός. Δεν ήταν από τζάκι, ούτε και υπουργός κορυφαίου υπουργείου. Δεν ξέρω ποιος διέγνωσε τις ικανότητές του και έπεισε τον βασιλιά Παύλο να του αναθέσει την πρωθυπουργία, αντί να διαλέξει έναν από τους δύο αντιπροέδρους της κυβερνήσεως (Κανελλόπουλο ή Στεφανόπουλο). Υπάρχει σήμερα κάποιος (οι) με τις ικανότητες του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα; Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν, αλλά πρέπει να ψάξουμε να τους βρούμε.

Οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των τριών δημοκρατικών κομμάτων της Βουλής είναι ασήμαντες. Για όσο χρονικό διάστημα θα είναι κάτω από τη σκεπή του Δ.Κ., οι αρχηγοί των κομμάτων θα χάσουν τον τίτλο του «κ. πρόεδρε», μικρή θυσία. Το πιο δύσκολο θα είναι να ξεχαστούν οι παλιές κακές συνήθειες, δηλαδή ρουσφέτια, διορισμοί, προνόμια, χατίρια, γρηγορόσημα και, προπαντός, λαϊκισμός και δημαγωγία. Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις Τσίπρα (το μεγάλο ψέμα) τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη ας αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγήν. Ιδια και ίση συμπεριφορά προς όλους και όλες. Καλέστε μερικούς συνταξιούχους βουλευτές από Δανία, Ολλανδία ή Αγγλία και ζητήστε να σας φτιάξουν προδιαγραφές για να αναστηθεί ο μίζερος και φρικτός δημόσιος τομέας.

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ πάντοτε και παντού. Φτιάξτε μια ζωντανή Ελλάδα. Τότε θα έλθει η Ανάπτυξη και η Ευημερία. Βουλώστε τα αυτιά σας στους δημαγωγούς.

*Ο κ. Βασίλειος Θ. Δούμας είναι Professor Emeritus, Medical College of Wisconsin

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή