Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σε αξιομνημόνευτη σύνθεση

Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σε αξιομνημόνευτη σύνθεση

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαίνοντας στην ολόφωτη Αίθουσα των Διαπιστευτηρίων, άλλοτε γνωστή ως Αίθουσα του Θρόνου, για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης Τσίπρα, της δεύτερης μέσα σε οκτώ μήνες από τον Γενάρη του 2015, στα δεξιά αντίκριζε κανείς τους συγγενείς και φίλους των μελών της κυβέρνησης που είχαν έρθει να τους καμαρώσουν. Στο κέντρο, δύο ευσταλείς εύζωνες, ακίνητους και αμίλητους, να φρουρούν την επισημότητα της περίπτωσης, μπροστά δύο χαρούμενους φίλους (τουλάχιστον αυτό έδειχνε ο τρόπος που μιλούσαν και χαμογελούσαν μεταξύ τους), τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, και μπροστά, και αριστερά στο βάθος, δύο ακόμη μεγάλες ομάδες κυρίων με σκούρα κοστούμια, με και χωρίς γραβάτες, και κυριών με επιμελημένη εμφάνιση: τα μέλη της κυβέρνησης δηλαδή, που οι πρώτοι 12 επρόκειτο να δώσουν θρησκευτικό όρκο, ως χριστιανοί Ορθόδοξοι, όπως κι έγινε, με τον Επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμη που τέλεσε την ορκωμοσία με Ευαγγέλιο, με κεριά και λιβάνι.

Οι υπόλοιποι 31 ορκίσθηκαν με πολιτικό όρκο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, που, από στήθους, απήγγειλε το κείμενο του όρκου, το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα. Οι μεν θρησκευόμενοι, ανάμεσά τους τα μέλη των ΑΝΕΛ με επικεφαλής τον πρόεδρό τους κ. Πάνο Καμμένο, που έκανε τον σταυρό του, όπως και ο κ. Τέρενς Κουίκ, ενώ τους έβλεπαν οι δικοί τους συγγενείς. Αυτές ήταν οι στιγμές που η συγκίνηση άλλαξε σε χαρά, με συγχαρητήρια και φιλιά, ενώ οι 31 που ορκίσθηκαν με πολιτικό όρκο «διαβεβαιώνοντας στην τιμή και στη συνείδησή τους ότι θα τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετούν το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού» παρέμειναν σοβαροί με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ ο κ. Νίκος Παππάς είχε το δεξί του χέρι στο ύψος της καρδιάς… Για τους αναγνώστες που μπορεί να παραξενευτούν για την εμμονή στη λεπτομέρεια, η εξήγηση είναι ότι σε μια ορκωμοσία, ιδίως όταν δεν έχει νέα πρόσωπα, και δεν υπάρχει λόγος ή προσφώνηση, το θέαμα είναι μάλλον μονότονα γνωστό, ως επαναλαμβανόμενο. «Αλήθεια, σε πόσες ορκωμοσίες έχετε παραστεί», ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Τήλεφο, όταν είχε έρθει να λάβει την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Σε όλες, από το 1974 –η απάντηση– και συνεχίζω». «Μάθε τέχνη κι άστηνε», που λέει η λαϊκή σοφία, κι αν χρειαστεί… πιάστηνε, όπως και χρειάστηκε, μέσα σε έξι χρόνια να ορκίσουμε έξι πρωθυπουργούς από το 2009, τρεις «μνημονιακούς» και τρεις υπηρεσιακούς –Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Παναγιώτης Πικραμμένος, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας και Βασιλική Θάνου!

Οσο για τη συνέχεια, μάλλον θα πάρει χρόνο. «Πάμε για τετραετία» γνέφει ο φίλος δημοσιογράφος Τέρενς Κουίκ, εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, και που όπως είπε, «αυτή τη θέση ήθελε να διατηρήσει». Αλλο το «παρά τω» και άλλο το «παρατώ», εφόσον δεν βγήκε βουλευτής στη Β΄ Αθηνών. Καλή δύναμη, λοιπόν, οι 45 υπουργοί και υφυπουργοί του κυβερνητικού σχήματος –δεν ορκίσθηκε επειδή έλειπε στις Βρυξέλλες ο γιατρός κ. Ιωάννης Μουζάλας, αναπλ. υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που διατηρεί το μεταναστευτικό – προσφυγικό πόστο καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας– που ήδη ανέλαβαν τη θέση στα υπουργεία τους, για να αντεπεξέλθουν στις πολλές και σοβαρές ευθύνες τους. Με πρόσωπα σοβαρά, αμέσως μετά την ορκωμοσία, τα μέλη της νέας κυβέρνησης, αφού υπέγραψαν το πρωτόκολλο της υπουργοποίησής τους και δέχθηκαν τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού μαζί με θερμή χειραψία, αποτραβήχθηκαν στην αριστερή πλευρά της αίθουσας, ήπιαν πορτοκαλάδα για κέρασμα και αγκάλιασαν τα δικά τους συγγενικά πρόσωπα. Περισσότερο ατάραχες και σίγουρες ότι θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της θέσης τους στη νέα κυβέρνηση έμοιαζαν οι επτά κυρίες του υπουργικού συμβουλίου –η κ. Σία Αναγνωστοπούλου, αναπλ. υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, από την Αχαΐα, η κ. Θεανώ Φωτίου, αναπλ. υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κ. Ολγα Γεροβασίλη από την Αρτα, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, η κ. Θεοδώρα Τζάκρη, υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, και από τους ΑΝΕΛ η κ. Ελενα Κουντουρά, αναπλ. υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, και η κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ως υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας-Θράκης. Ολες τους κατακλύσθηκαν από τα φλας! Μετά την αναμνηστική φωτογραφία η νέα κυβέρνηση πήρε τον δρόμο για τα υπουργεία της ευθύνης. Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, που κοίταζε το ρολόγι του, γιατί είχε τον νου του στις Βρυξέλλες και στην Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής, με μια ακόμη θερμή χειραψία ευχαρίστησε τον Πρόεδρο κ. Παυλόπουλο, που αποχώρησε κατά το πρωτόκολλο. Εξω, ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου μοσχοβόλαγε ύστερα από τις βροχές, λουσμένος στον ήλιο. Ηλιος και βροχή που παντρεύονται οι φτωχοί. Η εικόνα της κοινωνίας μένει ν’ αλλάξει…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή