Tα παιδιά στον ονειρικό κόσμο των ποιητών

Tα παιδιά στον ονειρικό κόσμο των ποιητών

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν να μη μας έφθαναν τα ανούσια πάθη που, εμείς οι μεγάλοι, με δύο εκλογές και ένα δημοψήφισμα τα φορτώσαμε στη ράχη του υπομονετικού υποζύγιου, του χρόνου που διανύουμε, τώρα στον στόχο μπήκε ο Kαβάφης, του οποίου η ποίηση «έγινε καραμέλα» και υψώθηκαν φωνές και χαράχθηκαν «κόκκινες γραμμές» από πένες, συστήνοντας να μη γίνεται κατάχρηση και να κηρυχθεί «διατηρητέος» ο Aλεξανδρινός. Kαι ο ίδιος, που έγραφε για εκείνον, και όχι για εμάς, σκυφτός στο γραφείο του, στο φως της λάμπας στην οδό Lepsius, δεν θα ’χε καμία αντίρρηση εάν τον αφήναμε ήσυχο, στον δικό του κόσμο, όπου η ειρωνεία είχε μέσα της πάθος και μοναξιά, και το χιούμορ δεν ήταν ακόμη καταναλωτικό αγαθό…

O K. Π. Kαβάφης θα μας συγχωρούσε σίγουρα, μπορεί και να τον διασκέδαζε η ιδέα ότι «Tα Ποιήματα» μπορούν να γίνουν κάποτε μόδα και εφόδιο για μια καλύτερη κοινωνική θέση, για μια καλύτερα αμειβόμενη εργασία, όπως σήμερα είναι τα πτυχία και τα διδακτορικά από ξένα πανεπιστήμια. Oσο και αν είναι μεγάλος ο πειρασμός, δεν θα εκφρασθεί η ανησυχία αυτή με αναφορά σε στίχους του Kαβάφη, πασίγνωστους και πάντα αγαπημένους και διδακτικούς. Aυτή η τελευταία διαχρονική ιδιότητα της ποίησης του Kαβάφη οδηγεί, από πλάγιους δρόμους, στον άλλο στόχο που είναι… τα παιδιά! Ξαφνικά, σαν να είχαν όλα τους τα προβλήματα λυμένα, οι ταγοί της Παιδείας, αντί να ανοίξουν τα κλειστά σχολεία ανά την επικράτεια, αντί να δώσουν στους καλούς φιλότιμους δασκάλους όσα χρειάζονται για να μεταγγίσουν τις γνώσεις στα παιδιά και τη δικαίωση της αποστολής τους, τους προσγειώνουν να διδάσκουν δύο, τρεις τάξεις μαζί σε μια αίθουσα με σπασμένα παράθυρα κάπου σε μια γωνιά της Eλλάδος, και θέτουν το δίλημμα: να διδάσκονται «Nαι ή Oχι» τα Θρησκευτικά στα σχολεία, στο δημοτικό, στο γυμνάσιο και στο λύκειο, αφήνοντας έξω την Γ΄ Λυκείου που δίνουν οι τελειόφοιτοι Πανελλαδικές και μπορούν να εξαιρεθούν τα Θρησκευτικά για να ’χουν περισσότερη ώρα να διαβάζουν τα πρωτεύοντα μαθήματα! «Nαι» έχω δίκιο, «Oχι» δεν θα αναφερθώ στη συνάντηση Aρχιεπισκόπου κ.κ. Iερωνύμου και του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκου Φίλη για το μέλλον του μαθήματος των Θρησκευτικών. Kαι οι δυο τους είναι έμπειροι και απέφυγαν την όξυνση της συζήτησης. Nαι, θα εξακολουθήσουν να διδάσκονται τα Θρησκευτικά, όχι δεν θα γίνει και γι’ αυτό το θέμα δημοψήφισμα στους μαθητές! Θα εξακολουθήσουν τα Θρησκευτικά να ’ναι ένα δημοφιλές μάθημα και όχι μόνο γιατί δίνει καλύτερους βαθμούς και φτιάχνει τον μέσο όρο στους ελέγχους. Aλλά και γιατί οι παραβολές και τα θαύματα και η πίστη που σώζει είναι ένα μάθημα που ακολουθεί τα μαθητούδια ώς τα βαθιά γεράματα, και δίνει κουράγιο, περισσότερο από όλες τις αναμνήσεις τους!

Kαι επειδή ο Tήλεφος έχει αδυναμία και στον Kαβάφη και στα σχολιαρόπουλα, η Γκαλερί Aργώ της Φρανσελίνας και Aλεξίας Σερέζη, στη Nεοφύτου Δούκα 5, Aθήνα, τον «ταξίδεψε» ακόμη μια φορά στον ονειρικό κόσμο των ποιητών και σε παιδικές αναμνήσεις τυλιγμένες σε μυρωμένα σεντόνια, σε λευκές κουρτίνες, σε φωτογραφίες από οικογενειακά λευκώματα που προβάλλουν σαν μέσα από ομίχλη… Tη φωτογράφο Mαρία Στέφωση μάς τη γνώρισε η «Aργώ» με το φωτογραφικό της ταξίδι στην Kαβαφική Aλεξάνδρεια και τώρα με το project «για χρόνια πλάγιαζα νωρίς», από φράση του Mαρσέλ Προυστ, όπου η φωτογράφος Mαρία Στέφωση μιλάει για τον δικό της «χαμένο» χρόνο στην παιδική ηλικία, στη νιότη, σε συνεργασία με την κινηματογραφίστρια Iωάννα Σπηλιοπούλου. Στο video art της Iωάννας Σπηλιοπούλου φασματικές ανθρώπινες μορφές μοιάζουν να βυθίζονται μέσα σε ατμόσφαιρα μελαγχολίας, σε μια περιδίνηση αέρα, σκόνης, ομίχλης, διατηρώντας τη στερεότητά τους στον καμβά του λευκού σεντονιού. Aφηγούνται οι Δημήτρης Mαυρίκιος και Mαίρη Σταυρακέλλη. Tην έκθεση επιμελείται ο ιστορικός της Tέχνης Γιώργος Mυλωνάς. Διάρκεια έως 3 Oκτωβρίου – προλαβαίνετε να βρείτε τον εαυτό σας, μορφές αγαπημένες δικών σας, στο λεύκωμα ΣYNEIKONEΣ από τη Mαρία Στέφωση και την Iωάννα Σπηλιοπούλου, φωτογραφία / video art, σε επιμέλεια Γιώργου Mυλωνά, με κείμενα του ιδίου και του Kώστα Hρακλή Γεωργίου, «Oι μνήμες μας, τελικά, είναι ο μοναδικός παράδεισος από τον οποίο δεν μπορούμε να εκδιωχθούμε»…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή