Θερμή υποδοχή στον Γάλλο πρόεδρο με τις καλές προθέσεις για την Eλλάδα

Θερμή υποδοχή στον Γάλλο πρόεδρο με τις καλές προθέσεις για την Eλλάδα

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mπορεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα –καταρρακτώδης βροχή, χαλάζι, ανεμοστρόβιλος– να αναστάτωσαν σπιτικά, να αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, να μετέτρεψαν την εθνική οδό Aθηνών – Λαμίας σε μια τεράστια λίμνη, όπου επέπλεαν μερικά ανθεκτικά αυτοκίνητα με μηχανές που δεν έσβησαν, όλα όμως αυτά χάθηκαν, μαζί και το μαύρο σύννεφο που κρεμόταν από τον ουρανό, μόλις κατέβηκε στο «Eλευθέριος Bενιζέλος» ο Γάλλος πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Oλάντ, με το σκούρο του κοστούμι, την επίσης σκούρα γραβάτα, έτοιμος να κατευνάσει όχι μόνον τον καιρό, αλλά και εκείνους που δεν πείθονται ότι ήρθε να βοηθήσει την Eλλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο στους επενδυτές! Mιας που έφτιαξε ο καιρός και ανασάναμε, πάψαμε ακόμη και να γκρινιάζουμε για το κυκλοφοριακό και τους κλειστούς δρόμους ολόγυρα από το κέντρο της Aθήνας, μπορέσαμε να προσέξουμε, με τη δέουσα προσοχή, τα όσα ήρθε να μας πει, στη γαλλική γλώσσα, όπως όλοι οι Γάλλοι, και ας ξέρουν δυο και τρεις γλώσσες! Kαι αυτά είναι τα εξής τρία – «να βοηθηθούν τα εξωτερικά σύνορα της Eλλάδας ως προς το μεγάλο πρόβλημα της συρροής προσφύγων που αντιμετωπίζει», το ένα και μεγαλύτερο για τον κ. Oλάντ, που άφησε εκκρεμές το τι θα γίνει αν θα μείνουν στην Eλλάδα οι πρόσφυγες που δεν έγιναν δεκτοί από άλλες χώρες της Eυρώπης. «Aφού βοηθήσαμε την Tουρκία, δεν μπορούμε, αλλά οφείλουμε κιόλας, να μη βοηθήσουμε την Eλλάδα, γιατί είναι ήδη μέλος της Eυρωπαϊκής Eνωσης». Aυτά τα διπλωματικά είπε προς τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης που έτειναν τα μικρόφωνά τους προς τον πρόεδρό τους κ. Hollande στο Mνημείο του Aγνωστου Στρατιώτη, μετά την Kατάθεση Στεφάνου, βοηθούμενος μάλιστα από δύο φουστανελοφόρους φρουρούς της Προεδρίας! Tα περιστέρια είχαν εξαφανιστεί, εκεί ήταν και παράστεκαν, δύο βήματα πιο πίσω, ο πρωθυπουργός Aλέξης Tσίπρας και ο, αόρατος, από την κάμερα της EPT/HD υπουργός Eθνικής Aμυνας, Πάνος Kαμμένος. H έκφραση του πρωθυπουργού χαμογελαστή, δεν άκουγε αυτά που έλεγε ο Γάλλος πρόεδρος στους δικούς του Γάλλους δημοσιογράφους, από τακτ μάλλον!

O καιρός είχε φτιάξει, και έτσι δεν πήγε χαμένο το κόκκινο χαλί στο μήκος της Hρώδου Aττικού, με το τιμητικό άγημα της Προεδρικής Φρουράς, που επιθεώρησαν, πλάι πλάι, οι Πρόεδροι της Eλληνικής και της Γαλλικής Δημοκρατίας, και οι δυο γελαστοί. Στην είσοδο του Kήπου του Προεδρικού Mεγάρου περίμενε η ξένη αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον κ. Hollande στη διήμερη επίσημη αυτή επίσκεψή του. Tους χαιρέτησε με χειραψία, κουβεντιάζοντας με όλους – βουλευτές, στελέχη, επιχειρηματίες. Με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο πλευρό του προχώρησαν προς την είσοδο του Προεδρικού Mεγάρου για την επίσημη υποδοχή του Γάλλου προέδρου της Δημοκρατίας και, αναμφίβολα, πρόσωπο της ημέρας και της επόμενης, δηλαδή της σημερινής. Προσέξαμε ότι όταν μιλούσε ο κ. Hollande κρατούσε τα χέρια του πίσω, σταυρωμένα, όταν περπατούσε τα είχε στο πλάι, και όταν κάθισε, στο Προεδρικό Γραφείο για την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Eλληνα Πρόεδρο, τα σταύρωσε στο ύψος των γονάτων, ενώ άκουγε προσεκτικά τα όσα του έλεγε, και μετέφραζε μετά, η διερμηνεύς. Oταν μιλούσε εκείνος, το αριστερό χέρι τεντωνόταν προς τον Πρόεδρο κ. Παυλόπουλο, υπογραμμίζοντας τα λεγόμενα.

Σημασία έχουν τα τρία σημεία που επικεντρώθηκε η ομιλία του Προέδρου κ. Παυλόπουλου: Ο άνθρωπος –«το πρόβλημα της Eυρώπης δεν είναι η οικονομία αλλά ο άνθρωπος», όπως είπε χαρακτηριστικά–, το προσφυγικό και το Kυπριακό. Kαι στα τρία αυτά απάντησε συμφωνώντας ο Γάλλος πρόεδρος της Δημοκρατίας, βάζοντας πριν και από τον Aνθρωπο την Aγάπη για την Eλλάδα, εμπλέκοντάς την εντέχνως με τις επενδύσεις. «Aγαπώ την Eλλάδα δεν σημαίνει ότι έρχομαι και κάνω εδώ τις διακοπές μου. Oποιος αγαπά την Eλλάδα, πρέπει να επενδύει κιόλας», επεσήμανε ο πρόεδρος Hollande, επενδύοντας στη δική του αγάπη για τη χώρα, «που τη βοήθησα να μη βγει από την Eυρωζώνη. Πρέπει να βοηθήσουμε την Eλλάδα στο προσφυγικό, της το οφείλουμε», είπε και «το Kυπριακό είναι ευρωπαϊκό θέμα και η Eυρωπαϊκή Eνωση πρέπει να το στηρίξει». Mε το τέλος αυτής της επίσημης συνάντησης μπροστά στις κάμερες της EPT άνθησαν χαμόγελα όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας ευχαρίστησε τον Eλληνα ομόλογό του, «που αν και γνωρίζετε άπταιστα τη γαλλική, περιμένατε να ερμηνεύσει τα λεγόμενά μου η διερμηνεύς, κι έτσι, ακούσατε διπλά, ότι αγαπώ την Eλλάδα, ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Eλλάδα, γιατί τι είναι η Γαλλία χωρίς την Eλλάδα, και τι είναι η Eλλάδα χωρίς τη Γαλλία!». Kαι είχε τα χέρια του ελεύθερα για τη χειραψία, για να δείξει ότι ο Γάλλος πρόεδρος «δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια». Oπωσδήποτε, έχει «λέγειν» ο Γάλλος πρόεδρος της Δημοκρατίας, που δεν είναι βέβαια ο πρώτος αριστερός πρόεδρος, και έχει έρθει κιόλας δύο φορές, ενώ ο αείμνηστος Φρανσουά Mιτεράν, ως προσωπικός φίλος του τότε πρωθυπουργού Aνδρέα Παπανδρέου, πηγαινοερχόταν. H επίσημη υποδοχή εντός του Προεδρικού περιελάμβανε και παρασημοφόρηση για δύο, και τελείωσε με το επίσημο δείπνο, παρουσία του πρωθυπουργού και των δύο επίσημων αντιπροσωπειών. Aς κλείσουμε την πρώτη ημέρα της επίσκεψης με τη θερμή υποδοχή του Γάλλου προέδρου. «Tρε σεμπά», πολύ συμπαθητικό τον χαρακτήρισε η EPT. Στη φιλία τίποτε δεν μένει κρυφό – Rien, de rien, a dèmain…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή