Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ένα νέο όραμα

Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ένα νέο όραμα

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νέα Δημοκρατία στο τέλος Νοεμβρίου θα αποκτήσει νέο πρόεδρο. Την εκλογή νέας ηγεσίας πρέπει να ακολουθήσει διαδικασία κατάθεσης προτάσεων για το μέλλον της πατρίδας μας. Υπάρχει ανάγκη ριζικού επανακαθορισμού της πολιτικής φιλοσοφίας και πρακτικών για τη δημιουργία μιας ανοικτής οικονομίας, μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, ίσων ευκαιριών και κυρίως ανάπτυξης. Χρειάζεται ένα νέο πολιτικό και αξιακό όραμα. Χρειάζεται να κάνουμε έναν πολιτικά γόνιμο διάλογο με την κοινωνία, εντοπίζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της νέας παγκόσμιας πολιτικής συγκυρίας, και τις βαθιές ανάγκες της κοινωνίας. Να μιλήσουμε στους πολίτες με αλήθεια για την Ελλάδα που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Να υπερασπιστούμε τα όσα σωστά έγιναν και να κάνουμε αυτοκριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις μας.

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, οι επιδράσεις της υιοθέτησης των σύστοιχων με την παγκοσμιοποίηση αξιών και προτύπων, σε συνδυασμό με άλλες χρόνιες αδυναμίες και παθογένειες του πολιτικού και οικονομικο-κοινωνικού συστήματός μας, έχουν προκαλέσει εκρηκτικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Ιδιαίτερα, οι στρεβλώσεις στο οικονομικό σύστημα και στο μοντέλο ανάπτυξης, με βάση τον κρατισμό και τον συντεχνιακό χαρακτήρα της οικονομίας και όχι τον ανταγωνισμό.

Το χρέος σήμερα της Νέας Δημοκρατίας είναι να εκφράσει κατά τρόπο πειστικό και ολοκληρωμένο το πρόγραμμα μιας φιλελεύθερης αναγέννησης, να εκφράσει με αποτελεσματικότητα τη διάχυτη λαϊκή απαίτηση που συμπυκνώνεται στο «φτάνει πια» με αυτή την εθνική κατολίσθηση. Να δώσει τη μάχη θέτοντας νέες προτεραιότητες:

Η επανακατάκτηση αξιών, όπως η ευθύνη, η συνέπεια, η κοινωνική ευαισθησία, αποτελεί τον πρώτο άξονα στήριξης της προσπάθειας για μια σύγχρονη φιλελεύθερη αναγέννηση. Οταν τέτοιες αξίες εκλείπουν, δίνοντας τη θέση τους στην αξιακή αμφισημία ή ακόμη χειρότερα, στην ολική απάλειψη κάθε έννοιας ηθικής δέσμευσης στον κοινωνικό βίο, η κοινωνική ζωή μεταβάλλεται σε ένα προγραμματισμένο χάος.

Η εκ νέου οριοθέτηση και ο σαφής επαναπροσδιορισμός του ρόλου του κράτους στην οικονομική και κοινωνική ζωή αποτελεί τον δεύτερο άξονα στον οποίο πρέπει να βασιστεί η προσπάθεια για τη φιλελεύθερη αναγέννηση. Πέρα από τις ιδεολογικά ακραίες αντιλήψεις του κράτους-παρατηρητή των οικονομικών δρωμένων ή του κράτους-πανεπόπτη και πανελεγκτή κάθε έκφανσης οικονομικής δράσης, υπάρχει ο μέσος δρόμος του κράτους-ρυθμιστή των κανόνων οικονομικής και κοινωνικής συμβίωσης, του κράτους που έχει το τεκμήριο της αρμοδιότητας για την παροχή αγαθών, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η ασφάλεια των πολιτών, ο πολιτισμός και η κοινωνική προστασία όσων χρειάζονται την ευεργετική παρέμβασή του την ώρα που πλήττονται. Αυτός ο σαφώς προσδιορισμένος και ταυτόχρονα επακριβώς οριοθετημένος ρόλος του σύγχρονου δημοκρατικού κράτους είναι σήμερα αναγκαίος.

Η προσήλωση στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς, που έχει αποδείξει την υπεροχή της στην αντιμετώπιση των κρίσιμων οικονομικών προβλημάτων της ορθής κατανομής των σπανιζόντων παραγωγικών μέσων και την αποτελεσματικότητά της στην ορθολογική απασχόληση των παραγωγικών συντελεστών, αποτελεί τον τρίτο άξονα στον οποίο πρέπει να βασιστεί η προσπάθεια για τη ριζοσπαστική, φιλελεύθερη αναγέννηση. Σε μια ελεύθερη οικονομία όμως, που στηρίζει την επιχειρηματικότητα με βάση όρους υγιούς ανταγωνισμού, προωθεί τη μείωση κρατικών δαπανών και συνακόλουθα τη μείωση της φορολογίας των πολιτών και επιχειρήσεων και ενσωματώνει οργανικά στις δομές της τις προϋποθέσεις παροχής της δυνατότητας στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και ιδιαίτερα στους νέους να συμμετέχουν στις ευκαιρίες της ευημερίας. Γιατί μόνο τότε καταξιώνεται η ελεύθερη οικονομία της αγοράς, όταν αποτελεί μοχλό για τον πολλαπλασιασμό της κοινωνικής ευημερίας, και τη διάχυση των αγαθών της στους πολλούς. Αλλωστε, η πολιτική αυτή έχει δικαιωθεί στην Ευρώπη.

Με τις προτάσεις αυτές δημιουργείται ένα νέο αξιακό όραμα, ένα νέο δημόσιο ήθος που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη που αποτελεί τον κεντροδεξιό ευρωπαϊκό πυλώνα της χώρας μας, οφείλει να καταθέσει το πρόγραμμα και τις θέσεις της για ένα πρόγραμμα εναλλακτικής εξόδου από την κρίση που θα αποτελέσει τη στερεά βάση για να χτίσουμε την Ελλάδα της Ευρώπης, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της ανοικτής οικονομίας. Την Ελλάδα των αξιών, της ηθικής συνέπειας και της κοινωνικής συνοχής. Την Ελλάδα της ποιοτικής εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Η πατρίδα μας χρειάζεται αυτό το νέο όραμα. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να το δημιουργήσει. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος.

* Ο κ. Σπύρος Ταλιαδούρος είναι π. βουλευτής – πρ. υφυπουργός Εθνικής Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή