Το πνεύμα της νέας φυλής

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το της πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν»

Τι ιστορία κι αυτή, η οποία μόνο σε χώρα που κυβερνάται από φυλάρχους μπορεί να συμβεί. Οπως στη δική μας, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας μεν, εξελιχθείσα δε σε μια ανταγωνιστική υπόθεση δημαγωγών.

Η νέα τάξη πραγμάτων, η νέα φυλή, ο νέος φύλαρχος δημιουργεί ή μάλλον αξιοποιεί μέρος μεταλλαγμένου πληθυσμού, το οποίο μεταμφιεσμένο εξακολουθεί να κυβερνά στο όνομα του νέου ήθους. Με την καθιέρωση νέας ενδυματολογικής εμφάνισης, ένδειξη της νέας… επαναστατικής κουλτούρας, η οποία ανανεώνει, δίνει άλλον αέρα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Επιθυμία τους μοναδική είναι να αλώσουν την εξουσία, ως μία νέα «κάστα», ανανεωμένη με Ιδέες, οι οποίες ουσιαστικά είναι πεπαλαιωμένες, μπογιατισμένες με νέα χρώματα, πιο νεανικά, πιο ζωντανά. Απλώς οι χάνδρες γίνονται καθρεφτάκια και οι ιθαγενείς μοιάζουν ευτυχείς με τους νέους δυνάστες και τα δώρα τους, τα οποία τα επιδεικνύουν με υπερηφάνεια στους υπολοίπους, τους μη προνομιούχους, οι οποίοι επιδιώκουν να γίνουν κι αυτοί αρεστοί στα νέα αφεντικά. Να γίνουν κι αυτοί προνομιούχοι.

Ο εμφύλιος πόλεμος έχει τελειώσει προ πολλού. Ομως πολλοί της καλουμένης Αριστεράς επενδύουν ακόμη σ’ αυτόν, όπως επένδυαν παλαιότερα οι νικητές του εμφυλίου. Προσπάθειες συστηματικές να ανακαλούν μνήμες προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά και μαζί κοινωνικά και οικονομικά. Κάπηλοι Ιδεών αγνών αγωνιστών, που δεν θέλησαν να ανταλλάξουν την προσφορά τους με θέσεις και αξιώματα, δεν θέλησαν να εξαγορασθεί η συνείδησή τους.

Εξακολουθούν λοιπόν να χωρίζουν και να διαχωρίζουν τεχνητά τον κόσμο. Απευθύνονται στα συναισθήματα και κατευθύνουν τον θυμό των νέων ανθρώπων σε πράξεις αντικοινωνικές, χάριν του… νέου ήθους, για να απλωθεί η ιδεοληψία τους και να κατακυριεύσει τον κόσμο. Εκμεταλλευτές Αξιών, αγαθών προθέσεων που ενυπάρχουν στα νέα παιδιά που ονειρεύονται επαναστάσεις, πλατείες Ταχρίρ….

Το αποτέλεσμα είναι η απογοήτευση των νέων, η αδιαφορία, η επιθετικότητα, ο μηδενισμός. Ο,τι καλύτερο για τους φυλάρχους και τους ακολούθους τους, αφού πέτυχαν τον σκοπό τους, την αδρανοποίηση, την πολτοποίηση της σκέψης, μέσα από την προκληθείσα σύγχυση Ιδεών. Πολλοί απ’ αυτούς συνέλαβαν έγκαιρα το πνεύμα της νέας εποχής, έγιναν κομματικά στελέχη και στη συνέχεια κατέλαβαν κυβερνητικές θέσεις.

– Σειρά τους και σειρά μας, είπαν!

Η επαναστατική γυμναστική τελείωσε άδοξα και χθεσινοί ακτιβιστές και επεισοδιάρχες άφησαν την επανάσταση σπίτι τους και εγκαταστάθηκαν στα πολυτελή τους γραφεία. Eγιναν κυβέρνηση, με τον αρχηγό και την κουστωδία του να μοιράζουν την πίτα στα δικά τους παιδιά. Aλλωστε τόσα χρόνια αγωνίζονταν για την ανατροπή του καπιταλιστικού κράτους, χάριν μιας κοινωνίας αταξικής, των ίσων ευκαιριών, της Αριστεράς του ήθους και τώρα πλέον θα αντιληφθούν και οι μικρόνοες αφελείς ότι ο «λόγος ήταν για το πάπλωμα», το οποίο χωρά μόνο τους δικούς τους.

Με τις λεκτικές διακηρύξεις για καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της ανισότητας. Με βασικό δόγμα ότι οι δικοί μας είναι πιο ίσοι απ’ τους ίσους, κατ’ εφαρμογή του τρύπιου Συντάγματος.

Και όλα αυτά κατ’ επίκληση του ήθους της Αριστεράς στο όνομα του οποίου κάποιοι καπηλεύονται ιδανικά και προσπαθούν να δημιουργήσουν το νέο κατεστημένο, το νέο καθεστώς, όπως κατ’ ιδίαν ομολογούν. Oλοι αυτοί οι έμποροι της άγνοιας, της αφέλειας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το υπάρχον χάος.

Κλεισμένοι στον χώρο τους απολαμβάνουν, ως νέα φυλή, τη λάμψη της εξουσίας τους, τα καθρεφτάκια στα οποία δεν αντανακλάται πλέον το παλιό είδωλό τους, αλλά ένα παραμορφωμένο, πλαστικό πρόσωπο από τις πολλές αλλοιώσεις…

– Ενα είναι το ήθος. Ξεκινά από τα άτομα, ομογενοποιείται και διαμορφώνει το ήθος της πόλης, της κοινωνίας!

Το ήθος δεν έχει χρώμα. Θα μπορούσε να ’χει τα χρώματα του ουράνιου τόξου μπρος στον κίνδυνο εξαφάνισης όλης της φυλής. Αυτό προϋποθέτει θυσίες, αυταπάρνηση, ανιδιοτέλεια, εντιμότητα, πίστη, προσήλωση στον στόχο και συναίνεση όλων των μερών.

*Ο κ. Δημήτρης Χ. Παξινός είναι πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή