Η ημέρα του ΟΧΙ και η ελληνική οικονομική κρίση

Η ημέρα του ΟΧΙ και η ελληνική οικονομική κρίση

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπόνο, ο διάσημος ανθρωπιστής και μουσικός, τίμησε τους Ελληνες για τους αγώνες τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία ενάντια στους ασταμάτητους ναζιστές. Η τιμημένη με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης και παγκόσμιο πρότυπο απέναντι στην καταπίεση, Aung San Suu Kyi ανέφερε ότι αισθάνεται υπερήφανη για τον ελληνικό λαό σαν να ήταν ο δικός της λαός. Κάποιες από τις πιο προβεβλημένες προσωπικότητες του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Bill Clinton και της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Hillary Clinton, εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα εξαιρετικά ελληνικά χαρακτηριστικά και το κουράγιο του ελληνικού λαού κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (www.youtube.com/watch? v=yYGuMNj6VKw). Οπως ανέφερε και το μέλος του Κογκρέσου, Joe Crowley, «το κουράγιο τους είναι κάτι που λίγοι άνθρωποι στον κόσμο μπορούν να επιδείξουν». Οι ηγέτες αναφέρθηκαν σε πολλές από τις σημαντικές προσωπικότητες που έπαιξαν ρόλο στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Winston Churchill, ο οποίος είπε ότι «αν δεν έδειχνε ο ελληνικός λαός το κουράγιο που έδειξε, δεν γνωρίζουμε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα του πολέμου». Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι μέρος του ελληνικού DNA από τους αρχαίους χρόνους και συνεχίζουν να οδηγούν και να εμπνέουν τους Νεοέλληνες και τους έχουν υποδείξει τον δρόμο για να υπερπηδήσουν και τα πιο δύσκολα εμπόδια.

Οι Ελληνες έχουν αντιμετωπίσει χαοτικές στιγμές στον αρχαίο κόσμο, όταν αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Αμερική, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και σήμερα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση. Κάθε φορά οι Ελληνες επιδεικνύουν κουράγιο, θυσίες, ικανότητα και δέσμευση για να κάνουν το σωστό. Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά κλείνονται σε μία και μόνο λέξη, το Φιλότιμο. Εχουν καταφέρει να υπερισχύσουν απέναντι στην κάθε δυσκολία και το ίδιο θα καταφέρουν και στο μέλλον. Οι Ελληνες μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουν και πάλι αυτά τα χαρακτηριστικά για να αντιμετωπίσουν ένα ασφυκτικό οικονομικό σύστημα. Εχουν επιδείξει αντοχή και ανθρωπισμό σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και όπως οι γενιές που θυσίασαν τη ζωή τους για μια καλύτερη ζωή, έτσι και αυτή η γενιά θα μνημονεύεται με ευγνωμοσύνη από τις γενιές που θα απολαμβάνουν μια νέα Αθήνα, την ευρωπαϊκή Silicon Valley και αυτό δεν είναι απλά ένα όνειρο. Το αποπνικτικό οικονομικό σύστημα συνεχίζει να είναι το μοναδικό πράγμα που τους κρατάει μακριά από τις επιτυχίες που επιδεικνύουν οι Ελληνες της Διασποράς. Απόδειξη γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι εκείνοι που πρόσφατα μετανάστευσαν έχουν ήδη ξεπεράσει σε επιτυχίες τη μεγάλη πλειοψηφία της δεύτερης και τρίτης γενιάς Ελλήνων της Αμερικής.

Ολοι αυτοί οι ηγέτες που πρόσφατα εξέφρασαν τον θαυμασμό τους γι’ αυτά τα ελληνικά χαρακτηριστικά που αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη για την πορεία των Ελλήνων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα μπορούσαν με τον ίδιο τρόπο να μιλάνε για τους Αρχαίους Έλληνες ή τους Ελληνες που έφτασαν στην Αμερική στις αρχές του 1900. Ολοι αυτοί οδηγήθηκαν από την ίδια επιμονή και το πνεύμα ανιδιοτέλειας. Πολλοί Ελληνες μετανάστες έφυγαν από την Ελλάδα που μαστιζόταν από την οικονομική κρίση για να βρεθούν αντιμέτωποι με τις κοινωνικές διακρίσεις στην Αμερική. Μεγάλος αριθμός αυτών έχασαν τη ζωή τους στα ορυχεία της Δύσης. Αλλά αυτοί οι Ελληνες αρνήθηκαν να «πάρουν τον εύκολο δρόμο». Τα ελληνικά χαρακτηριστικά τους, τους οδήγησαν να ρισκάρουν και να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή τους για μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους. Και αυτοί είναι που κέρδισαν το μεγαλύτερο δώρο για τον Ελληνα – την ολοκλήρωση, την αγάπη και τον θαυμασμό που απορρέει από το να προσφέρει στα παιδιά του όσα ο ίδιος δεν κατάφερε να έχει.

Τα παιδιά αυτών των πάμφτωχων και αγράμματων Ελλήνων μεταναστών ξεπέρασαν κατά πολύ άλλες εθνικότητες τόσο στην εκπαίδευση όσο και στο εισόδημα. Αυτή η άρνηση του «εύκολου δρόμου» τους πρόσφερε πρόσβαση στην κυβέρνηση. Αν και μόλις 1 στους 200 Αμερικανούς είναι ελληνικής καταγωγής, οι Ελληνοαμερικανοί και οι Ιρλανδοαμερικανοί είναι οι μοναδικές δύο εθνικότητες που προσκαλούνται από τον κάθε Αμερικανό πρόεδρο κάθε χρόνο για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα. Η πρόσβαση αυτή ωφέλησε τόσο την Ελλάδα και την Κύπρο όσο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τα λόγια του Biden, των Clintons, του Bono και πολλών ακόμη προσωπικοτήτων αποδεικνύουν την αξία των ελληνικών αυτών χαρακτηριστικών. Τα ονόματα, τα πρόσωπα και το DNA των Ελλήνων που σταμάτησαν τις δυνάμεις του Αξονα, που έφεραν τον πολιτισμό στον αρχαίο κόσμο και που μετανάστευσαν στην Αμερική είναι τα ίδια με αυτά των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα σήμερα. Οπως και οι πρόγονοί τους, έτσι και αυτοί θα ξεπεράσουν το αδύνατο και θα ξεκαθαρίσουν ένα οικονομικό σύστημα που πνίγει την επιτυχία, για να φτάσουν για ακόμη μια φορά στην απόλυτη επιτυχία.

* Οι Andy και Mike Manatos είναι πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος για την Ημέρα του ΟΧΙ, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Manatos & Manatos και υποστηρικτές για θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή