O δυϊσμός του ΣΥΡΙΖΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του κάλεσε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη γενική απεργία που προκήρυξαν τα συνδικάτα για σήμερα. Ζήτησε δηλαδή να υπάρξει μια σοβαρή κινητοποίηση κατά της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία χαράσσει -ω τι έκπληξη- το κυβερνών κόμμα, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ. Κοινώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στους δρόμους κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Το φαινόμενο αυτό του δυϊσμού δεν είναι καινοφανές. Συχνά τα ελεγχόμενα από κόμματα συνδικάτα στην Ελλάδα διαδήλωναν κατά των ίδιων κομμάτων, που βρίσκονταν στην εξουσία. Απλώς, αυτή τη φορά η σχιζοφρένεια παίρνει τόσο αδιαμεσολάβητη υπόσταση, το κόμμα αντιδρά στο ίδιο το κόμμα, χωρίς προσχήματα και οχήματα.

Μπορεί να μην το ξέρουν, αλλά μοιράζοντας ρόλους μεταξύ τους στον ΣΥΡΙΖΑ («πάρε εσύ την κυβέρνηση, να πάρω εγώ την αντιπολίτευση») ακολουθούν λίγο τα χνάρια της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό ακριβώς έκανε και το Βερολίνο στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης, αυτό κάνει και τώρα με το προσφυγικό. «Αγκελα, εσύ που είσαι γλυκούλα, κάνε την τρυφερή με τους Ελληνες, να το παίξω εγώ σκληρός και να συσπειρώσω τους βουλευτές μας» θα πρέπει να έλεγε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην καγκελάριο λίγο πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες στην Μπούντεσταγκ, κάθε φορά που οι αντάρτες απειλούσαν να αγγίξουν τριψήφιο νούμερο. Το ίδιο παιχνίδι «του καλού και του κακού» της υπόθεσης συνεχίζεται και σήμερα στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης με αντικείμενο την υποδοχή των προσφύγων. Η Μέρκελ έχει αναλάβει να παίξει το χαρτί του ανθρωπισμού και της προάσπισης των ευρωπαϊκών αξιών, ενώ ο Σόιμπλε, συνεπικουρούμενος από τον σκληρό υπουργό Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, προτείνει διάφορα αδυσώπητα μέτρα, όπως να μην υπάρχει επανένωση οικογενειών Σύρων προσφύγων. Στο δεξιότερο άκρο, για να μαζεύει και όσους ψηφοφόρους απειλούν να αποδράσουν προς ξενοφοβικούς σχηματισμούς (Εναλλακτική για τη Γερμανία και Pegida) υπάρχει πάντα ο Βαυαρός πρωθυπουργός, Χορστ Ζεεχόφερ.

Το γερμανικό εγχειρίδιο άσκησης πολιτικής έχουν υιοθετήσει πλήρως στον ΣΥΡΙΖΑ. Εχοντας αποποιηθεί εκ προοιμίου το επονομαζόμενο ownership (ιδιοκτησία) του προγράμματος, που η ίδια υπέγραψε, η κυβέρνηση παριστάνει ότι εφαρμόζει μέτρα με τα οποία διαφωνεί. Γεγονός που της επιτρέπει να διαδηλώνει εναντίον του εαυτού της. Ταυτόχρονα υπάρχουν και στην ελληνική περίπτωση διάφοροι μπαλαντέρ στο παιχνίδι, όπως ο Νίκος Νικολόπουλος που έχει αναλάβει τον ρόλο του κακού αλλά ούτε παραιτείται ούτε αποπέμπεται. Ετσι η κυβέρνηση έχει πλήρως ενσωματώσει την αντιπολίτευσή της. Ούτως ή άλλως η αληθινή αντιπολίτευση ετοιμάζεται για τα άλλα, για τα μεγάλα (λέγε με Απόστολο Τζιτζικώστα): να μιλήσει με τη Μέρκελ ή έστω να ακούσει τη φωνή της ή κάποιες φωνές τέλος πάντων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT