Σήμα στην κοινωνία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσα χρειάζεται μια ελληνική οικογένεια για να ζήσει, καλύπτοντας απλώς επαρκώς τα έξοδά της, χωρίς περίσσευμα; Δεν θα διακινδυνεύσουμε να προσδιορίσουμε το ποσό, γιατί η ανεργία, οι πτωτικές τάσεις μισθών και συντάξεων, οι διαρκώς νέοι φόροι δημιουργούν έναν κλοιό ασφυκτικό και όλο και πιο συχνά κατάσταση μη διαχειρίσιμη. Επίσης, η «επάρκεια» έχει διαφορετικό περιεχόμενο για τον καθένα, για το κάθε νοικοκυριό.

Παράδειγμα: εξήντα χιλιάδες ευρώ, για να καλύπτουν οι βουλευτές τα έξοδα που έχουν κατά τη διέλευσή τους από τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους, είναι εξωφρενικά, πολλά ή κανονικά; Δεν έχει σημασία. Είναι απλώς εκτός τόπου, εκτός χρόνου. Στην απόφαση, που ανακοινώθηκε χθες, διευκρινίζεται ότι το ποσό αυτό προορίζεται να καλύψει το κόστος των τριών τελευταίων μηνών του τρέχοντος έτους και των τριών πρώτων του επόμενου, προκαταβολικά. Αντιστοιχεί, δηλαδή, σε 10.000 ευρώ μηνιαίως. Την τελευταία πενταετία της κρίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που σε τόνους αυστηρούς, απαιτητικούς, τελεσίδικους, προτρεπτικούς, τόσο πρωθυπουργοί όσο και πρόεδροι της Βουλής εισηγήθηκαν περιορισμούς σκανδαλωδών προνομίων που απολαμβάνουν οι 300. Καθόλου ή ελάχιστα εισακούσθηκαν, οπωσδήποτε δυσανάλογα με τον θόρυβο που είχε προηγηθεί και καλλιεργηθεί και πολύ μακριά απ’ ό,τι αφορά οποιαδήποτε πρόθεση για «εξοικονόμηση δαπανών».

Ακόμη κι αν οι βουλευτές θεωρούνται εύκολος στόχος, δεν σημαίνει ότι δεν είναι στόχος. Και μόνο από το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν το πολιτικό σύστημα συνολικά θα όφειλαν να μην επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη ομοψυχία στην προάσπιση των συμφερόντων τους, και μόνο. Ενα Κοινοβούλιο σε ανέχεια, ασφαλώς, δεν θα σώσει την οικονομία της χώρας. Η παραίτηση, όμως, από προνόμια δίνει το σήμα στην κοινωνία ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί της δεν ζουν εκτός πραγματικότητας. Οτι παρακολουθούν εμπράκτως αυτό που δεν παύουν να διαφημίζουν, τις «θυσίες του ελληνικού λαού». Οτι δεν πρόκειται δηλαδή απλώς για ασκήσεις λυρισμού προς πολιτική εκμετάλλευση. Στον προϋπολογισμό για το 2015 έχουν προβλεφθεί, ανάμεσα στα άλλα, και 3.270.000 ευρώ για μίσθωση αυτοκινήτων, 1.365.000 ευρώ ως επίδομα κίνησης κ.ο.κ. Σαν να πρόκειται για Κοινοβούλιο άλλων εποχών. Γενικώς και ειδικώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή