«Ιόνιο, Πορεία Δυτικά», Ηχόραμα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Κέντρο Γαία, απόψε Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015, ώρα 7 και 9

«Ιόνιο, Πορεία Δυτικά», Ηχόραμα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Κέντρο Γαία, απόψε Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015, ώρα 7 και 9

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο ήλιος όταν δύει, δεν μπορεί να χάνεται. Απλά, όπως λένε τα παραμύθια, φεύγει για να ξεκουραστεί. Πορεία Δυτικά, λοιπόν, σημαίνει υπόσχεση επιστροφής», όπως μας λέει ο Διονύσης Καρατζάς στα ποιητικά του κείμενα που συνοδεύουν το λεύκωμα «Ιόνιο, Πορεία Δυτικά», που εκδόθηκε το 2007 και δίνει λαλιά στις ονειρικές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, παρμένες από τα νησιά του Ιονίου και από την απέναντι ακτή. Τονισμένο σε μουσική Γιώργου Αθανασακόπουλου το λεύκωμα γίνεται Ηχόραμα, που πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2013 στο Φεστιβάλ Πατρών. Τώρα, το Ηχόραμα βρήκε τον δρόμο και τους φίλους-φίλες του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και, με στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου του Μουσείου, δίνει στην αποψινή ξεχωριστή βραδιά μουσική και ποιητική διάσταση στην τέχνη των φωτογραφιών του Αρχοντα του ελληνικού τοπίου Δημήτρη Ταλιάνη (τον οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά το «Σημειωματάριο», όταν ήταν υπάλληλος του ΟΤΕ με μεράκι για τον φακό!). Τώρα είναι διεθνής καλλιτέχνης φωτογράφος και εκδότης, με έργο που, κυριολεκτικά, υμνεί την Ελλάδα. Κι όχι για τουριστικούς λόγους, αλλά από αληθινή πίστη στη μοναδικότητα των τοπίων της χώρας μας και από αγάπη για τους ανθρώπους της. Καλλιτέχνης αλλά και δουλευτής ακούραστος, με σπάνιες ευαισθησίες, στέκεται μπροστά στη Φύση, απέναντι στη θάλασσα, σκαρφαλώνει για να φωτογραφίσει το ξωκκλήσι «εις το βουνό ψηλά εκεί» κι όλα του τα λευκώματα εμπλουτίζουν τη βιβλιοθήκη του Τήλεφου της «Κ».

Στον τόμο «Πάσχα στην Κέρκυρα» υπάρχουν και οι δημοσιογραφικές εντυπώσεις της «Κ» από το μοναδικό Πάσχα, με τις Φιλαρμονικές να συνοδεύουν στους δρόμους της το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου θαυματουργού Αγίου της. Η δε κερκυραϊκή παράδοση της Λαμπρής γιορτάζεται με αρνιά στη σούβλα, στο «Corfu Palace» των 5 αστέρων του Κερκυραίου Χρίστου Φωκά, κατοίκου Ζυρίχης! Το κρατά ανοιχτό και τον χειμώνα. Λοιπόν, στην αποψινή βραδιά που θα παραστεί η ιδρύτρια – πρόεδρος κ. Νίκη Γουλανδρή και η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Φαλή Βογιατζάκη, το Ιόνιο θα λάμψει με τη γαλήνια ομορφιά των τοπίων του με 300 φωτογραφίες που ο ίδιος ο Δημήτρης Ταλιάνης θα δείξει στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Γαία, σε δύο προβολές, ώρα 7 μ.μ. και 9 μ.μ., η καθεμιά διάρκειας μιας ώρας. Στο Ηχόραμα συμμετέχει το μουσικό σύνολο Vibrato της Πολυφωνικής Πατρών. Η βραδιά θα κλείσει ταιριαστά με ένα ποτήρι κρασί, προσφορά της Santo Wines. Είσοδος 10 ευρώ, Κέντρο Γαία, Οθωνος 100, Κηφισιά. «…Η δύση για την Ελλάδα υπονοεί ή προετοιμάζει μια επιστροφή. Από τη μυθική Ιώ μέχρι σήμερα και αύριο –διαρκώς– το Ιόνιο, πραγματικά ή νοερά, οδηγεί παντού στον κόσμο και μαζί υποδέχεται αυτούς που επιστρέφουν, δοκιμασμένους σε απορίες και σε βεβαιότητες. Το ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο διεγείρει τη μνήμη και επικυρώνει πατρίδες στα όνειρα» (ποίηση Διονύση Καρατζά).

«Suite Home Escape»

Το βιβλίο – λεύκωμα της Τόνιας Βασιλοπούλου, με τίτλο «Suite Home Escape» –δεν είναι λάθος του «δαίμονος», δεν είναι Sweet, αλλά «Σουίτα Φυγής από το Σπίτι» η ελληνική μετάφραση του τίτλου– παρουσιάζεται απόψε, ώρα 9, στο ξενοδοχείο St George Lycabettus, σε εκδήλωση με καθαρά φιλανθρωπικό σκοπό και πολλή νεολαία. Το βιβλίο θα προλογίσουν η πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Α΄ Αθηνών, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, και από την Elpida Υouth η πριγκίπισσα Τατιάνα, σύζυγος του πρίγκιπος Νικολάου. Ολα τα έσοδα από το βιβλίο των εκδόσεων Φερενίκη θα διατεθούν για την ανακαίνιση του ξενώνα που φιλοξενεί οικογένειες παιδιών, τα οποία νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Ελπίδα». Θα ακολουθήσει Cocktail με την επιμέλεια του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin Chef Jerôme Serres.

«Bραβεία UNICEF 2015»

H Eλληνική Eθνική Eπιτροπή της UNICEF, με αφορμή την Παγκόσμια Hμέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, προσκαλεί όλα τα παιδιά, παιδιά πρόσφυγες, παιδιά μετανάστες, μα πρώτα απ’ όλα, παιδιά που έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται, σήμερα Πέμπτη 19 Nοεμβρίου 2015, στις 12 το μεσημέρι, στη Στοά του Bιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου). Θα βραβευτούν μαθητές, σχολεία που αρίστευσαν και προσωπικότητες που συνέβαλαν σημαντικά στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού. Συντονίζει ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Tσίμας.

H UNICEF προσκαλεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Eρευνας και Θρησκευμάτων.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή